ᐉ Мандарини • калории | BAV.BG

Мандарини

Мандарини

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 53 kcal

Протеин

Протеин = 1 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 13 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 2 гр

Захари

Захари = 11 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

брой

Категория
Описание
Какво представляват мандарините? 

Мандарината е малко вечнозелено субтропично плодово дърво. Плодът е нежен, сочен, със сладко-кисела месеста част и покрит с тънка оранжева кора. Съдържа близо 90% вода и се употребява най-често в прясно състояние. Близките им братовчеди са цитрусовите плодове сацуми и клементини. 

В народната медицина, тези плодове се използват главно като регулатори на стомашно-чревния тракт (с умерена употреба), а корите от мандарината също се използват като противовъзпалително средство. Жълтият пигмент лутеин в състава им, може да подпомогне за подобряването на зрителната острота. 

Мандарините могат да облекчат симптомите на астма. Те имат противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни ефекти. Във фармацевтичната промишленост най-често се използват техни екстракти за сиропи с цел подобряване вкуса на лекарствата. В допълнение, те съдържат хесперидин - мощен кардиопротектор, който освен това предпазва мозъка от стресови фактори. 

В най-голямо количество, мандарините съдържат витамин С, витамин А, калций и калий. Освен това съдържат малки количества витамин D, В1, В2, РР и K. Как да си изберете хубави мандарини? Това е много лесно - гледайте за лъскава кора и равен оранжев цвят. В стайна температура, можете да ги съхранявате до 2-3 дни, а в хладилник до 4-5 дни.

Какви витамини и минерали съдържат? 
✔️Витамин А: Необходим е за нормалното зрение и здравето на костите, кожата и косата.
✔️Витамин С: Той е антиоксидант, участващ в производството на колаген.
✔️Витамин D: Укрепва костите и има важна роля за обмяната в организма на микроелементите калций и фосфор.
✔️Витамин B1: Необходим е за нормалното протичане на растежа, работата на сърцето и нервната система. Той е от критично значение за разграждането на глюкозата, осигуряваща енергия за тялото. Участва и в метаболизирането на белтъците, както и в синтезата на ДНК и РНК.
✔️Витамин В2: Допринася за растежа, повишаването на енергийните нива, намалява оксидативния стрес, улеснява метаболизма, поддържа здравето на кожата, очите и кръвните клетки.
✔️Витамин РР: Необходим е за правилното кръвообращение и функциониране на нервната система, поддържа нормалните функции на стомашно-чревния тракт, грижи се за здравето на кожата и е от съществено значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите. 
✔️Витамин К: Важен за кръвосъсирването, правилната работа на черния дроб и усвояването на калция.
✔️Калий: Подпомага здравето на сърцето. 
✔️Калций: Укрепва костите и зъбите, спомага за работата на нервната система. 
✔️Фолиева киселина: Необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Необходимо е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК.

Интересни факти 

✔️Мандарината има възстановително действие при простудни заболявания през зимните месеци. Също така се препоръчва при спад на енергията и при стомашен дискомфорт. 
✔️Мандарината повишава жизнения тонус, намалява умората и укрепва кръвоносните съдове. Нейният сок  е полезен при атеросклероза, хипертония, както и при борбата с рака. 

Източници 
https://www.verywellfit.com/tangerine-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4115498  
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 53 kcal;
  • Протеин = 1 гр;
  • Въглехидрат = 13 гр;
  • Фибри = 2 гр;
  • Захари = 11 гр;
  • Мазнини = 0 гр.
Други продукти от категория:
ПЛОД