Здраве

Защо кафето е по-добър вариант от енергийните напитки

ation - 2024-01-17T213716.185

Защо кафето е по-добър вариант от енергийните напитки

Трудно ли ставате рано сутрин? Често ли се чувствате уморени и отнесени? Трудно ли Ви е да останете фокусирани върху всекидневните си задачи? Ако сте отговорили положително на някой или на всички тези въпроси, тогава не се притеснявайте, защото това са често срещани проблеми при много хора.

Повечето хора намират решение в енергийните напитки като Monster и Red Bull. В тази статия обаче искаме да споделим с Вас една превъзходна алтернатива – кафето. Ще научите какво се случва, когато изберете правилното кафе и го изпиете в точното време. То може да се превърне в най-добрия енергиен бустер за ума и тялото Ви.

Кафето срещу енергийните напитки

Нека да разгледаме плюсовете и минусите при консумацията на въпросните течности. Моля, оставете настрана всички предварителни неща, които знаете , и четете внимателно, за да разберете научно подкрепените плюсове и минуси.

Минусите на енергийните напитки

Изследователите от училището за обществено здраве в Харвард откриха, че консумацията на енергийни напитки има множество недостатъци, които включват следните проблеми:

 • Съдържат много захар
 • Водят до дехидратация
 • Водят до безсъние
 • Могат да доведат до главоболие
 • Може да предизвикат нервност и безпокойство
 • От тях може да получите кариеси
 • Могат да причинят високо кръвно налягане
 • Могат да доведат до бъбречна недостатъчност
 • Могат да доведат до пристрастяване

Друг факт е, че са сравнително скъпи, което ги прави лош избор за всеки с ограничен бюджет. Също така не можете да ги приготвите у дома, а вместо това трябва да си направите разходка до близкия магазин. Понякога това може да се окаже неприятно, ако имате неотложна работа или времето е лошо.

Маркетингът на енергийни напитки е много по-добър, отколкото ползите, които те носят. Нарастващата част от научните доказателства показва, че хората, които го консумират могат да си докарат сериозни здравословни последици – особено при деца и тийнейджъри.Чухте за вредите, но все пак има някои ползи когато  консумацията е рядка и умерена.

Тези ползи са : 

 • Осигуряват бърз прилив на енергия
 • Подпомагат снабдяването с жизненоважни хранителни вещества като витамини от група В
 • Подобряват физическата издръжливост
 • Помагат за по-добра концентрация
 • Намаляват времето за реакция

И разбира се, повечето хора се наслаждават на сладкия плодов вкус, който обикновено е част от енергийната напитка. 

Можем да обобщим, че самата течност не е толкова вредна, стига да не превръщате консумацията й в навик.

Минусите при консумацията на кафе

Нека чуем за някои от най-известните недостатъци, които са известни на хората 

 • Може да предизвика безпокойство
 • Може да предизвика нарушаване на съня
 • Води до повишаване на кръвното налягане
 • Може да доведе до пристрастяване
 • Отново може да не е по-джоба на всеки

Особено внимание заслужава така нареченото пристрастяване. То се случва, когато любителят на кофеина го приема в дълги периоди и в големи количества. Симптомите се появяват, когато поради една или друга причина се пропусне дневната доза кофеин и включват главоболие, раздразнителност и стигат чак до мускулни болки. За щастие, това лесно може да се избегне. Вместо рязко да намалите дозата си, го направете малко по-малко. Така организмът Ви ще привикне по-лесно към промените и ще си спестите всичките мъки, за които научихте току-що.

 Въпреки че лошите му страни може да звучат малко страшни и отблъскващи, ако се научите да избирате правилното за Вас кафе и да го пиете в точното време, няма да има от какво да се притеснявате. И както ще чуете след малко, има много повече плюсове в сравнение с енергийните напитки и неговите предимства далеч надхвърлят недостатъците.

Ето какви плюсове има кафето

Консумацията му има десетки ползи, както за физическото, така  и за психическото здраве, включително:

 • Пълно е с основни хранителни вещества
 • Фантастичен източник на антиоксиданти
 • Заредено е с кофеин – стимулант, който може да подобри мозъчната функция и да засили метаболизма
 • Предлага защита от болестта на Паркинсон
 • Предлага защита от болестта на Алцхаймер
 • Намалява риска от диабет тип 2
 • Намалява риска от чернодробни заболявания
 • Намалява риска от депресия и самоубийство
 • Повишава  метаболизма
 • Помага на хората да живеят по-дълго
 • Осигурява устойчив физически и психически енергиен тласък

Сравнявайки предимствата и недостатъците, ще Ви стане ясно, защо кафето е почти винаги по-добрия избор. С подходящото оборудване също може да бъде направено и във Вашия дом – което го прави идеално за домашна консумация по всяко време.

Това са само някои от многото предимства, за които Вие вече сте осведомени, но както ще чуете по нататък, важно е да закупите висококачествено кафе и да го консумирате в правилните часове на деня, за да извлечете максимална полза и енергия от него.

Как кафето ви прави по-енергични

Кофеинът се намира в редица растения, които се използват за производство на черен и зелен чай, както и какао. Разбира се, той се среща и в безалкохолните и енергийните напитки, но там е в комбинация с много захар и затова не е особено препоръчителен в тези му форми, защото те убиват всички други ползи.

Представете си го като лек стимулант, който ускорява съобщенията между мозъка и тялото ни. В малки дози и като част от здравословна диета може да ни накара да се чувстваме по-будни и бдителни. Австралийските диетолози препоръчват 1-2 малки кафета (200 ml) като част от здравословния дневен хранителен план за средностатистическия възрастен (става въпрос за хора на възраст от 19 до 50 години).

Обикновено започвате да усещате първите ефекти в диапазона от 5 до 30 минути след пиенето му и те могат да продължат до 12 часа. Усещанията, които то Ви носи обаче, зависят от много индивидуални фактори като телесната маса, метаболизма и нивото на кофеинова толерантност. За някой, който рядко пие кофеинови напитки или е по-чувствителен към кофеина, само малка доза може да има голям ефект. От друга страна, редовно пиещите кафе може да открият, че се нуждаят от все по-силна доза, за да получат същия енергиен тласък.

Неща, за които да внимавате 

Колкото и да се радвате на ползите, които извличате от ударната доза кафе, ако минете границата и прекалите,  ще получите единствено обратен ефект. Прекомерният прием на кофеин може да Ви накара да се чувствате нервни, нефокусирани и дори притеснени. Това също може да доведе до повишен пулс и по-учестено дишане.

Ако имате здравословни проблеми и кофеинът влошава симптомите Ви, може би е време да преминете към кафе без кофеин – или още по-добре – с вода.

За бременни жени и такива, които кърмят, се препоръчва по-нисък прием на кофеин – насочете се към 200 mg на ден или по-малко. Най-добре е обаче да говорите с Вашия лекар или здравен специалист, ако имате някакви притеснения. Въпреки че няма проучвания за кофеин за деца, не се препоръчва те да го пият и е желателно родителите да следят приема на кафе от подрастващите. Водата винаги трябва да се предлага като напитка за по-малките.

Кога е най-доброто време за консумация

Най-добре е да пиете кафето само сутрин, защото кофеинът има така нареченият полуживот – времето, необходимо на организма за елиминиране на половината от приетите неща. В случая говорим за действие отнемащо около 5 часа. [7] Това означава, че ако изпиете чаша кафе в 18:00, пак ще имате половината кофеин от кафето във Вашата система в 23:00. Можете лесно да прецените, че това ще повлияе неблагоприятно на способността Ви да заспите.

Ако се придържате към пиенето му само сутрин, тогава ще получите енергиен тласък, от който се нуждаете през целия ден, и пак ще можете да спите като бебе през нощта. 

Заключение

След като вече сте научили всички ефекти и ползи от кафето, остава сами да изберете какво да давате на организма си през деня. Не забравяйте, че освен да вкарвате течности в тялото си има и други начини да се чувствате по-бодри. Много хора започват сутринта си с разходка, йога или лека физическа тренировка и това им е напълно достатъчно, за да влязат в ритъм и да поемат смело задълженията, които ги очакват.  

Бъдете смели, правете експерименти и съвсем скоро ще откриете кое е за Вас и кое не!

Източници :

Coffee Vs Energy Drinks: Why Coffee Gives You A Better Boost

Does coffee really give you more energy?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0