Здраве

Пробиотик

probiotics-2022-11-10-22-21-21-utc

Пробиотик

Какво представлява пробиотикът?

 Пробиотикът е комбинация от живи полезни бактерии и/или дрожди, които естествено живеят в тялото ви. Бактериите обикновено се разглеждат в негативна светлина като нещо, което ви разболява. Съществуват обаче два вида бактерии – добри и лоши. Пробиотиците са съставени от добри бактерии, които помагат да поддържате тялото си здраво и да работи добре. 

Fermented pineapple kombucha drink tepache. Cooking process of homemade probiotic superfood

При получаване на инфекция, в тялото ви има повече лоши бактерии, които изкарват организма ви извън нормалното си състояние. Добрите бактерии помагат за елиминирането на допълнителните лоши бактерии, възвръщайки баланса. Пробиотичните добавки са начин да добавите добри бактерии към тялото си.

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик?

И пребиотиците, и пробиотиците са важни за човешкото здраве. Те обаче имат различни роли. Вторите са полезни бактерии, които се намират в определени храни или добавки. Пребиотиците са видове растителни фибри, които хората не могат да усвоят, но чревни бактерии могат. Тези видове фибри осигуряват хранителните вещества на добрите бактериите, които поддържат правилното храносмилане и имунната функция.

Какви са ползите от прием на пробиотик?

Както разбрахме вече, те са живи микроорганизми. Когато се приемат в достатъчни количества, те могат да помогнат при възстановяването на естествения баланс на чревните бактерии. В резултат на това могат да последват различни ползи за здравето:

 • Могат да намалят риска от диария, причинена от различни фактори.
 • Изследванията показват, че приемът им може да помогне за подобряване на симптомите на психични разстройства като депресия, тревожност, стрес и памет, и други.
 • Добрите бактерии могат да помогнат за защита на сърцето чрез намаляване на нивата на „лошия“ холестерол и умерено понижаване на кръвното налягане.
 • Те могат да помогнат за намаляване на симптомите на чревни разстройства като улцерозен колит, IBS (синдром на раздразненото черво) и некротизиращ ентероколит.
 • Те могат да помогнат за укрепване на имунната ви система и защита срещу инфекции.
 • Някои могат да ви помогнат да отслабнете. Други видове обаче са свързани с наддаване на тегло.

Можете да си набавите добрите бактерии от различни храни или добавки. Имайте предвид обаче, че някои пробиотици могат да бъдат унищожени от стомашната киселина, преди дори да стигнат до червата – което означава, че няма да получите нито една от очакваните ползи. Ако искате да изпитате някоя от ползите за здравето, обсъдени по-горе, важно е да консумирате адекватни количества.

variety of fermented probiotic foods for gut health

Кога е нужно да пием пробиотик?

Най-важната му употреба е тогава, когато приемате антибиотик и между 10 и 20 дни след него, защото пробиотика съдържа бактерии, които антибиотикът убива. Важен е приемът, в случаите когато стомашно-чревния тракт има нужда от възстановяване. 

Пример за това са периоди, в които сте се подложили на диета за отслабване, при отслабена имунна система, при болки в корема, дискомфорт и други. Отделно от тези ситуации, вашето тяло не се нуждае от добавките. 

Вие вече имате здрави бактерии в червата си, но обикновено не пречи да ги приемате като добавка към вашия хранителен режим. Това може да подпомогне намаляването на броя на „лошите“ бактерии в червата, които могат да причинят заболяване или възпаление. 

Полезните бактерии понякога могат да помогнат за облекчаване на симптоми като болки в стомаха, подут корем и газове, диария и запек.

Helicobacter pylori (Нр) е най-често срещаната хронична бактериална инфекция при хората и води до развитието на хроничен гастрит, пептична язва, както и на много други заболявания. 

Чрез подобряване на имунната регулация, полезните бактерии могат да потиснат развитието на гастрита.

Все още няма толкова много изследвания, но някои хора казват, че те са им помогнали с:

 • Предотвратяване и лечение на гъбични инфекции
 • Предотвратяване и лечение на инфекции на пикочните пътища
 • Непоносимост към лактоза
 • Кожни заболявания като екзема
 • Лечение на някои стомашни и респираторни инфекции, особено при деца
 • Лечение на алергии и астма
 • Намаляване на възпалението, като например от ревматоиден артрит

Някои от живите микроорганизми в пробиотичните добавки също се срещат в храни, които са естествено култивирани или ферментирали, включително кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи. Тези храни са свързани с понижаване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и теглото. Ако не ядете редовно ферментирали храни, може да обмислите приема на пробиотична добавка.

homemade yogurt with berries in a glass. blueberries and cranberry

Колко време е нужно да се пие пробиотик?

При прием на антибиотик, пробиотикът е нужно да се приема, както по време на пиене, така и до 10-20 дни след антибиотика.

Когато той се приема по други причини или профилактично няма призната или окончателна продължителност за употребата му, но също така няма доказателства за вреда, причинена от тях. 

При прием на пробиотик, поради различни стомашно-чревни разстройства употребата трябва да бъде дискутирана между пациент и лекар в зависимост от начина на живот и хранене на пациента. 

NICE (Националният институт за здраве и грижи на Англия) предлага хората, които желаят да опитат добавките, да изберат една марка и да я приемат в препоръчителната доза в продължение на най-малко четири седмици, докато наблюдават ефекта. 

Тъй като няма достатъчно доказателства и са необходими допълнителни проучвания за продължителността на употреба, както и резултатите от дългосрочната употреба, е важно да бъдете внимателни с дългосрочния прием, да се консултирате с лекар и да следите вашето здравословно състояние.

Woman in dress in summer cafe enjoying cool kombucha glass of beer

Хранителни източници на пробиотик

Те осигуряват всякакви ползи за вашето тяло и мозък:

 • Подобряване на здравето на храносмилането
 • Намаляване на депресията
 • Подпомагане здравето на сърцето

Консумирането им под формата на добавки е един известен начин да ги набавите, но можете да ги получите и от ферментирали храни.

Ето списък с 11 пробиотични храни, които са и здравословни.

 1. Кисело мляко: Киселото мляко е един от най-добрите източници на тези полезни бактерии, които могат да подобрят вашето здраве. Киселото мляко, богато на добри бактерии, се свързва с редица ползи за здравето и може да е подходящо за хора с непоносимост към лактоза.
 2. Кефир: Кефирът е ферментирала млечна напитка. Той е по-добър източник на добри бактерии от киселото мляко и хората с непоносимост към лактоза често могат да пият кефир без проблеми.
 3. Кисело зеле: Киселото зеле е ситно нарязано, ферментирало зеле. Богато е на витамини, минерали и антиоксиданти. Не забравяйте да изберете непастьоризирани марки, които съдържат живи бактерии.
 4. Темпе: Темпе е ферментирал соев продукт, който служи като заместител на месото с високо съдържание на протеини. Съдържа известно количество витамин В12, хранително вещество, намиращо се главно в животински продукти.
 5. Кимчи: Кимчи е пикантна корейска гарнитура, обикновено приготвена от ферментирало зеле. Неговите млечнокисели бактерии могат да бъдат от полза за здравето на храносмилането.
 6. Мисо: Мисо е ферментирала соева паста и популярна японска подправка. Той е богат на няколко важни хранителни вещества и може да намали риска от рак и инсулт, особено при жените.
 7. Комбуча: Комбуча е ферментирала чаена напитка. Твърди се, че има широк спектър от ползи за здравето, но са необходими повече изследвания.
 8. Кисели краставички: Киселите краставички са краставици, които са консервирани в солена вода и ферментирали. Те са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на витамин К. Въпреки това, киселите краставички, направени с оцет, нямат пробиотични ефекти.
 9. Натто: Натто е ферментирал соев продукт, който е основен продукт в японските кухни. Съдържа голямо количество витамин К2, което може да помогне за предотвратяване на остеопороза и инфаркт.
 10. Някои видове сирена: Само някои видове сирена – включително чедър, моцарела и гауда – съдържат от тези полезни бактерии. Сиренето е много хранително и може да бъде от полза за здравето на сърцето и костите.
Fermented food, probiotics, top view

Възможно ли е предозиране с пробиотик?

Приемането на твърде много пробиотици или „предозирането“ на добрите бактерии е изключително трудно нещо. Въпреки че сериозните рискове от приема на твърде много полезни бактерии са редки, все пак можете да изпитате странични ефекти като най-честият такъв е храносмилателният дискомфорт. 

Въпреки че доказателствата все още нарастват, не изглежда, че дългосрочната употреба е вредна, тъй като в червата ви вече има десетки милиони полезни бактерии. Най-вероятно всяка добра бактерия в повече от това, от което тялото ви се нуждае, просто ще напусне тялото при следващото ви движение на червата.

Пробиотиците обаче не се препоръчват за всички. Хората със сериозно заболяване или отслабена имунна система може да се наложи да избягват този тип добавки, тъй като те могат да причинят неблагоприятни ефекти, включително инфекция, дори в дози, които не изглеждат твърде големи. Употребата им в лошо здравословно състояние трябва да се обсъди със здравен специалист. 

Probiotics food background. Korean carrot, kimchi, beetroot, sauerkraut, pickled cucumbers in glass

Заключение

Поддържането на здрави черва е нещо повече от приема на пробиотик. Ежедневната диета и упражненията са също толкова важни, тъй като много фактори от начина на живот влияят на чревните ви бактерии.

Пробиотичните добавки обаче могат да предложат широк спектър от ползи с малко странични ефекти. Ако се интересуване от подобряване на здравето на червата си, те биха били от полза. 

Не забравяйте първо да говорите с вашия лекар, за да се уверите, че приемате правилния медикамент в нормални количества и да избегнете всякакви странични ефекти. Винаги се препоръчва повишено внимание, когато започвате с приема. 

Уверете се, че използвате висококачествен продукт, започнете бавно и потърсете съвет от медицински специалист.

Woman in dress in summer cafe enjoying cool kombucha glass of beer

Източници

8 Health Benefits of Probiotics

Risks and Benefits of Probiotics

How long should I be taking probiotics | AXA Health

11 Probiotic Foods That Are Super Healthy

Can You Take Too Many Probiotics? | OMNi-BiOTiC

0