Здраве

Паническо разстройство – болестта на 21-ви век

Паническо разстройство – болестта на 21-ви век

Паническо разстройство – болестта на 21-ви век

В днешно време, често сме подложени на различни стресови ситуации и събития. Те обаче могат да отключат у нас чувство за стрес, тревожност и страх, което на по-късен етап от живота ни е възможно да предизвика появата на така нареченото паническо разстройство. То е познато още като болестта на 21-ви век.

В тази статия ще научите малко повече за него – какво представлява, кои са най-честите симптоми, както и причините за появата и методи за лечение.

Какво представлява паническото разстройство?

Това е вид тревожно разстройство, което се характеризира с интензивни, повтарящи се и неочаквани пристъпи на паника. Обикновено, страхът и безпокойството могат да бъдат нормални реакции на тялото, вследствие на специфична ситуация или стресово събитие. Паническото разстройство обаче се различава от този нормален страх и безпокойство, тъй като често е екстремно и се появява внезапно. Причините за него не са напълно изяснени, но се смята, че има генетична, биологична и психологическа основа.

Кои са най-честите симптоми на паническото разстройство?

Първите симптомите могат да бъдат физически, психически или специфични за определени ситуации. Някои от най-честите симптоми, са:

 • ускорена сърдечна дейност, болка в гърдите или усещане за сърдечен удар;
 • задух, затруднено дишане или чувство за задушаване;
 • потене, горещи или студени вълни;
 • треперене, втрисане и изтръпване на крайници;
 • замаяност, световъртеж или временна слепота;
 • гадене, повръщане и болки в стомаха;
 • загуба на контрол и нереалност, депресия;
 • чувство на изключителен страх, който се появява внезапно.

Повечето пристъпи на паника продължават от 5 до 20 минути, но има и редки случаи, които могат да достигнат и до 1 час. Броят на пристъпите зависи от състоянието на човека. Въпреки че паник атаките са изключително неприятни и плашещи, не са опасни. Важно е да знаете, че тези симптоми могат да бъдат в резултат и на други проблеми, като ускорен пулс или ниско кръвно налягане. 

Кои са методите за лечение и справяне с проблема?

Има различни методи за лечение и справяне с проблеми от това естество. Ето кои са те:

 • самообразование и самоосъзнатост– това е вид метод на самолечение, които се основава изцяло на психическа основа без прием на лекарства. При този метод може да научите повече информация за проблема, за да имате възможност да маркирате и идентифицирате усещанията си, вследствие на което да умеете да контролирате ситуацията. При самоосъзнатостта може да се опитате да приемете емоционалното си преживяване, което да ви бъде от полза при поява на панически атаки;
 • медикаментозна терапия – това е лечение, което се извършва чрез приема на лекарства, които влияят на нервната система и намалят тревожността. Най-честите лекарства са антидепресанти и транквиланти. Те имат положителен ефект върху настроението, спокойствието и съня, но също така могат да предизвикат нежелани странични ефекти, като зависимост, сънливост, главоболие и промени в теглото;
 • психотерапия – вид лечение с помощта на разговор с квалифициран психолог или психотерапевт. Целта е хората да разберат причините и последствията от паник атаките, вследствие на което да променят начина на мислене и поведение при появата им;
 • хомеопатия – хомеопатичните средства могат да намалят тревожността. При този тип лечение липсват негативните ефекти от приема на лекарства, но може да предизвика някои странични ефекти, ако се приемат едновременно и други медикаменти; 
 • билколечение – един невероятен подход за лечение при паническо разстройство, който се основава на принципа “без лекарства”. Има множество билки, като лайка, валериана, жълт кантарион, мента и други, които влияят положително. Те намаляват чувството за стрес, депресия и тревожност.

Предимства и недостатъци на самолечението

Самолечение е една от методите, които можете да приложите. То включва различни дихателни техники за намаляване на симптомите. Подходящо е да практикувате редовно физически упражнения, за да намалите стреса и напрежението. Можете да потърсите книги за самопомощ при тревожност, паническо разстройство и паник атаки. Освен това, физиотерапията също е добър начин за справяне с проблема. Лекуването му може да има както предимства, така и недостатъци. 

Ето кои са предимствата:

 • може да ви помогне да се почувствате по-уверени и самостоятелни, като развиете умения за справяне с паник атаките;
 • може да ви спести време и пари, като избегнете посещенията при специалист или приема на лекарства;
 • може да ви даде повече контрол над собственото си тяло, като изберете най-подходящите методи за вас.

Ето кои са недостатъците:

 • може да ви бъде трудно да определите правилната диагноза и причина за появата, което да ви доведе до грешно лечение или пренебрегване на други заболявания;
 • може да бъде опасно самолечението, ако се приемат лекарства и хранителни добавки, които са без предписанието на лекар. Това създава опасност от проява на странични ефекти;
 • може да ви бъде трудно и непостижимо да промените начина си на мислене и поведение без професионална помощ от психотерапевт или психолог.

Кои фактори предразполагат към развитие на паническо разстройство?

Точните причини за развитието не са напълно изяснени, но някои сведения сочат, че те могат да бъдат:

 1. Генетични и биологични причини – проучвания сочат че роднини от първа степен, които имат паническо разстройство, увеличава шанса за развитието. Същото проучване установи, че жените могат да имат по-висока генетична предразположеност към развитието му.
 2. Психосоциални проблеми – нещата и хората във вашата среда влияят на вашите емоциите и чувства. Още от ранна детска възраст, ако често детето изпитва стрес и тревожност може да предизвика развитието му на по-късен етап.
 3. Екологични проблеми – сексуалното физическо и психическо насилие, може да предизвика развитието на паник атаките. Също така причини за появата могат да бъдат: травми в детството или в зряла възраст, загуба на роднина, употреба на забранени субстанции, хронични физически заболявания,
 4. Наличие на други психични заболявания – развитието му може да бъде предизвикано и от други психични заболявания като: зависимост от употребата на забранени вещества, депресивни състояния, биполярно разстройство и други.

Източници

Panic Disorder Definition, Causes, and Treatment (verywellmind.com)

Билколечение при паническо разстройство | Diagnozata

Causes of Panic Disorder: Anxiety and Contributing Factors (psychcentral.com)

0