BrandVoice

Добавки за повишаване на енергията и тонуса

Young man going in for sport in gym

Добавки за повишаване на енергията и тонуса

Оптималните нива на енергия се поддържат чрез правилен хранителен и тренировъчен режим, достатъчно сън, добра хидратация, както и ниски нива на стреса. Невинаги е възможно изпълнението на всичко горепосочено, поради натовареността на ежедневието или когато чувстваме преумора. Когато нивата на тонус и енергия не са достатъчно високи, могат да се приемат хранителни добавки, подобряващи и енергизиращи организма и неговите функции. По-важни от тях са:

Л-аргинин (L-arginine) – представлява аминокиселина, която е полуесенциална (аминокиселините се разделят на заменими, полуесенциални и есенциални, т.е. незаменими), която се приема както чрез храната, така и като отделна хранителна добавка. Основните ползи от приема на л-аргинин са:

  • Подобряване притока на кръв
  • Подобряване на потентността
  • Намаляване на тревожността
  • Понижаване на кръвното налягане
  • Понижаване на кръвната захар при хора с диабет

Естествено л-аргинин се съдържа в храни като телешко, пуешко месо, риба, млечни продукти, яйца, тиквени семки, фъстъци, леща.

Креатин – най-известната му форма носи названието креатин монохидрат. Основният ефект от неговия прием се изразява в натрупването на мускулна маса, поради синтезата на белтъци, който се осъществява. С по-голямото количество мускулна маса пропорционално расте и физическата издръжливост на тялото, както и неговия анаеробен потенциал. Креатинът намалява периодът на възстановяване на мускулатурата след физическа активност, както и спад в нивата на умората. Интересен факт е, че креатинът проявява позитивно действие върху болестта на Паркинсон, тъй като тя се изразява в спад на допаминовите нива в организма, вследствие на което настъпва дегенерация на мозъчните клетки, а приемът на креатин значително предотвратява спада нивата на допамин.

Scoops filled with protein powders for fitness nutrition to start training

Кофеин – по своята химична структура е алкалоид с ксантинов произход, съдържа се в плодовете и листата на различни растения като кафе, гуарана, какао, чай и други. Основното действие на кофеина е върху централната нервна система, тъй като той е психоактивно вещество. При приема на кофеин, най-вече от напитки като кафе и чай, се наблюдава повишаване на енергията след 45-тата минута, като ефектът му трае 3-4 часа. Други ползи от приема на кофеин са увеличаване нивата на допамин, действа като диуретик, повишава топлопродукцията и изгарянето на мазнини, повишава нивата на концентрация и енергия.

Coffee Caffeine Cheers Beverage Leisure Refresh Concept

Женшен – тревисто растение, известно от дълбока древност, като води началото си от Азия. Най-известните и използваеми форми на женшена са азиатска, китайска, американска, сибирска и индийска, като всеки един вид има своите предимства, но за най-комплексен се смята американският вид. Приемът на женшен под формата на чай или хранителна добавка води до следните положителни ефекти върху организма: повишава енергията и намалява стреса, подпомага отслабването, намалява нивата на кръвна захар, действа като естествен имуностимулатор, също така засилва мозъчната дейност и концентрацията.

Korean Ginseng

Витамини от група В (В-комплекс) – витамините от тази група са изключително важни за нормалното функциониране на организма, тъй като участват в адекватното формиране на всички клетки в човешкото тяло. Много често намалените нива на витамини от група В водят до умора и мускулна слабост, затова е важно достатъчното им набавяне от храната и/или под формата на таблетки. Важно е да се отбележи, че повлияват положително върху нервната, мускулната, храносмилателната системи.

Natural sources of vitamin B7 biotin

Балансираното хранене, съчетано с физическа активност и хранителни добавки, повишаващи тонуса и енергията, значително подобряват не само външния вид, но и повлияват позитивно имунната и ендокринната системи. Хранителните добавки не трябва да заменят източниците на хранене, а само да бъдат включени ако има необходимост.

Още полезна информация по темата може да намерите в статията: Как да повишим енергията и тонуса си по естествен път

Автор: Теодора Славова

Източници:

10 Health and Performance Benefits of Creatine

Can Supplements Improve Your Energy?

Vitamin B Complex: Benefits, Side Effects, Dosage, Foods, and More

Caffeine: Benefits, risks, and effects

0