Здраве

Как да си почиваме качествено и да неутрализираме стреса

ation - 2024-01-17T213858.927

Как да си почиваме качествено и да неутрализираме стреса

Много от вас работят усилено, за да постигнат успешна кариера. Прекарвате години в училище и след това получавате добре платена работа, която смятате, че ще ви донесе комфортен живот. Тогава в един прекрасен ден осъзнавате, че всичко, което правите, е да работите и сте забравили как да разпуснете и да се насладите на всичко извън офиса .

Няма нищо лошо в това да бъдете амбициозни и да сте професионалисти в работната среда. Напротив, това е нещо с което трябва да се гордеете. Проблемът, който много от вас имат, е, че не поддържате добър баланс между работата и личния живот. Вие знаете как да работите, но не знаете как да разтоварите след това и да се презаредите батериите си.

„Понякога най-продуктивното нещо, което можете да направите, е да се отпуснете.“ ~ Марк Блек

В тази статия ще научите какви действия трябва да предприемете, за да се разтоварите с някои прости и приятни дейности. Тя може да се окаже ключът към това да намерите повече спокойствие и баланс в живота си, затова четете внимателно.

Защо ни е нужен релакс?

Някои от причините за това защо ви е нужна почивка са очевидни. Ще се чувствате по-спокойни и по-малко стресирани. Друга част от причините са по-малко очевидни и са от съществено значение за вашето здраве.

Вярвате или не, когато си отдъхвате от ежедневните натоварвания тялото и психиката ви се възстановяват много по-качествено. Някои от предимствата са по-ниско кръвно налягане, по-малък риск от сърдечни заболявания, по-малко проблеми с храносмилането и по-пълноценен сън. Релаксацията също може да ви помогне да мислите по-ясно, което води до по-добро вземане на решения и подобрена памет.

Като цяло качеството ви на живот ще бъде в пъти по-добро отколкото ако постоянно стресирате организма си. Почивката ще ви позволи да се чувствате по-добре физически и емоционално, а доброто ви здраве ще бъде с вас много по-дълго. Ще живеете по-дълго, по-здравословно и по-щастливо. И сега идва въпросът дали само с излежаване на дивана с чипс в ръка ще постигнете всичко това?Уви ще трябва да се постараете дори за почивката си. 

Разпускането е фасулска работа

Да си починете е по-лесно, отколкото си мислите. Всъщност е по-нормално да сте в състояние на релакс, отколкото на стрес. Вижте, ако оставим ума си сам, той естествено ще се забави. Можете да си го представите като каране на кола по пътя. Свалете крака си от газта и в крайна сметка колата ще намали темпото си.

Проблемът е, че никога не оставяме ума си сам. Винаги го агитираме чрез различни дейности. А отпускането е процес, който отнема известно време на намалена сензорна стимулация.

Как да започнем?

Както ще чуете, повечето предложения които ще ви кажем се въртят около това да правите по-малко или да насочвате вниманието си към по-неангажиращи неща. Те ще ви помогнат да забавите ума си и ще ви разсеят от нещата, които ви карат да се стресирате.

Първата стъпка е да си вземете топла баня

Да се облеете с гореща вода има няколко предимства. Това ще ви помогне да се отпуснете физически и психически. Топлата вода ще разтовари мускулите ви и ще облекчи напрежението и болките ако имате такива.

Освен това тихата обстановка ще ви помогне да успокоите ума си и ще подобри вашето настроение. Като насърчава релакса върху физиката и психиката, топлата баня ще ви помогне и с това да спите по-добре, което е от особено значение за намаляването на стреса и безпокойството.

След това е желателно да се отдадете на дадено хоби

Потопете се в любимото си хоби и няма да сбъркате. Най-отпускащите са пасивни дейности, като гледане на телевизия, четене на книга или слушане на успокояваща музика.

Важното при избора на хоби е да правиш нещо, което обичаш. Това ще ви помогне да отклоните вниманието си от нещата, които ви натоварват и ще обърнете внимание на неща, които ви носят радост и щастие.

Не забравяйте, че работата ви е само един аспект от живота който имате. Да имате хоби е също толкова важно за вас.Целта му е да ви осигури нещата, от които се нуждаете, за да оцелеете и които ви носят удовлетворение. Не пренебрегвайте себе си като се лишавате от него.

Създайте си ритуал преди лягане

Нощта е идеалното време да се отпуснете и да забравите за проблемите си. Това е време, което свързваме с грижата за личните си нужди след като сме преминали през поредния натоварен ден. Важният аспект на ритуала преди лягане е повторението. Това ще тренира ума ви да премине автоматично в спокойно състояние, когато го започвате.

Ето примерен ритуал за лягане, който може да опитате : Изключете големите светлини и оставете само тези на шкафчето до вас или може би запалете свещ. Качете се в леглото и усетете хладните чаршафи по тялото си. Докато седите там, поемете няколко внимателни вдишвания, за да започнете да успокоявате мислите си. Прочетете няколко пасажа от вдъхновяваща книга и отделете няколко минути, за да се насладите на мъдростта и красотата на четенето. Изгасете осветлението напълно, настанете се удобно в леглото си и се отдайте на сънят да ви завладее.

Излезте навън и подишайте малко свеж въздух

Подобно на отдих в банята, излизането навън може да ни отдалечи от напрегнатия свят за няколко минути. Чистият въздух и смяната на обстановката могат да ни помогнат да изчистим ума си. В допълнение, виждането на останалия свят ни помага да поставим нещата в по-голяма перспектива. Помага ни да видим отвъд нашия изпълнен с предизвикателства живот.

И така, излезте навън: помиришете чистия въздух, слушайте как пеят птиците, любувайте се на красотата на дърветата и цветята и просто се отдайте на момента.

Прекарайте време с любимите ви хора

За много от нас семейството и приятелите ни ни носят голяма доза радост и удовлетворение. Когато се намираме сред изпитваме щастие, а това ни помага да се отпуснем особено след натоварен ден.

Когато прекарвате време с любими хора, важно е да сте сигурни, че присъствате напълно. Не позволявайте на работата или проблемите ви да доминират във вашето внимание, когато сте с тях. Наистина е обезсърчително, когато сте с любим човек, чийто ум е някъде другаде. Това просто създава повече стрес и конфликти в семейството.

Отидете на почивка

Един от най-добрите начини да се разграничите от стресиращото ежедневие е като се отдалечите от него като отидете някъде другаде. Уверете се, че това е истинска ваканция, тоест поне седмица или две, защото може да отнеме няколко дни, докато умът ви се успокои, но ще си заслужава.

Друг аспект на добрата ваканция е, че отивате на място, на което никога не сте били. Причината за това е, че непознатата обстановка принуждава съзнанието ви да бъде в настоящия момент, което може да ви помогне да се отпуснете.

От друга страна, ако имате място, което наистина обичате и където можете лесно дазабравите за всичко и всички, тогава непременно отидете там. Важното е, че можете да се дистанцирате от работата за няколко дни.

Също така е добра идея да отидете на място, където няма обхват на мобилен телефон, или ако има винаги можете да изключите телефона си и да го отстраните през по-голямата част от времето, когато сте на почивка. За много от хората е трудно да се разграничат от мобилните си устройства, които са източник на психическо вълнение.

И не на последно място, не забравяйте да се разведрявате, докато сте на почивка. Не планирайте куп дейности, които ще ви занимават през цялата ваканция. Планирайте в малко тихо време, за да се отпуснете и да се отдадете на покой. Не бързайте с мислите каково ще стане като се приберете и какво сте пропуснали..това е капан кйто трябва да избегнете на всяка цена! 

Започнете да медитирате

Медитацията е мощен инструмент, който ви помага да отстраните стреса. Говори се, че само 15 минути медитация са еквивалент на един ден ваканция и безгрижие.  Това е доста невероятно!

Съществуват различни форми на медитация. Това от  което може да имате нужда е медитация за фокусиране.Тя е изключително предпочитана, защото практиката е проста, здрава и гъвкава. Можете да я нагаждате, за да отговаря на графика ви и на вашия начин на живот.

Другото страхотно нещо при медитацията е, че тя не е религиозна, така че не е нужно да се придържате към никоя религия или доктрина. Всичко, което основно трябва да направите, е да седнете тихо за няколко минути и да обърнете внимание на дишането си. Не е нужно да го правите перфектно и не трябва да медитирате дълго време, за да получите ползите.

Има много ресурси за учене на медитация за фокусиране, като книги, компактдискове и статии. Намерете ресурс, който всъщност ви учи на техниките и ще видите колко бързо ще има положително влияние!

Източници:

How to Relax, Unwind and Reduce Stress

11 Tips for Anyone Who Doesn’t Know How to Relax

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0