Малини

Малини

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 52 kcal

Протеин

Протеин = 1 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 12 гр

Мазнини

Мазнини = 1 гр

Фибри

Фибри = 7 гр

Захари

Захари = 4 гр

Измерване

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Категория
Рецепти
Описание

Малината е плод от малиновия храст. Те утоляват жаждата и подобряват храносмилането, затова се използват в диетичното хранене, особено при децата. В народната медицина, малините се използват за сваляне на температурата, поради наличието на салициловата киселина. От списъка на ягодовите култури малините се отличават с висока концентрация на антиоксиданти, които предотвратяват увреждането на телесните клетки и забавят процеса на стареене. Това дава право да ги наричаме „зърната на здравето и дълголетието“. Точният брой на хранителните вещества в тях се влияе от принадлежността към определен сорт и условията на отглеждане, но набора от ценни биологично-активни вещества присъства по един или друг начин във всички сортове. От минералните съединения има сравнително голямо количество желязо, калий, калций, цинк, мед и средно количество манган. В семената има около 0,7% фитостерол, съединение, което допринася за ефективното намаляване на повишените нива на холестерол в кръвта и като цяло защитава сърдечно-съдовата система. Откъм витамини, малините са богати на витамин А и витамин C. Те също притежават много фибри. Как да си изберете качествени малини? Гледайте да са закръглени и твърди. Те трябва да са ярко-червени, а не тъмни (това означава че са презрели). Съветваме ви да не купувате големи количества от тях, защото се развалят бързо. В хладилник могат да издържат 1-2 дни в стъклен съд.

Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 52 kcal;
  • Протеин = 1 гр;
  • Въглехидрат = 12 гр;
  • Фибри = 7 гр;
  • Захари = 4 гр;
  • Мазнини = 1 гр.