ᐉ Грозде • калории | BAV.BG

Грозде

Грозде

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 69 kcal

Протеин

Протеин = 1 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 18 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 1 гр

Захари

Захари = 15 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Категория
Описание
Какво представлява?

Още в древни времена гроздето е било ценено не само заради вкуса си, но и заради лечебните си свойства.

Съвременната научна медицина потвърждава, че плодовете съдържат голям брой антиоксиданти, които предпазват организма от хронични заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, както и допринасят за борбата срещу свободните радикали.

Дори високото съдържание на захар не разваля този хубав плод, тъй като той съдържа глюкоза и фруктоза, които навлизат лесно в кръвообращението и се усвояват бързо от организма, което не го затормозява излишно.

Гроздето се консумира в суров вид, сушено – като стафиди и преработено – под формата на напитки – вино. Интересен факт е, че още преди 5000 години на територията на днешните български земи започва да се прави вино. 

От витамино-минералния комплекс, съдържащ се в гроздето, е трудно да се отделят фаворити. То е истинска здравословна бомба!

Какви витамини и минерали съдържа?

Богато е на витамини – C, B и провитамин A, които укрепват стените на кръвоносните съдове, нервната система, ноктите, костите и зрението.

То има високо съдържание на калий, който подкрепя работата на сърцето и затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане.

Също им обилни количества магнезий, калций, фосфор, желязо, а багрилните вещества в него имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.

Установено е, че ресвератролът в червеното грозде предотвратява признаци на стареене и други кожни проблеми. Според изследване, проведено от екипа в Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA), веществото, комбинирано с бензоил пероксид, се бори с бактерията, причиняваща акне.

Ресвератролът в плода помага за увеличаване на притока на кръв към мозъка и така ускорява умствените реакции. Проучване, направено от Университета в Швейцария, установява, че въпросното вещество може да помогне да помогне за отстраняване на плаките и свободните радикали, които засягат мозъка.

Интересни факти

Подходящо е за хора с диабет, стига да е съгласувано с диетолог. 

Добър източник на фибри, калий, редица витамини и минерали. 

Съдържа ресвератрол, мощен антиоксидант, който благоприятства кръвния поток и може да намали кръвното налягане. 

Хранителните вещества могат да помогнат за предпазване от рак, проблеми с очите, сърдечно-съдови заболявания и други здравословни състояния.

 Източници 
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-grapes-good-for-you
https://www.medicalnewstoday.com/articles/271156
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 69 kcal;
  • Протеин = 1 гр;
  • Въглехидрат = 18 гр;
  • Фибри = 1 гр;
  • Захари = 15 гр;
  • Мазнини = 0 гр.
Други продукти от категория:
ПЛОД