BrandVoice

Как пълноценното хранене може да подобри психичното ни здраве?

Greek village salad horiatiki with feta cheese, olives, cherry tomato, cucumber and red onion

Как пълноценното хранене може да подобри психичното ни здраве?

Ако сме имали нужда от още една причина за да вземем решението да се храним здравословно, то ще се радваме да разберем, че правилното хранене оказва огромно значение и върху психиката ни. От облекчаване на стреса и безсънието, до положителни ефекти върху депресията и хроничната умора. В тази статия ще ви разкрием главните причини и начини по които пълноценното хранене може да подобри психичното ни здраве.

Как влияе храната върху психиката ни?

Физическото ни здраве е много по-свързано с психичното, отколкото ни се иска да мислим. Хората, които спортуват и се хранят здравословно са статистически под по-малка опасност от развиване и поддържане на сериозни психични проблеми. Функцията на мозъкът ни е директно обвързана с качеството на храната, която приемаме. За правилно и здравословно устройство на всяка система в организма ни е необходимо подхранването им с правилния баланс от нутриенти.

Сред причините за психични заболявания често има много неща, които са извън нашия контрол или за които нямаме силаи. Храненето е практична и ясна стъпка, която можем бавно да поемем и която не зависи от външни влияния. С нея бързо ще съберем повече енергия, по-добро настроение и ще изградим полезен навик, който да внесе баланс в живота ни.

Healthy food background

Ползи от здравословното хранене за психичното здраве

По-малък риск от депресия

Здравословното хранене е сред най-добрите начини да защитим психиката си от потенциални затруднения и ослужнения. Депресията е обвързана с хормонален дисбаланс в мозъка. Той може да бъде причинен или подпомогнат от лошите хранителни навици и от цялостния дисбаланс на организма ни. Внасянето на хармония в тялото ни чрез хранителните вещества, с които се подхранваме е сигурен начин да възстановим естественото състояние на организма и на психиката си. Храната, която даваме на мозъка си неизменно ще окаже ефект върху функцията му. По-лесно е да създадем тези навици профилактично докато сме здрави, отколкото като лечение. Това ще окаже добър ефект и върху други аспекти от живота ни.

Zen

Подобрено настроение

Подобно на наркотик, храните, които моментно подобряват настроението ни, често нямат същия ефект в по-дългосрочен план. Конкретно захарта е главен виновник за изграждането на пристрастяващи навици, водещи до депресия. Ефектът, който захарта има на организма ни създава по-силна зависимост дори от кокаина. Тя е обвързана със симптоми, характерни за депресията като липса на апетит, дисбаланс на съня и понижен праг на болка.

Ако тази бяла отрова има толкова лош ефект върху настроението и психичното ни здраве, с какво можем да я заменим? Натуралните продукти са изпълнени с опции за здравословни храни, които могат да подобрят настроението без опасни странични ефекти от това. 

Happy couple with gadget

Оптимизъм за бъдещето 

Цялостното здраве на организма ни и изграждането на положителни навици е несравнимо голяма стъпка по пътя ни към преодоляването на психични проблеми, тревожност и несигурност. Тези здравословни навици ни носят баланс и структурират ежедневието ни по начин, който ни помага да се справяме по-лесно с трудностите. Повишавайки цялостното ни настроение и здраве, правилното хранене носи обещания за едно спокойно и красиво бъдеще.

Heading In To The Office With Absolute Optimism

Кои основни правила е важно да спазваме?

Все пак, нека уточним какво имаме предвид под пълноценно хранене и да дадем някои препоръки, с кои храни най-добре да подпомогнем психичното си здраве. За здравословно хранене е важно да се храним с натурални и разнообразни продукти в балансирани количества. По този начин ще си набавим всички нутриенти необходими за безпроблемната функция на тялото.

Конкретни храни, които най-много могат да ни помогнат са авокадото, ядките, спанака, киселото мляко, черния шоколад (в малки количества) и сьомгата.

Fitness, healthy food concept

Кои храни да избягваме?

Захарта е номер едно храна, с която трябва да избягваме да прекаляваме за да поддържаме добро психично здраве. Освен нея, сред храните има и други главни виновници за пониженото настроение и психично здраве.

Почетното второ място взимат транс-мазнините. Благодарение на своята химична структура, това са хранителни компоненти, които повишават нивата на лош холестерол в организма ни и повишават риска от диабет и рак. Те се откриват в купешки тестени изделия като кроасани и кексове, в опаковани сладки като вафли и сладоледи, както и в бързите храни – бургери, пържени картофи, чипсове и колбаси. Освен над физическото ни здраве, тези храни значително афектират и психичното ни такова.

На трето място са алкохолът и енергийните напитки. Енергийните напитки комбинират опасни нива на захар с неизвестни количества кофеин. Лесно е да се прекалява с тях и да се изгражда зависимост, а ефектът, който имат върху съня и сърцето, може да отслаби психичното ни здраве. Алкохолът в малки количество всъщност може да бъде от помощ за спокойствието и социализирането, но прекаляването с него също води до дисхармония, създаваща предпоставки за депресия

Products rich in fiber. Healthy diet food.

.

0