Кайсията е плод на 8000 г. и освен, че е с уникален вкус, има и много полезни за здравето свойства. Родината на кайсията е Североизточна Армения. Понякога се използва и наименованието зарзала, което идва от персийското „зард-алю“ и означава жълта слива. Когато са пресни са абсолютно безвредни за всички, дори и за тези с наднормено тегло, тъй като съдържат много малко калории. Въпреки това, когато са сушени трябва да се използват с повишено внимание поради високото съдържание на въглехидрати. Тези плодове съдържат голямо количество калий. Освен него, от минералите магнезият, и калцият присъстват в кайсията. В тях има голямо количество витамин А. Той подпомага работата на имунната ни система и е полезен за очите, кожата, косата и жлезите. Освен него, в тях има витамин С, витамин P и витамин B1. Сокът от кайсии може да подобри чревната микрофлора, заради съдържанието на пектин. Кайсиите имат и диуретична функция, така че са добър избор ако имате проблеми с изхождането.