Здраве

Бърза храна 

ation - 2024-01-22T180625.892

Бърза храна 

Динамичното ежедневие трудно позволява на повечето хора да отделят много време по направление приготвяне на домашна храна. Това, от своя страна, води до деликатност и усложняване на здравословното хранене, както и спазването на стриктни хранителни режими.

Като предпочитана и лесна алтернатива, която замества готвенето с часове или консумирането на пакетирани продукти, е бързата храна. Въпреки че тя засища организма,тя в повечето случаи може да бъде вредна. Защо това е така?

Научете повече за този метод на хранене, особеностите, свързани с него и как може да се възползвате от здравословни алтернативи на познатите пържени, мазни и вредни ястия.

Какво представлява бързата храна?

Тя е неизменна, леснодостъпна и основна част от хранителните навици на съвременните хора. Предлага бързи и удобни решения, открива се почти навсякъде и е богата на вкусови качества.

Най-често представлява предварително приготвени ястия и хранителни продукти от типа полуфабрикат, които се приготвят за кратко време. Най-използваните техники на готвене, които се характеризират с този начин на хранене, са пържене, паниране и печене на плоча.

Предимства

Този тип кухня предоставя бързина, засищане, достъпност и разнообразие на вариантите, като най-популярните са бургери, дюнери, пици, сандвичи и други тестени и пържени изделия.

Недостатъци

Като недостатъци могат да се посочат здравословните рискове, които съществуват, поради повишено съдържание на мазнини, подобрители, техниките на приготвяне и липса на достатъчна хранителна стойност.

Основен недостатък е недостатъчното количество на жизненоважните витамини, минерали, протеини и други нутриенти, които подхранват организма, участват в метаболитните процеси, строежа на клетките и отговарят за общото здраве.

За сметка на това, се наблюдава наличие на прекомерно количество захари, сол и други непотребни и нездравословни съставки, които повишават кръвната захар, кръвното налягане, лошия холестерол и могат да доведат до затлъстяване и заболявания, като диабет тип 2 и други.

Кои са съставките, които най-често се използват в бързата храна?

Както стана ясно, в повечето случаи, бързата храна е източник на непотребни за организма вещества, като най-често това са:

 1. Захари – в много от сосовете, напитките и десертите се открива високо количество захар, която влияе върху регулирането на теглото, кръвното налягане и редица функции в организма.
 2. Трансмазнини – те са от изкуствен характер и служат за удължаване на срока на годност. Най-често може да ги откриете в различни панирани предястия, снаксове, чипсове и други пакетирани продукти.
 3. Сол – високото съдържание на сол е често срещано при бързоприготвящите се хранителни продукти. Това води до задържане на вода, жажда и натрупване на излишни килограми.
 4. Наситени мазнини – повечето бързи храни, като бургери, пици, месни и пържени ястия съдържат голямо количество наситени мазнини. Те са отговорни за повишаването на лошия холестерол, кръвното налягане, сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми.
 5. Подобрители и консерванти – за да се удължи трайността на даден продукт, в него се добавят редица подобрители, химикали и консерванти, които могат да имат неблагоприятен ефект при продължителна консумация.
 6. Нискокачествени протеини – основен проблем на така наречения “фаст фууд”, е недостатъчното количество белтъчини или ниското им качество. Те не предоставят необходимите аминокиселини и не осигуряват необходимите хранителни стойности на организма.

Как бързата храна може да бъде здравословна?

Въпреки всеобщото мнение, че бързата храна е нездравословна и неподходяща за консумация, съществуват и алтернативи, които можете да включите в своето здравословно хранене и изграждането на балансирано меню.

Избягването на прекомерното количество мазнина, замяна на пърженето и приготвянето на ястия във фритюрник с печене, варене и приготвяне на пара, може да внесе значителна промяна в дневното ви меню.

Използването на високопротеинови животински и растителни продукти, в комбинация със свежи и лишени от нитрати плодове и зеленчуци, може да ви донесе отлични вкусове, засищане за дълго време и понижен калориен прием.

Можете да се възползвате от следните съвети, чрез които бързата храна ще се превърне в здравословно удоволствие за вас:

 1. Заложете на месо с повече протеин – пилешкото и говеждото месо са отличен източник на белтъци, които допринасят за присъствието на аминокиселини, строеж на мускулатурата, костната структура и общото здраве.
 2. Намалете сосовете или ги заменете с полезни алтернативи – по този начин ще намалите количеството захари, които приемате.
 3. Заменете газираните напитки с вода или прясно изцедени сокове – голяма грешка, която повечето любители на този тип кухня допускат, е съчетанието ѝ с газирани напитки, богати на захари.
 4. Ограничете порциите си и разпределете съотношението на съставките правилно – в най-голямо количество трябва да бъдат плодовете и зеленчуците, протеиновите източници и едва след това въглехидрати и мазнини.
 5. Пригответе си сами или се доверете на реномирани заведения – има множество здравословни рецепти, които са лесни за приготвяне и не отнемат много време. Отдайте се на гответе или ако нямате достатъчно свободно време – насочете се към реномирани заведения с добра репутация.

Към какъв тип бърза храна е най-добре да се насочим?

Ако искате да се храните бързо, лесно, вкусно и удобно, като едновременно с това и здравословно, е препоръчително да се насочите към заведения, които използват висококачествени продукти, с правилни техники за приготвяне и минимално количество консервирани продукти.

По този начин ще си набавите необходимото количество полезни вещества, ще задоволите вкусовите си рецептори и ще се заситите за дълго време.

Заключение

Хранителните навици са много важни за поддържане на добро здраве. Въпреки забързаното ежедневие и редицата нездравословни предложения на пазара, с висококалорийно съдържание и ниски хранителни стойности, съществуват и алтернативи. 

Източници

How fast food affects your body

Fast food can be healthy

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0