Хранене

Полезна ли е спирулината?

Полезна ли е спирулината

Полезна ли е спирулината?

Спирулината е синьо-зелена суперхрана с изобилие от хранителни вещества, която привлича вниманието на хора и учени поради своя изключителен хранителен профил и здравословни ползи. Заредена с основни микроелементи като протеини, витамини и минерали, спирулината предлага набор от предимства.

Разбирането на състава й и изучаването на нейните различни форми на консумация, било то като хранителна добавка или кулинарна съставка, разкрива нейния потенциал като ценно допълнение към балансиран и здравословен начин на живот. В тази статия ще научите повече за същността на суперхраната, състава, ползите, които я придружават и начините на прием.

Какво представлява спирулината?

Спирулината e цианобактерия, спадаща към семейството на  синьо-зелените водорасли. Процъфтява в реки, езера и други сладководни водоеми при умерени температури и висока наличност на слънчева светлина, показвайки живописен синьо-зелен цвят поради съдържанието си на хлорофил. Тази древна суперхрана има богата история, която се проследява векове назад, с доказателства за нейното консумиране от ацтеките в Мексико и жителите на региона на езеро Чад в Африка. Всъщност, тя е смятана за една от най-първите форми на живот на Земята.

Днес спирулината се отглежда по целия свят в контролирани среди, за да се гарантира чистотата и хранителната й сила. Можете да я намерите под формата на прах, капсули и стърготини, често налични в магазини за здравословна храна, аптеки и онлайн магазини, които предлагат продукти за благополучие.

Високото съдържание на протеини, заедно с витамини, минерали и антиоксиданти, позиционира спирулината като популярен избор за добавка сред вегетарианци, спортисти и хора, които търсят естествени начини за подобряване на хранителния си прием и здравето си.

Какви микронутриенти участват в състава?

Вече споменахме за наситеността от хранителни вещества, с които спирулината разполага, но, разбира се, ето по-подробна информация за микроелементите, които можем да открием в суперхраната:

 • протеини – спирулината е източник на пълноценни протеини, съдържащи всички основни аминокиселини в лесноусвоима форма. Тя е особено богата на протеини, които обикновено съставят от 50% до 70% от сухата й маса;
 • витамини от група В – съдържа значителни количества различни витамини от група B, включително: B1 (Тиамин), който е важен за метаболизма на енергията и функцията на нервите; B2 (Рибофлавин), нужен за производството на енергия и антиоксидантната защита; B3 (Ниацин), играещ ключова роля в клетъчния метаболизъм и поправката на ДНК;
 • минерали желязо, на което спирулината е отличен растителен източник. То от съществено значение за транспорта на кислород в кръвта и общото производство на енергия; Калций, важен за здравето на костите, функцията на мускулите и предаването на нервни сигнали; Магнезий, основен за стотици ензимни реакции в организма, включително производството на енергия и функцията на мускулите;
 • антиоксиданти:

Бета-каротин –посредник на витамин A, важен за зрението, имунната функция и здравето на кожата;

Зеаксантин – защитава очите от вредни светлинни вълни и подпомага здравето им;

Фикоцианин – уникалният пигмент в спирулината с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които допринасят за нейния синьо-зелен цвят;

 • мастни киселини – съдържа необходими мастни киселини, като гама-линоленова киселина (ГЛК), важни за здравето на кожата, баланса на хормоните и намаляване на възпаленията;
 • хлорофил – съдържанието на хлорофил в тази добавка подпомага детокс процесите в организма, помага за транспорта на кислорода и може да има антиоксидантни свойства.

Тези микронутриенти колективно допринасят за репутацията на синьо-зелената храна, като хранително богат продукт, предлагащ широк набор от ползи за здравето, при включване в балансирана диета.

Кои са ползите от спирулината?

Спирулината предлага множество ползи за здравето, които я правят изключително ценна добавка за всекидневната диета. Ето ги и част от тях:

 1. Подпомага мускулната регенерация и здравето на кожата – има високо съдържание на протеини и важни аминокиселини.
 2. Подпомага енергийния метаболизъм и нервната функция – това е благодарение на обилното съдържание на витамини от група B.
 3. Намалява възпаленията и подпомага имунната система – което може да бъде особено полезно при автоимунни заболявания, като Хашимото.
 4. Защитава клетките от свободните радикали – това е възможно с помощта на антиоксидантите бета-каротин и фикоцианин.

При Хашимото, добавката е особено полезна поради своите имунорегулиращи свойства и богато съдържание на йод. Йодът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза.  Допълнително, суперхраната предоставя подкрепа за нивата на енергия и насърчава здравето на храносмилателната система и кожата. Прибавянето на зеленото прахче в балансираната диета с помощта на професионалист, може да подобри живота с Хашимото и други автоимунни заболявания.

Как се приема?

И тук идва ред да отговорим на въпроса ,,Как се приема?” или ,,Как се пие?”. Консумирането на спирулина може да бъде приятно и лесно включено в ежедневната диета чрез няколко различни метода:

 • употреба на прах – препоръчителната дневната доза е обикновено между 1 и 3 грама, като се разтваря във вода, сок или смути. Този метод е отличен за тези, които предпочитат гъвкавостта на дозиране;
 • употреба на капсули – алтернативно, добавката се предлага и в капсули, като дневната доза обикновено е около 1 до 2 капсули, в зависимост от концентрацията. Този метод е удобен за хора, които предпочитат точно дозиране.
 • течна – някои производители я предлагат и в течна форма, която също може да се прибави към вода или сок за консумация. Това е добър избор за хора, които предпочитат лесно и бързо консумиране;
 • таблетки – за удобство и точно дозиране, може да се консумира и чрез таблетки, които се приемат с вода. Този метод е удобен за пътувания или за заети хора;
 • смутита и напитки – добавянето ѝ в смутита, сокове или зелени напитки е популярен начин за прием на тази суперхрана. Това осигурява комбинация от хранителни вещества и е вкусен начин за консумация;
 • кулинарни изделия – добавката може да бъде включена и в кулинарни рецепти, като например добавяне в супи, сосове, песто или дори в здравословни сладкиши, като шоколад със спирулина. Тази креативна употреба предоставя възможност за разнообразие в диетата и усвояване на полезните съставки на продукта.

Важно е да се следват указанията за дозиране на производителя и да се консултирате с лекар или диетолог, особено при бременност, кърмене или при наличие на специфични здравословни състояния. Включването й в ежедневната рутината може да бъде вкусно и удобно решение за подпомагане на общото здраве и благополучие.

Заключение

Тя е универсална суперхрана, богата на важни хранителни вещества. Нейните различни форми я правят лесно приложима в различни диети, като предлага ползи като подпомагане на имунитета, повишаване на енергията и поддържане на здравето на кожата. Важно е да се спазват препоръчителните дози и да се потърси професионален съвет. В крайна сметка, добавянето на спирулина към ежедневната рутина е удобен начин да се подпомогне общото здраве.

Източници

https://www.forlife.bg/polzi-deistvie-spirulinata-organizum

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina

https://gymbeam.bg/blog/spirulina-vuzdeistvieto-i-vurhu-zdraveto-i-upotreba

https://www.bb-team.org/articles/3621_spirulina

0