Месо: защо е толкова важно да го консумираме?
януари 22, 2024 2024-01-22 16:26Месо: защо е толкова важно да го консумираме?
Месо: защо е толкова важно да го консумираме?
Изготвянето на хранителен режим е трудна задача, особено ако целите да бъде здравословен, разнообразен и балансиран. Има някои макронутриенти, като протеините, които трябва да присъстват задължително под една или друга форма.
Един от най-предпочитаните и популярни начини за прием на белтъчини, е чрез месото. То е основен източник на енергия, полезни вещества, като витамини и минерали. Те, от своя страна, спомагат за извършването и регулирането на метаболитните процеси, укрепват имунитета и влияят върху цялостното здравословно състояние.
В тази статия ще ви дадем подробна информация относно видовете, хранителните стойности, както и ще ви отговорим на въпроса защо е толкова важно протеиновият снабдител да присъства във вашия режим на хранене.
Кои са основните видове месо и какъв е техният протеинов състав?
Месото е най-популярният и сигурен начин за получаване на енергия и протеини, като в зависимост от неговия вид се различават и хранителните стойности. Основните видове, които са най-широкодостъпни и предпочитани сред потребителите на месни продукти и ястия, са:
- телешко – това е един от най-добрите видове, като в 100 грама от телешкото се откриват 26 грама протеин. То е богато и на други нутриенти, сред които се категоризират желязото, цинка, както и витамините от група B. Мазнините са около 17 на 100 грама. Калориите са около 250 за същия грамаж;
- пуешко – има приблизително 29 грама протеин, което прави пуешкото отлично попълнение към вашето меню. Освен това, то е богато на селен, фолиева киселина, витамин B6. Откриват се 160 калории и минимално количество мазнини – 3.6;
- пилешко – този протеинов източник е сред най-предпочитаните, особено бялото месо, защото съдържа 31 грама белтъчини, малко количество мазнини – 3.6 грама, както и необходимият за антиоксидантната грижа за организма минерал – селен;
- свинско – протеиновият състав е около 26 на 100 грама, като мазнините и калориите съответстват на телешкото – 17 грама мазнини и 250 калории. Свинското е богат източник на цинк;
- агнешко – това е едно от най-калоричните предложения, като се откриват 294 калории на 100 гр. Протеинът е 25 грама, като агнешкото предоставя още витамини от групата B, селен и цинк;
- говеждо – 27 гр белтъчини и множество други полезни за организма вещества, като витамини и минерали;
- риба – стойностите зависят от вида на самата риба, като най-калорична и високомазнинна е сьомгата с 25 грама протеин и голямо количество Омега-3 мастни киселини, витамин D.
Защо е важно да консумираме месо редовно?
То е източник на някои хранителни вещества, които трудно биха могли да се открият другаде. Консумирането на месни продукти има редица ползи за здравето, включително:
- Получаване на висококачествени протеини – в бялото и червеното месо се открива голямо количество белтъчини, които участват в много жизнени процеси, включително изграждане на мускулна маса, поддържане на плътността и здравето на костната структура. Те са необходими за растеж на мускулната маса и при по-голяма физическа натовареност.
- Източник на витамини и минерали – витамини, като B12, много трудно се откриват в растителни източници, което може да бъде проблем при дефицит, защото именно този нутриент участва в изграждането на кръвните клетки. Освен това, в месните продукти се открива желязо, селен, цинк, фолиева киселина и други полезни съставки.
- Получаване на полезни мазнини – в състава на месните продукти се включват и полезни мазнини, които са основни енергийни източници за клетъчните функции.
- Наличие на незаменими аминокиселини – има някои аминокиселини, които не могат да бъдат произведени от организма и се откриват в здравословни количества в месните продукти.
С какво да комбинираме месото при хранене?
Основно предимство на месото е възможността му да се комбинира с различни видове хранителни продукти. Може да съчетаете с плодове и зеленчуци, като домати, свежи зеленолистни, краставици, броколи, карфиол и много други. В състава си съдържат фибри, витамини и минерали и с такава гарнитура в допълнение, ще получите балансирано ястие към вашата диета.
Могат да се комбинират още с пресни картофи и ориз на фурна, както и приготвени на пара.
Какви правила е необходимо да следваме при консумация на месо?
Въпреки че консумацията на месо е препоръчителна и полезна, е необходимо да се избягва прекомерната консумация, защото тя може да бъде предпоставка за някои здравословни проблеми, като повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, повишаване на лошия холестерол и кръвното налягане.
Какво е правилното количество месо на седмица?
Правилното количество зависи от индивидуалните особености на всеки, начина на живот, здравословното състояние и други. Според специалистите в областта, е препоръчително да се извършва консумация поне три пъти седмично, като общото количество трябва да се равнява средно на около 350-400 грама. При малките деца тези количества са по-малки – до 85 грама.
Кои хранителни вещества можем да си ги набавим само от месо?
Едно от предимствата на месните продукти, е че в тях се откриват някои съставки, които трудно биха могли да се открият другаде, особено в растителни източници. Те са важни за разграждането и усвояването на полезните вещества, осъществяване на множество функции на клетъчно ниво и други.
Такива са креатин, намиращ се основно в месните видове и рибата, който е вид аминокиселина. Друго вещество е витамин B12, важен за нервната система и кръвните клетки.
Желязото в животинските продукти се усвоява от организма много по-бързо и качествено от това в растителните източници, което е още една причина да консумирате месни ястия.
Заключение
Въпреки че за воденето на пълноценен начин на живот не е задължително да се консумират месни ястия и продукти, е препоръчително. Това е така, защото в състава им се включват много полезни вещества, високо количество протеини, полезни мазнини, витамини и минерали. Част от тях трудно могат да се открият в алтернативни заместители.
Въпреки това, консумацията трябва да се извършва ограничено и с мярка, както и да се подбират такъв вид месни продукти, които съответстват на нуждите на конкретния организъм.