Има някои източници на протеин и други полезни за организма нутриенти, които специалистите препоръчват да участват във всеки хранителен режим. Такова е червеното месо.
Какви са ползите за организма от консумацията му, какви количества трябва да включите в менюто си? Тази и още много друга полезна информация ще ви представим в тази статия.
Кои храни попадат в групата на червеното месо?
Храните, които попадат в тази категория, са:
- телешко – то е най-популярният вид храна, която се включва в почти всяко здравословно хранене. Богат източник на протеини, витамини, минерали, умерени калории на 100 грама. Телешкото може да се консумира в компанията на различни продукти и подлежи на всякаква термична обработка;
- агнешко – високо съдържание на белтъчини и полезни мазнини. Освен като източник на множество микро и макронутриенти, агнешкото се отличава и със своя характерен и богат вкус;
- свинско – открива се в различни части на животното, като тук отново се наблюдава богат на полезни вещества състав.
Някои местни изделия и деликатеси, като суджуци, луканки и други, също се класифицират към тази група.
Какво е хранителното съдържание на тези храни?
Съдържанието варира в зависимост от вида на конкретното месо, начина на приготвяне и степента на запазване на ценните вещества при обработката. Основно тези хранителни продукти са богати на:
- висококачествени протеини – те са основен строителен блок в организма, източник на енергия и елемент, участващ в регенерирането на тъканите и клетките;
- мазнини – в състава участват както наситени, така и ненаситени киселини, като видът им зависи от конкретната част от животинското тяло;
- витамини – открива се голямо количество витамини от група B и А, част от които трудно могат да бъдат открити в растителни източници;
- минерали – консумацията на такива продукти осигурява обогатяване на организма с жизненоважните цинк, селен, желязо и други минерали.
Какви са ползите от консумацията на червено месо?
Основните ползи, които се наблюдават, са:
- Енергия и добър тонус – освен на клетъчно ниво, консумацията на такива продукти води до добро общо състояние, ситост, енергия и добър тонус. Аминокиселините, от които те са съставени, са необходими за растежа и развитието на клетките и мускулите. Някои от тях не могат да се синтезират от организма и трябва да бъдат набавяни.
- Засилване на метаболизма – витамините от група B, като ниацин и рибофлавин, участват във въглехидратния, мазнинния и протеиновия метаболизъм. Чрез тях хранителните вещества се преобразуват в енергия.
- Подобряване на костната структура – цинкът, желязото, калцият, селенът и белтъчините са необходими за здравето на опорно-двигателната система, укрепване на връзките, ставите и подобряване на костната плътност.
- Подобряване на зрението – витамин А е необходим не само за кожата и имунната функция, но и зрението. Поддържане на здравословните му нива служи като превенция срещу редица очни заболявания.
Какви правила е необходимо да спазваме при консумация на храни, които попадат в групата на червеното месо?
Въпреки множеството ползи за здравето, трябва да се спазват правила за умерена консумация, защото прекомерното хранене с червени месни продукти може да увеличи риска от хипертония, диабет тип 2 и други заболявания.
Освен това, е необходимо да комбинирате с голямо количество зеленчуци или плодове като гарнитура.
Трябва да се отстранява голяма част от мазнините, като сланините, които често се намират около червеното месо. Не забравяйте да го разнообразявате и с бяло месо и риба, за да си осигурите здравословно и балансирано хранене.
Какво количество червено месо е препоръчително да се консумира?
Препоръчителните количества зависят от пола, теглото, специфичните нужди на тялото и здравословното състояние. Според специалистите, са достатъчни 70 грама на ден или три пъти седмично по приблизително 160 грама.
Заключение
Като червено месо се класифицира телешкото, свинското, агнешкото, както и производни месни деликатеси, изработени от тези източници. То е богато на много полезни и необходими нутриенти, част от които не могат да се синтезират от организма и трудно се набавят от растителни храни. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни и да го консумирате с мярка, за да избегнете рискове от сърдечно-съдови заболявания.
Източници
Does Red Meat Have Health Benefits? A Look at the Science (healthline.com)