Хранене

Трибулус Терестрис / Бабини Зъби

flower-of-tribulus-terrestris-plant-2022-11-02-16-29-38-utc

Трибулус Терестрис / Бабини Зъби

Какво представлява Трибулус Терестрис/Бабини Зъби?

Трибулус терестрис, или просто Трибулус, е дребнолистно билково растение, което ражда плодове, покрити с бодли. Известно е още като Пункционна лоза, Гокшура, Калтроп, Козя глава и Бабини зъби. То се е адаптирало да расте на места със сух и приятно топъл климат, в които малко други растения могат да оцелеят. Среща се на много места, включително части от Европа, Азия, Африка и Близкия изток.

Трибулус терестрис е широко известен като вреден плевел, заради малкия си плод, койтто има дълги остри и здрави бодли, които лесно проникват през повърхности, като боси крака или тънки платнени обувки, гума на велосипеди, както и устата и кожата на пасящи животни.

Както коренът, така и плодът на растението са били използвани в традиционната китайска и индийска медицина векове наред. Хората още тогава са били наясно с потенциалните му ползи като повишаване на либидото, поддържане на нормалната функция на пикочните пътища и намаляване на отоци. Най-широко обаче се е използвало като афродизиак в различните култури. 

Днес Трибулус терестрис се приема и като добавка за общо здраве и повишаване нивата на тестостерон. Бабините зъби съдържат също химикали, които могат да повишат нивата на някои други хормони. Хората ги използват за сексуални разстройства, безплодие, болки в гърдите, увеличена простата и много други състояния.

Flower of tribulus terrestris plant

Как се приемат Бабините Зъби?

Растението Бабини зъби се среща както в течна форма, така и под формата на хапчета, като препоръчителният прием е съответно по 3 милилитра 3 пъти на ден или 3 капсули на ден с достатъчно количество вода. Опаковката трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Трибулус терестрис се абсорбира най-добре в течна форма и на празен стомах и обикновено се приема в единична дневна доза половин час преди хранене. В идеалния случай трябва да го пиете по едно и също време всеки ден. Най-важното обаче е да не пропускате нито един ден.

Билковата хранителна добавка Бабини зъби се приема най-често за натрупване на сила и чиста мускулна маса, но спомага много и за загуба на излишна подкожна мазнина, както и генерално за повишаването на енергията ни. Доста спортисти, които искат да подобрят представянето си във фитнеса използват бабините зъби като добавка преди тренировка. За тази цел атлетите обикновено го приемат 30 до 60 минути преди тренировките си на празен стомах. 

Ако пък приемате Трибулус терестрис за повишаване на либидото, то копривата е страхотна билка за комбиниране с него. Той инхибира свързването на свободния тестостерон с „глобулина, свързващ половите хормони“ – протеин, който циркулира в кръвта, което води до по-високи нива на тестостерон, използвани от тялото.

morning vitamin intake

Какви са ползите и има ли странични ефекти?

Трибулус терестрис се използва в традиционната медицина при болки в гърдите, сърдечни проблеми, виене на свят, кожни и очни заболявания, за изхвърляне на камъни в бъбреците и като диуретик и тонизиращо средство. 

Той също се предлага на пазара като хранителна добавка за подобряване на сексуалната функция и за натрупването на мускулна маса при културистите, поради убеждението, че действа като тестостерон в тялото. Сред най-важните ползи от билката си остават обаче:

  • Подобряване сексуалното здраве при мъжете – изследвания са открили естествено срещащи се стероидни съединения в Трибулус терестрис, които стимулират тестисите да произвеждат повече тестостерон чрез потискане на естествените хормонални рецептори. Мъжете, които имат нисък тестостерон, получават незабавен тласък от добавката. Тя може да доведе до увеличаване на броя на сперматозоидите, а може също така да осигури по-добра функция на простатата за мъж в застаряваща възраст;
  • Подобряване сексуалното здраве при жените – известно е, че растението Бабини зъби поддържа сексуалната функция и при жените. Жените, които го приемат, изпитват засилен сексуален копнеж, възбуда и удовлетворение в сравнение с тези, които не го използват. Добавката също така балансира нивата на полови хормони в тялото;
  • Подпомагане грижата за кожата – екстрактите от тази билка понякога се използват за лечение на кожни заболявания като алергии, екземи, красти и псориазиси. При пациенти с проказа, Трибулус терестрис ефективно намалява зачервяването и кожните лезии;
  • Подобряване функцията на сърцето – Бабините зъби могат да бъдат полезни за облекчаване симптомите на ангина или гръдна болка. Те разширяват коронарните артерии и подобряват коронарната циркулация. Понякога се използват и за лечение на анемия;
  • Подсилване здравето на храносмилателната система – билката подобрява функционирането на храносмилателната система по няколко начина. Някои изследвания доказват, че може да се използва за успокояване на спазми на гладката мускулатура или болки при колики. Освен това Бабините зъби намаляват нивото на триглицеридите и стимулират апетита. Осигуряват облекчаване на чревните газове и изгонване на чревните паразитни червеи;
  • Подпомагане на бременност и кърменето – Бабините зъби подпомагат притока на мляко по време на кърмене. Улесняват раждането, като тонизират гладката мускулатура на зоната. Някои проучвания показват обаче, че това може да е потенциална причина за спонтанен аборт, поради което бременните жени трябва да го използват с повишено внимание;
  • Подпомагане стабилизиране на кръвното налягане – добавките на Трибулус терестрис са оперативно лекарство за хипертония, тъй като водните му екстракти понижават кръвното налягане.

Дали обаче множеството ползи от билката Трибулус терестрис оправдават нейните странични ефекти? 

Страничните ефекти се срещат изключително рядко и обикновено са леки, но могат да включват стомашна болка, спазми и диария. Яденето на покритата с бодли външна част на плода вероятно също не е безопасно, тъй като предизвиква сериозни белодробни проблеми. Други често срещани оплаквания са неспокойният сън, разстроеният стомах и нередовните менструации.

Каквото и решение да вземете обаче, помнете, че приемането на каквито и да е добавки изисква стриктно спазване на лекарски предписания.

Powerful strongman flipping the tire

Каква е препоръчителната дневна доза?

Билката Бабини зъби най-често се използва от възрастни в дневни дози от 750-1200 mg в продължение на 12 седмици. Преди това обаче е задължително да поискате мнението на вашия личен лекар и да ви посъветва каква доза е най-оптимална за конкретните ви състояния и организми.

Практиката показва, че приемът на Висококачествен Български екстракт (стандартизиран на 45% сапонини) в дози от 20 до 50 мг на 1 кг телесна маса за период от 8 седмици, дава значително повишение в нивата на свободния тестостерон, дължащо се на повишени нива на лутеинизиращия хормон (ЛХ). 

По-просто казано –  редовното използване на Трибулус Терестрис повишава нивата на тестостерон при мъжете. А както всички знаем, по-високите нива на тестостерон водят до увеличаване на мъжката сила и издръжливост и повишават потентността. 

При жените съответно, Tribulus Terrestris спомага за покачване на нивата на естроген в организма и по този начин повишава либидото. Освен това, екстракта се препоръчва и при някои форми на безплодие, тъй като подпомага сперматогенезата при мъжете и овогенезата при жените. 

Medical pill box with tablet doses for daily take medicine with drugs, capsules

След колко време започва да действа?

Бабините зъби са билкова хранителна добавка, която улеснява натрупването на сила и чиста мускулна маса в период от 5 до 28 дни. Трибулус терестрис добавките се предлагат вече и на българския пазар, така че, ако смятате, че ще ви бъдат от полза, може да се снабдите с тях веднага. Най-долу в статията има линк към Трибулус терестрис за жени.

След една-две седмица от приемането на екстракта или капсулите би трябвало да забележите значително подобрение в сексуалната ви функция като повишено желание за секс при жените и по-лесна и дълготрайна ерекция при мъжете. Други подобрения, които ще наблюдавате от приема на Бабините зъби, включват намалено количество на глюкозата в кръвта, качване на мускулна маса и отстраняване на излишните килограми и завишени нива на енергия. 

Добавките Трибулус терестрис са безопасни за повечето хора, когато се приемат през устата за кратък период от време. Те са били използвани безопасно за лабораторни проучвания с продължителност само от 8 седмици и за това дългосрочната им полза не е известна. 

Feel the power.

Трибулус Терестрис / Бабини Зъби за жени

Положителното действие на Трибулус Макс/Бабини Зъби върху мъжката полова система е потвърдено, но отне време да се направят достатъчно проучвания за ефектите му върху женската репродуктивна система.

Оказва се, че приемът му е ефективен за подобряване на сексуалното желание на жените. В едно проучване например, първоначалните изследвания на двете групи били сходни, така че подобрените резултати на групата, която приемала бабини зъби най-вероятно се дължала на положителните ефекти на растението върху либидото. 

Тези проучвания показват, че положителният ефект на билката върху женската репродуктивна система се дължи на наличието на вторичен метаболит, наречен протодиосцин (стероидно сапониново съединение) като доминиращ активен компонент на това растение.

Ето накратко някои от главните ползи от приемът на билката за жени:

  • Дава жизненост и енергия; 
  • Спомага за нормализиране на кръвното налягане;
  • Регулира мастната обмяна и подпомага загубата на излишни килограми;
  • Помага за понижаване нивата на лошия холестерол;
  • Улеснява изхвърлянето на излишната вода;
  • Подпомага правилната дейност на хормоналната система;
  • Допринася за нормализиране и покачване нивата на естроген;
  • Действа облекчаващо при предменструални болки.

Можете да закупите Трибулус за Жени тук! 

Fitness woman exercising to improve core muscle strength

Заключение

Трибулус Терестрис или Бабини Зъби е билково растение с доказани положителни ефекти върху либидото, нивата на енергия, кръвното налягане и още много аспекти от това да се чувстваме добре и да сме здрави. 

Можете да закупите екстракт от билката тук: Бабини Зъби

Източници

Does Tribulus Terrestris Really Work? An Evidence-Based Look

TRIBULUS: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews

Tribulus terrestris – an overview | ScienceDirect Topics

Tribulus: Health Benefits, Side Effects, Uses, Dose & Precautions

Health Benefits of Tribulus Terrestris

The effect of five weeks of Tribulus terrestris supplementation on muscle strength and body composition during preseason training in elite rugby league players.

The Benefits Of Tribulus Terrestris– Gaspari Nutrition

Tribulus terrestris for treatment of sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo – controlled study 

Original Article Tribulus terrestris and female reproductive system health: A comprehensive review 

0