Протеин

Месо: защо е толкова важно да го консумираме?

ation - 2024-01-22T180312.391

Месо: защо е толкова важно да го консумираме?

Изготвянето на хранителен режим е трудна задача, особено ако целите да бъде здравословен, разнообразен и балансиран. Има някои макронутриенти, като протеините, които трябва да присъстват задължително под една или друга форма.

Един от най-предпочитаните и популярни начини за прием на белтъчини, е чрез месото. То е основен източник на енергия, полезни вещества, като витамини и минерали. Те, от своя страна, спомагат за извършването и регулирането на метаболитните процеси, укрепват имунитета и влияят върху цялостното здравословно състояние.

В тази статия ще ви дадем подробна информация относно видовете, хранителните стойности, както и ще ви отговорим на въпроса защо е толкова важно протеиновият снабдител да присъства във вашия режим на хранене.

Кои са основните видове месо и какъв е техният протеинов състав?

Месото е най-популярният и сигурен начин за получаване на енергия и протеини, като в зависимост от неговия вид се различават и хранителните стойности. Основните видове, които са най-широкодостъпни и предпочитани сред потребителите на месни продукти и ястия, са:

 • телешко – това е един от най-добрите видове, като в 100 грама от телешкото се откриват 26 грама протеин. То е богато и на други нутриенти, сред които се категоризират желязото, цинка, както и витамините от група B. Мазнините са около 17 на 100 грама. Калориите са около 250 за същия грамаж;
 • пуешко – има приблизително 29 грама протеин, което прави пуешкото отлично попълнение към вашето меню. Освен това, то е богато на селен, фолиева киселина, витамин B6. Откриват се 160 калории и минимално количество мазнини – 3.6;
 • пилешко – този протеинов източник е сред най-предпочитаните, особено бялото месо, защото съдържа 31 грама белтъчини, малко количество мазнини – 3.6 грама, както и необходимият за антиоксидантната грижа за организма минерал – селен;
 • свинско – протеиновият състав е около 26 на 100 грама, като мазнините и калориите съответстват на телешкото – 17 грама мазнини и 250 калории. Свинското е богат източник на цинк;
 • агнешко – това е едно от най-калоричните предложения, като се откриват 294 калории на 100 гр. Протеинът е 25 грама, като агнешкото предоставя още витамини от групата B, селен и цинк;
 • говеждо – 27 гр белтъчини и множество други полезни за организма вещества, като витамини и минерали;
 • риба – стойностите зависят от вида на самата риба, като най-калорична и високомазнинна е сьомгата с 25 грама протеин и голямо количество Омега-3 мастни киселини, витамин D.

Защо е важно да консумираме месо редовно?

То е източник на някои хранителни вещества, които трудно биха могли да се открият другаде. Консумирането на месни продукти има редица ползи за здравето, включително:

 1. Получаване на висококачествени протеини – в бялото и червеното месо се открива голямо количество белтъчини, които участват в много жизнени процеси, включително изграждане на мускулна маса, поддържане на плътността и здравето на костната структура. Те са необходими за растеж на мускулната маса и при по-голяма физическа натовареност.
 2. Източник на витамини и минерали – витамини, като B12, много трудно се откриват в растителни източници, което може да бъде проблем при дефицит, защото именно този нутриент участва в изграждането на кръвните клетки. Освен това, в месните продукти се открива желязо, селен, цинк, фолиева киселина и други полезни съставки.
 3. Получаване на полезни мазнини – в състава на месните продукти се включват и полезни мазнини, които са основни енергийни източници за клетъчните функции.
 4. Наличие на незаменими аминокиселини – има някои аминокиселини, които не могат да бъдат произведени от организма и се откриват в здравословни количества в месните продукти.

С какво да комбинираме месото при хранене?

Основно предимство на месото е възможността му да се комбинира с различни видове хранителни продукти. Може да съчетаете с плодове и зеленчуци, като домати, свежи зеленолистни, краставици, броколи, карфиол и много други. В състава си съдържат фибри, витамини и минерали и с такава гарнитура в допълнение, ще получите балансирано ястие към вашата диета.

Могат да се комбинират още с пресни картофи и ориз на фурна, както и приготвени на пара.

Какви правила е необходимо да следваме при консумация на месо?

Въпреки че консумацията на месо е препоръчителна и полезна, е необходимо да се избягва прекомерната консумация, защото тя може да бъде предпоставка за някои здравословни проблеми, като повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, повишаване на лошия холестерол и кръвното налягане.

Какво е правилното количество месо на седмица?

Правилното количество зависи от индивидуалните особености на всеки, начина на живот, здравословното състояние и други. Според специалистите в областта, е препоръчително да се извършва консумация поне три пъти седмично, като общото количество трябва да се равнява средно на около 350-400 грама. При малките деца тези количества са по-малки – до 85 грама.

Кои хранителни вещества можем да си ги набавим само от месо?

Едно от предимствата на месните продукти, е че в тях се откриват някои съставки, които трудно биха могли да се открият другаде, особено в растителни източници. Те са важни за разграждането и усвояването на полезните вещества, осъществяване на множество функции на клетъчно ниво и други.

Такива са креатин, намиращ се основно в месните видове и рибата, който е вид аминокиселина. Друго вещество е витамин B12, важен за нервната система и кръвните клетки.

Желязото в животинските продукти се усвоява от организма много по-бързо и качествено от това в растителните източници, което е още една причина да консумирате месни ястия.

Заключение

Въпреки че за воденето на пълноценен начин на живот не е задължително да се консумират месни ястия и продукти, е препоръчително. Това е така, защото в състава им се включват много полезни вещества, високо количество протеини, полезни мазнини, витамини и минерали. Част от тях трудно могат да се открият в алтернативни заместители.

Въпреки това, консумацията трябва да се извършва ограничено и с мярка, както и да се подбират такъв вид месни продукти, които съответстват на нуждите на конкретния организъм.

Източници

Why is meat important?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0