Здраве

Музиката и как тя влияе върху продуктивността ни според науката

ation (60)

Музиката и как тя влияе върху продуктивността ни според науката

Покойният философ Фридрих Ницше казва:

 „без музиката животът би бил грешка“

Това твърдение резонира като вярно за повечето от нас.

Независимо дали сме слушали тъжна музика след болезнена раздяла или оптимистична музика в деня на дипломирането си, тя вероятно е изиграла важна роля в нашите най-запомнящи се събития в живота.

Спомените настрана, музиката влияе и върху умственото ни действие и способността да извършваме дейности. Ето какво казва науката за влиянието на музиката върху вашата продуктивност и как да я използвате във Ваша полза.

Музиката подобрява настроението Ви

Първият и най-очевиден факт е, че когато слушате музика, която Ви харесва, мозъкът освобождава невротрансмитера допамин, което Ви кара да се чувствате добре и намалява стреса и безпокойството. 

Липсата на стрес и безпокойство, както и позитивните емоции са свързани с повишена продуктивност, плавно действие на мозъка и здраве. 

Например, в едно голямо проучване в рамките на мета анализ на 400 по-малки проучвания в списанието „Тенденции в когнитивните науки“, изследователите са анализирали ефектите на музиката върху пациенти, които са били подложени на операция.

На едната група от пациенти са дадени лекарства против тревожност, а на другата група пациенти е казано да слушат музика по време на операциите. След това изследователите проследяват промените в нивата им на хормона на стреса – кортизол. В края на проучването изследователите направили изумителното откритие, че пациентите, които слушали музика, изпитват по-малко тревожност и по-ниски нива на кортизол, отколкото пациентите които приемат лекарства против тревожност.


Същият стресов хормон е свързан с голяма част от често срещани днес хроничните болести като ракове, сърдечни болести, депресия и много и други. Това значи, че когато се използва правилно, музиката може да има здравословни свойства за общото ни благосъстояние.

Музиката подобрява нашето съсредоточаване

След като знаем, че музиката има силата да подобри нашето настроение, това от своя страна би могло да подобри способността ни да се фокусираме и да се концентрираме върху задачите пред нас. 

Според някои изследвания и философии, когато сме в най-добро настроение, ние по-лесно се фокусираме върху работата и задачите пред нас. Забавлението ни помага да влезем в така наречената “зона” или “флоу стейт” – състояние на пълна съсредоточеност и плавна и ефективна мозъчна дейност.

От личният опит на много хора можем да потвърдим, че музиката със сигурност помага за достигането на това състояние, и ни помага да се изгубим в нашата дейност.

Песните с текстове намаляват умственото представяне

Не всяка музика е създадена равна. Проучванията върху фоновата музика в работната среда показват, че музиката с текстове намалява умственото ни представяне в работата, докато инструменталната музика може да повиши нашата производителност. Освен това, проучвания от “Приложна акустика” показват, че производителността намалява с повишаване на разбираемостта на речта в една песен. Казано по-просто, думите и изреченията ни разсейват, и колкото повече гласове чуваме докато работим, толкова по-ниска е производителността ни.

Музиката подобрява физическото представяне

Слушането на мотивационна музика по време на упражнения може да помогне за намаляване на скуката и подобряване на качеството на Вашите тренировки. Според проучване, ръководено от спортния психолог Карагеоргис ,музиката подобрява физическото представяне, като увеличава капацитета за по-продължителни и по-тежки упражнения и отлага умората.

По време на личните си експерименти открих, че музиката спомага за значително увеличаване на интензивността, скоростта и продължителността на тренировките ми. Музиката прави упражненията по-забавни и мотивиращи. Това променя настроението ми в дните, когато не ми се тренира, и ми помогна да се придържам към навика си да тренирам няколко дни в седмицата.

Музиката прави повтарящите се задачи по-приятни

Според Даниел Левитин, невролог и автор на книгата  „Това е твоят мозък под въздействие на музиката“, музиката може да направи повтарящите се задачи по-приятни и поносими за нас. Тя също може и да увеличи концентрацията ни върху задачата.

Например, едно проучване открива, че музиката може да подобри работата на хирурзите, които извършват елементарни и повтарящи се нехирургични задачи в лабораторията.

Познатата музика е най-добра за фокус

Различни проучвания са открили, че определени региони в мозъка ни – които предизвикват силни емоции и подобряват концентрацията – са по-активни когато слушаме позната, а не непозната музика.

Освен това, когато слушаме непозната музика, има по-голяма вероятност да загубим концентрация, докато я осмисляме и се приспособяваме към новия звук.

Музиката влияе по различен начин на интровертите и екстровертите

Изследване, публикувано в списанието „Приложна когнитивна психология“, разглежда разсейващите ефекти на музиката върху представянето на интровертите и екстровертите върху различни мисловни задачи. По време на проучването, на 10 интроверта и екстроверта са дадени два теста – тест за памет, който изисква участниците да си спомнят нещо в различни периоди, и тест за разбиране на четенето. Участниците трябвало да попълнят тестовете, докато са били изложени или на поп музика, или на тишина.

В края на проучването изследователите открили, че съществува негативен ефект върху незабавното спомняне на теста за паметта и при двете групи, докато се възпроизвежда музика. След 6-минутен интервал обаче интровертите, които са запомнили обектите, са се представили значително по-зле от екстровертите в същото състояние. Освен това интровертите, също се представили значително по-зле от екстровертите на задачата с четенето, докато поп музиката била пусната.

Слушането на музика между задачите може да повиши производителността

Въпреки че слушането на някои типове музика по време на работа може да има разконцентриращи ефекти, то между задачите може да подобри умствената ни дейност.  Изследване, публикувано в „Психология на музиката“, показва, че слушането на музика между задачите може да повиши академичните постижения на учениците и способността им да се концентрират върху задача за дълги периоди време.

Ако искате да получите най-добрите ползи от двата свята, можете да работите мълчаливо и периодично да се отдалечавате от работата, за да слушате музика, преди да се върнете обратно към задачите.

Какъв тип музика трябва да слушате?

Както разбрахме по-рано, видът на музиката, която слушаме играе, важна роля в това дали тя подобрява нашата производителност. Зависи от няколко фактора, които включват:

  • Колко думи и лирика има в песента
  • Колко сте запознати с песента
  • Колко повтаряща се е задачата, която извършвате
  • Дали се занимавате с умствена или физическа дейност

Например, ако Ви предстои да прочетете обширен и изчерпателен документ, вероятно е по-добре да слушате релаксираща или класическа музика, отколкото рок или поп музика. И обратното важи, ако сте на път да бягате или да тренирате. Това, което ми помага в различни ситуации, са жанрове като класически рок, Lo-Fi хип-хоп и инструментали, но всеки трябва да действа със неговите си предпочитания.

В крайна сметка ще трябва да експериментирате с различни видове музика при различни условия, за да намерите това, което работи най-добре за Вашата производителност.

ИЗТОЧНИЦИ

Background music: effects on attention performance.

The neurochemistry of music. Trends in cognitive sciences

Cognitive performance during irrelevant speech: Effects of speech intelligibility and office-task characteristics

Ergogenic and psychological effects of synchronous music during circuit-type exercise

Effects of Music on Cardiovascular Reactivity Among Surgeons

Music while You Work: The Differential Distraction of Background Music on the Cognitive Test Performance of Introverts and Extraverts

Exposure to music and cognitive performance: Tests of children and adults.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0