Мандарини

Мандарини

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 53 kcal

Протеин

Протеин = 1 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 13 гр

Мазнини

Мазнини = 0 гр

Фибри

Фибри = 2 гр

Захари

Захари = 11 гр

Измерване

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

Бързо. Анаболно. Вкусно. Изглеждай и се чувствай добре!

брой

Категория
Рецепти
Описание

Мандарината е малко вечнозелено субтропично плодово дърво. Плодът е нежен, сочен, със сладко-кисело месо и покрит с тънка оранжева кора. Съдържа близо 90% вода и се употребява в прясно състояние (най-често). Близките им братовчеди са цитрусовите плодове сацуми и клементини. В народната медицина, тези плодове се използват главно като регулатори на стомашно-чревния тракт (с умерена употреба), а корите от мандарината също се използват като противовъзпалително средство. Жълтият пигмент лутеин в състава им, може да подпомогне за подобряването на зрителната острота. Мандарините могат да облекчат симптомите на астма. Те имат противовъзпалителни, антиканцерогенни и антиоксидантни ефекти. Във фармацевтичната промишленост най-често се използват техни екстракти за сиропи с цел подобряване вкуса на лекарствата. В допълнение, те съдържат хесперидин - мощен кардиопротектор, който освен това предпазва мозъка от стресови фактори. В най-голямо количество, мандарините съдържат витамин С, витамин А, калций и калий. Освен това съдържат малки количеста витамин D, В1, В2, РР и K. Как да си изберете хубави мандарини? Това е много лесно - гледайте за лъскава кора и равен оранжев цвят. В стайна температура, можете да ги съхранявате до 2-3 дни, а в хладилник до 4-5 дни.

Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 53 kcal;
  • Протеин = 1 гр;
  • Въглехидрат = 13 гр;
  • Фибри = 2 гр;
  • Захари = 11 гр;
  • Мазнини = 0 гр.