Бизнес

Как да създадем перфектната бизнес среда по модела на Рей Далио?

ation - 2024-01-21T162626.269

Как да създадем перфектната бизнес среда по модела на Рей Далио?

Рей Далио е американски инвеститор, натрупал милиарди и издал известната книга “Принципи”, в която описва опита си в инвестирането, създаването на компании и справянето с провалите. В тази аудио статия ще Ви запознаем с неговите съвети за личностно развитие и за изграждането на перфектната работна атмосфера, нужна за успеха на всеки бизнес.

Първата стъпка, която бизнесменът ни съветва да направим, е да не се страхуваме от грешките си.

Рей Далио споделя, че в началото на своята кариера е бил изключително самонадеян. Смятал е, че има много знания, и достатъчно опит, за да взема радикални решения за компанията си съвсем сам. През 80те години на миналия век предвижда голяма криза на финансовите пазари и инвестира парите си и тези на клиентите на фонда си в сферите, които смята, че ще оцелеят. Кризата обаче е много по-малка, отколкото той е предполагал, и в резултат, губи толкова много пари, че фирмата му се изправя пред банкрут. Бизнесменът споделя, че това е най-хубавото нещо, което му се е случвало в кариерен план, защото го е научило на най-важният урок – да осмисля грешките си. Според Рей Далио пътят към успеха минава през неуспеха. Когато се провалим, изпитваме болка. Инвеститорът съветва хората да използват тази болка като мотивация да се самоанализират – да видят къде са сбъркали и да съставят нов план за подобрение. Предприемачът казва, че най-голямата трудност в идентифициране на причините зад провала ни, е да приемам нашата собствена вина. Ето защо той съветва хората да са честни със себе си, когато разглеждат причините за неуспеха си, да идентифицират уменията, които им липсват, знанията, които трябва да натрупат, допълнителните действия, които е трябвало да предприемат. Анализирайки грешките си, Рей Далио би Ви посъветвал да изградите собствените си принципи за вземане на решения. Според него е важно не самото решение, а пътя, по който то е направено. Веднъж утвърдили тези свои принципи и по-късно, когато ги приложите в действие и видите, че те работят, трябва да ги използвате при всяка подобна ситуация, за да получите отново позитивен резултат. “Най-голямата трагедия на човечеството”, казва предприемачът, “е че хората са прекалено привързани към мненията си и не ги тестват дали са правилни.“ Затова според него трябва да обърнете внимание на принципите, които стоят зад мнението Ви, зад начина, по който взимате решения, и ако тези принципи след анализ осъзнаете, че се нуждаят от подобрение, е нужно да предприемете действия, за да изградите по-добри основи за вземането на правилни решения.

Втората стъпка е да приложите тази идея за анализ на грешките в бизнеса си.

Този процес Рей Далио нарича идейна меритокрация. Меритокрация е система, при която всеки има равни права с останалите и позицията му се определя от собствените му таланти и умения. Идейната меритокрация в бизнес средата представлява правото всеки да изразява мнение за работата и идеите на всички останали. Например в компанията на инвеститорът всеки стажант може да изрази негативно мнение за работата на шефа на компанията, тоест за него. Предприемачът споделя, че в неговата фирма от служителите се изисква да са брутално честни във всяка една ситуация. Той дава пример с работните срещи, на които присъстват не само главните мениджъри на компаниите, но и техните подчинени, и дори стажанти. Всички идеи в компанията се обсъждат на всеослушание и всеки има шанса да изрази мнение и да оцени мнението на другите. Рей Далио споделя, че най-голямата трудност в началото е хората да се научат да са честни. При подобни срещи, дебатирайки върху една идея, неминуемо се появяват противоположни гледни точки. В крайна сметка обаче едно мнение трябва да спечели – тук идва и умението за слушане на опонента си и разбиране на думите му, а не просто мислене как да му отвърнем, за да спечелим дебата. “Трябва да приемем, че нашето мнение може да не е правилното“, споделя Рей Далио, когато обяснява как да водим истински ползотворни дискусии.

Дебатите върху конкретни идеи според инвеститора имат и други роли освен да се достигне до най-добрия консенсус по някой въпрос. Едната от тези роли е, че чрез изразяването на мнението си и участие в дискусията, хората разкриват своите силни и слаби страни, което помага при разпределянето на позициите в компанията и сформирането на екипи. Например по този модел един човек, който в дебатите на идеи е разкрил, че мисли много праволинейно и е изключително точен в изпълнението на крайните си срокове, би бил сложен в екип с някого, който е креативен, но трудно се съобразява с дадения му график. По този начин Рей Далио сформира перфектните екипи в компанията си. 

Друга роля на идейната меритокрация в една фирма е, че грешките на служителите са по-лесно откриваеми и по-лесно поправими. Според инвеститора в една обикновена компания, ако някой работник направи грешка за много пари, веднага ще бъде уволнен. Предприемачът обаче смята, че тази реакция на неуспехите на служител дава пример на останалите работници, че ако те постъпят неправилно по невнимание, трябва да прикрият недоразумението, което би могло да се окаже фатално на по-късен етап. Ето защо в компанията на Рей Далио служител се уволнява, ако скрие грешката си, а не защото я е допуснал. Бизнесменът споделя, че справянето с нечий чужд неуспех е инвестиция в неговото обучение като работник във фирмата, а не – изгубени пари. 

Трета роля на идейната меритокрация в една компания е, че чрез изразяване на идеи и търсенето на начин за справянето с проблеми, служителите в компанията може да открият, че им липсват знанията и уменията, за да достигнат желаната цел. Ето защо по този начин първо, чрез принципа за признаването на грешките и второ, чрез идейната меритокрация може да се стигне до решението да се наеме нов служител, който да е по-добър от всички останали във фирмата в съответната област, за която е потърсен. Според Рей Далио най-трудното за създаването и развитието на един бизнес не е какво правим със знанията, които вече имаме, а какво предприемаме, когато осъзнаем, че нещо не можем или нещо не знаем. Идейната меритокрация помага на една компания в този момент пропуските й да бъдат намерени и да се вземе решение за справяне с проблемите.

Четвъртата роля на идейната меритокрация е, че създава работна атмосфера, която е уникална и която спомага за задържането на служителите в компанията. Рей Далио споделя, че в началото новите служители в компанията изпитват трудност да се впишат в особената брутално честна среда на неговата компания. Веднъж свикнали обаче, работниците нямат желание да напуснат и да се преместят в друга по-обикновена фирма, където мнението им не е толкова ценено и където те нямат право да дават обратна връзка на тези, които са по-високо в йерархията от тях самите.

Това бяха съветите на милиардера Рей Далио за създаването на перфектната работна атмосфера в една компания. Първата стъпка към установяването на успешна бизнес среда е да предприемем крачка в личностното си развитие. Трябва да се научим да приемаме и анализираме грешките си, като сме честни спрямо себе си за липсата ни на умения и знания. Втората стъпка е да приложим това виждане в компанията си чрез  принципа на идейната меритокрация, която позволява на всеки един служител в компанията свободно да изразява мнението си по всеки един въпрос, касаещ фирмата, и правото да дава обратна връзка на всеки един друг служител в компанията независимо от йерархията. Идейната меритокрация помага за създаването на перфектната работна атмосфера и защото тя мотивира работниците да разкрият своите силни и слаби страни, което от своя страна е полезно при разпределяне на позициите и при сформирането на екипи. Идейната меритокрация прави откриването и поправянето на грешки по-лесно, защото служителите не изпитват страх да признаят за неуспехите си и защото липсва притеснението от осъзнаването, че нужните за постигането на дадена цел умения и знания не са притежавани от никой в компанията. Това осъзнаване спомага фирмата например да вземе решението да наеме нов служител. Четвъртата полза на идейната меритокрация за идеалната бизнес атмосфера е, че служителите свикват с тази отворена форма на комуникиране в компанията и има по-малък шанс на напуснат. Ако търсите начин да подобрите работната среда в компанията си и искате да я направите уникална и привлекателна, то следването на тези съвети на Рей Далио определено ще Ви помогне да постигнете целта си.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0