Хранене

Фибри

Food sources of fiber

Фибри

Фибрите са едно доказателство за това колко полезни могат да бъдат растителните храни. Те са вид въглехидрат, който се обработва по-трудно и не изцяло от тялото ни. В тази статия ще научите за различните видове и как да ги използвате стратегически, така че да черпите от положителните им ефекти в ежедневието си.

Този вид нутриенти са изключително полезни поради ред причини, като двете най-основни са:

• Държат ни сити за по-дълго време;

• Спомагат за здрава чревна флора.

Фибрите са вид въглехидрат, който се обработва по-трудно и не напълно от тялото ни. Някои изобщо не могат да бъдат разградени.

Те се делят на два вида, като консумацията им може да доведе до напълно противоположни ефекти:

• Разтворими 

• Неразтворими 

Балансирана диета съдържаща и двата вида ни позволява да стоим с пълен стомах, сити между храненията. В същото време те осигуряват здравословен темп на движение на храносмилателната система, затова много хора използват полезните фибри за отслабване.

Сега ще разгледаме разликите между двата вида и ще ви помогнем да научите как да ги използвате стратегически, така че да черпите от положителните им ефекти в ежедневието си. Това ще е особено полезно ако сте в калориен дефицит (период на изчистване на мазнини) и постоянно се чувствате гладни!

Разтворими Фибри 

Както подсказва името им, те се разтварят във вода. Когато се смесят с нея, се образува смес подобна на желе, която забавя храносмилането и усвояването на храната. темпото, с което стомаха изпраща храната към тънкото черво се забавя. 

Този ефект ви помага да се чувствате сити за по-дълго!

Те забавят и темпото, с което се усвояват въглехидратите като ви помагат да поддържате по-добри нива на кръвна захар. По този начин помагат да елиминирате чувството на умора и летаргия, свързани с приема на „бързи” въглехидрати.

Тези разтворими нутриенти също така играят ролята и на пребиотик. С други думи, те служат за храна на полезните чревни бактерии в храносмилателната ви система, като по този начин подпомагат тяхното развитие. Съдържат между 1-3 калории за грам.

Те забавят храносмилането, затова прекалената им консумация може да доведе до подуване на корема, газове, запек и да попречи на тялото да усвоява различните витамини и минерали. Не би било приятно да седнеш в тоалетната и да си кажеш: „Ей, не това е ефекта, който търсех…“ Въпреки това обаче фибрите придават и чувство за ситост, затова е по-добре да ядем пълнозърнест ориз вместо бял.

Източници на разтворими фибри:

– Овесени ядки

– Краставица

– Моркови

– Целина

– Ябълки

– Портокал

– Авокадо

– Ядки

– Бобови

– Леща

Неразтворими Фибри

Те не се разтварят във вода и не образуват субстанция подобна на желе. Точно обратното – те забързват храносмилателната система и имат разхлабващ ефект.

Помагат по-бързо да прекарате изядената храна през храносмилателната си система.

За разлика от разтворимите, неразтворимите не могат да бъдат консумирани от чревните бактерии.

Източници на неразтворими фибри:

– Пшенични трици

– Царевица

– Пълнозърнести продукти

– Кафяв ориз

– Броколи

– Зеле

– Семена

– Ядки

Съдържат се и в тъмнозелените на цвят зеленчуци.

Повечето пълнозърнести храни съдържат както разтворими, така и неразтворими.

Изводи

1. И двата вида фибри имат своите ползи – едните ни карат да се чувстваме сити, а другите да обработваме по-бързо храната.

2. Прекалено много от само единия вид може да доведе до газове, подуване и запек, докато прекалено много от другия – до разхлабващ ефект.

3. Затова трябва да балансираме приема на двата вида и същевременно да внимаваме за цялостната им дневна консумация.

Изглеждай и се чувствай добре!

ИЗТОЧНИЦИ:

  1. Why Is Fiber Good for You? The Crunchy Truth https://www.healthline.com/nutrition/why-is-fiber-good-for-you
  2. Introduction to the human gut microbiota https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28512250/
  3. Soluble and Insoluble Fiber: What’s the Difference? https://www.webmd.com/diet/features/insoluble-soluble-fiber
  4. Top 10 Sources of Fiber https://www.webmd.com/diet/features/top-10-sources-of-fiber
  5. Types of Fiber and Their Health Benefits https://www.webmd.com/diet/compare-dietary-fibers
0