Спорт

Биатлонът: спорт с богата история

Sportsman playing biathlon and shooting

Биатлонът: спорт с богата история

Чували ли сте за зимен спорт, който съчетава с себе си две невероятни и трудоемки дейности, които заедно образуват едно непредвидимо и динамично изживяване? Магията му се поражда от множество елементи – прекрасната зимна атмосфера, заобикаляща участниците и феновете по време на състезанията, напрежението, което с всяка изминала минута от турнирите се покачва и фактът, че атлетите на тази дейност са определяни като едни от най-големите спортсмени. Време е да се впуснете в света на тази неповторима ледена приказка! 

Какво представлява състезанието биатлон? 

Биатлонът е един възхитителен спорт, който изисква невероятна физическа  подготовка за своите атлетите. Той е съчетание от две дисциплини – ски бягане и стрелба. Разстоянието между мишената и стрелците е цели 50 метра. Затова биатлонистите трябва да притежават издръжливост, ловкост и концентрация. Състезателите трябва бъдат наясно как да балансират успешно своите сили и умения, така че оптимално да използват капацитета на своето тяло, в опитите за достигане на триумф. Без отлична точност, наказанията за пропуснат изстрел, които са добавяне на време и допълнителни обиколки на трасето, биват налагани мигновено. 

Видове състезателни дисциплини

Има няколко основни видове състезателни дисциплини. Те включват:

  • Индивидуален старт – това е най-старата дисциплина. Дистанцията за мъже е 20 км, а за жени – 15 км. Правят се 5 обиколки на трасето, но се стреля 4 пъти, а за пропуснат изстрел наказанието е добавено време;
  • Спринт –  дистанцията за мъже е 10 км, а за жени 7.5 км. Стрелба се провежда 2 пъти, а за пропуснат изстрел има допълнително ски бягане 150 м;
  • Преследване – редът за стартиране в тази дисциплина се определя от разликите във времената от класиранията на индивидуалния старт и спринта, които са проведени в рамките на същия турнир. Единствено първите 60 атлети в ранг листата могат да участват. Мъжете покриват дистанция от 12.5 км, а жените от 10 км;
  • Масов старт – първите 30 биатлонисти за сезона имат право на участие. При нея всички състезатели започват заедно и се провеждат 4 стрелби. За пропуснат изстрел наказанието е отново допълнително разстояние за изминаване; 
  • Щафета – в тази дисциплина се сформират отбори от атлети на една и съща държава. Разстоянието за мъже е 4×7.5 км, а за жени – 4×6 км. Тук се свалят 5 мишени с 5 патрона, но е позволено да се използват още 3 ръчно добавени амуниции; 
  • Смесена щафета – В нея участват 2 жени, които покриват дистанция 6 километра и 2-ма мъже, които се изреждат последни и се състезават на разстояние 7.5 км. Важат същите правила както при нормалната щафета. 

Каква е историята на спорта биатлон?

Първите исторически данни за биатлона водят своето начало от античните традиции на скандинавските народ. В по-скорошната история, най-ранни записи за упражняване подобна дейност се намира от 18. век, когато скандинавски войници са провеждали комбинирани обучения за управление на ски, съчетано със стрелба. Първото състезание по този вид спорт е проведено през 1767 година, на границата между Норвегия и Швеция. През 1861 година в Трисил, Норвегия, за първи път е добавен компонент стрелба към турнир по ски, следователно тогава се основава първия клуб по биатлон. Развитието на спорта достига своя пик, когато е добавен като демонстративна дейност в първите Зимни олимпийски игри през 1924 година. 1958 година също е бележита, тъй като тогава се провежда първото Световно първенство по биатлон в Загенфелд, Австрия. Две години по-късно, Международният олимпийски комитет одобрява биатлона да бъде добавен към програмата на Зимните олимпийски игри. През 1993 година се основава Международния съюз по биатлон, който се занимава с организацията на събития.  

Подготовка за биатлон: как да подобрите своите умения в двете дисциплини? 

Въпреки че биатлонът е типично зимен спорт, най-усилената подготовка за състезанията се случва през летните месеци. Поради причината, че спортът води началото си от военни тренировки, той изисква по-специфични приготовления, за да може един атлет да бъде успешен. От значимост е да се тренират дихателните умения, тъй като двата изграждащи елемента на спорта са изтощителни и изискват контролирано поемане на въздух. Относно ски бягането, най-подходящи са упражнения, които имитират в най-голяма степен управлението на ски и увеличават издръжливостта. Такива примери са тичане с високо темпо, каране на колело или ролкови кънки, плуване и силови тренировки. Тъй като по време на състезание участниците трябва да носят своята 3.5 кг пушка на гърба си, те трябва да свикнат с това усещане, за да не бъде пречка по време на турнирите. Затова, ежедневните посещения на фитнес зала между 5 и 8 часа по време на летния период са неотменна част от успешната подготовка за сезона на един биатлонист.  Освен това, винаги съществува възможността за трениране на стрелковите умения на закрити пространство по всяко време на годината.  

Идеалната диета за състезание по биатлон  

Както всички професионални атлети, състезателите по биатлон трябва да спазват балансирана диета, която им осигурява нужните хранителни вещества за най-качествено представяне, възстановяване и физическо здраве. Важно е биатлонистите да се съобразяват със своите хранителни нужди, тъй като тренировките им изискват изразходване на много енергия. Добри източници на въглехидрати за тях са пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. За възстановителни цели е добре да бъдат приемани чисти протеини като птиче месо, риба и бобови растения. Храни, богати на мазнини, като например авокадо, ядки и зехтин са отговорни за поддържането на добро физическо здраве. След като ски бягането е част от биатлона, за него се препоръчва да не се използват продукти, които носят бърз калориен прием, защото в дългосрочен план са неефективни. По време на възстановителния период е благоприятно да се пият топли напитки, в първите 30 минути след физическата натовареност.  

Как да изберете правилното оборудване за биатлон?

За да изберете правилно оборудване за биатлон, трябва да знаете основните изисквания на спорта. За стрелковата част е важно да изберете пушка, която е удобна за носене и да обмислите вида на системата за стрелба. Амунициите са стандартни – калибър 0.22. Изборът на мерник трябва да бъде съобразен с двата типа стреляне по време на състезание – в легнало и право положение – така че да се осигури прецизност и за двата вида. Важен елемент от стрелковите елементи е маншетът, който позволява на атлета да има опора по време на стрелба, така че да не се уморява. Сбруята също е неотложна част от оборудването, тъй като се използва за преноса на оръжието по време на бягането. Относно ски екипировката е съществено всяка част от нея да бъде удобна и лесна за пренасяне, за да може да не пречи на атлета. Ските и щеките трябва да бъдат леки и маневрени, така че да може да се осъществява бързо и безопасно движение. Подборът на обувки трябва да бъде съобразен с два фактора: ските, които ще бъдат използвани и това да осигуряват сигурна опора на ходилото, но да бъдат и с удобна стелка. Дрехите предполага да бъдат топлоизолиращи и да предоставят защита от климатичните фактори.  

Държави, в които се провеждат състезания по биатлон

Биатлонът не е изключение от спортовете, които имат свое собствено световно първенство. То не е част от програмата на МОК, затова и не се провежда в години, когато има Зимни олимпийски игри. Държави, които до момента са били организатори на това съревнование са Австрия, Швеция, Италия, Норвегия, Германия, Полша, Финландия, Франция, Словакия, Словения, Русия, Южна Корея, Чехия и България. Има и регионални състезания, които се разделят главно по географски показатели спрямо страните-участнички. Това са Алпийската купа, Балканската купа, Скандинавската купа, Балтийската купа и Централноевропейската купа. Норвежците, определяни като основатели на дисциплината, имат свой собствен национален турнир. 

Източници  

Biathlon

What are the differences between the biathlon disciplines?

Tips and exercises for training like an Olympic biathlete

 Biathlon 101: Equipment 

Nutrition and recovery

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0