Здраве

Пребиотик

a-torn-paper-written-with-inscription-prebiotics-o-2022-11-11-21-07-05-utc

Пребиотик

Много от нас са чували за пробиотиците, но при споменаването на думата „пребиотик” настава смут. Понякога дори Гугъл не е сигурен за какво става въпрос и мило предлага статии за още и още пробиотици и техните ползи. В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за тях!

Какво всъщност представлява пребиотикът?

Преди да можем да разберем какво представляват пребиотиците, трябва да си представим средата, в която те попадат след прием в корема ни. 

Хората и бактериите са водили съвместен живот милиони години. Човекът е еволюирал, а с него са еволюирали и бактериите, които живеят в него – появили са се нови, някои са се запазили през вековете, а други са изчезнали.

Най-големият, но не и единственият сборен пункт на тези бактерии са червата, а събирателният им термин е микробиом. Всъщност, единственият период, по време на който не сме имали бактерии за съседи, е бил в корема на майката. Няколко дена след раждането ни, вече има повече чужди клетки в телата ни, отколкото наши собствени . 

Фактът, че тези микроорганизми обитават тялото ни от хиляди години, означава, че имат важна задача – една от задачите на микроорганизмите в чревния ни тракт е да разграждат храната, която приемаме и да я използват за подсилване на имунната ни система и снабдяване с енергия. 

Пребиотиците пък са тези, които поддържат полезните бактерии живи и имат здравословни ефекти върху човешкото тяло. Те са храната за полезните клетки. 

Products for healthy bowel. Natural food for gut.

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик?

Често свързваме думата бактерия с негативни асоциации или болести, но пробиотиците са точно това – бактерии. Те са полезни бактерии, които имат задачата да поддържат тялото ни здраво и да предпазват от навлизането на вредни организми в червата. Функциите им включват:

  • Разграждане и усвояване на храната 
  • Балансиране на нивата на pH
  • Разграждане и абсорбиране на медикаменти 
  • Синтезиране на витамини 
  • Помощ при диария 

Пребиотиците са несмилаеми фибри, които хранят пробиотиците и полезните микроорганизми като по този начин поддържат баланса в чревната микрофлора и съотношението на добри/лоши бактерии. Този баланс е важен поради биологичните задачи, които изпълнява. Някои от тези задачи включват производството на:

  • Витамин К, който има ключово значение за съсирването на кръвта и регулирането на калция в кръвта.
  • Фолиева киселина, която е необходима за образуването на плацентата и костния мозък на ембриона.
  • Късоверижни мастни киселини, които увеличават изгарянето на мазнини и намаляват складирането им. Също така има доказателства, че помагат при хора с диабет тип 2.

Някои хора ги комбинират, за да извлекат по-голяма полза. Пробиотиците живеят кратко и понякога пребиотиците са използвани, за да поддържат нивата им високи. Комбинацията между двете се нарича синбиотик. 

green smoothie in glass bottle, spirulina powder, vegetables and fruits on wooden background.

Какви са ползите от прием на пробиотик?

Самостоятелно той помага като:

  • Подобрява абсорбцията на калций и фосфор 
  • Подпомага развитието и размножаването на полезните бактерии като така подсилва и имунната система 
  • Намалява маркерите на възпаление в организма 
  • Помага при алергии 

Пребиотиците продължават да бъдат проучвани и често излизат нови проучвания за ползите от тяхната употреба. Според едно проучване, дори е доказано, че могат да помогнат при Синдром на раздразненото черво. 

Variety of prebiotic foods for gut health

Кога и как е нужно да го пием?

Балансът винаги е бил и винаги ще бъде ключов за воденето на здравословен живот и здравето ни. Това важи и за диетата ни. Всеки човек се нуждае от тези полезни вещества, за да поддържа стомашната си флора здрава и за да подобри качеството си на живот. 

Разбира се има и групи хора, които могат да намерят по-голяма полза в консумирането им – например диабетиците и хора, които периодично страдат от констипация.

Тук се появява и следващият въпрос. Ако реша да се възползвам от добавки, как и колко да приемам? Важно е първо винаги да четете листовката и инструкциите за употреба, тъй като различните пребиотици се приемат по различни начини. Освен количеството, видът също има значение.

Прието е че са ни нужни около 2.5-10 грама, за да имат ефект върху здравето ни и е препоръчително да бъдат приемани с напитка или храна.

Woman Preparing Fruits for Fermentation.

Естествени хранителни източници 

Приемането на добавки не е задължително (нито препоръчително), тъй като много от храните, които приемаме в ежедневието си са богати на пребиотици. Няколко от опциите включват:

  • Аспержи
  • Лук и чесън 
  • Домати
  • Ядки 
  • Мед 
  • Грах и боб
  • Варени картофи
  • Ориз
  • Зелени банани
Top view of variety probiotic and prebiotic foods on black background

Възможно ли е предозиране?

Предозирането с всяка субстанция е възможно. Дори най-доброто лекарство в големи количества е отрова. И въпреки това, приемането на пребиотици под формата на плодове и зеленчуци не би навредило, тъй като те са също така богати на витамини и материали . 

Има разбира се и изключения. Ако бъдат приемани от хора с тежки заболявания или при хора с опасност от живота,могат дори  да се окажат вредни.

При здравия възрастен човек, който е приел повече от необходимото могат да се появят следните странични ефекти:

  • Газове
  • Разстройство 
  • Подуване
  • Диария
a torn paper written with inscription prebiotics on a blue background

Заключение 

Балансираното хранене води до здравословен начин на живот, което ни помага да продължим да правим крачки напред към оптималното себе си. За да водим един пълноценен живот, първо трябва да се погрижим за тялото си и разнообразието на продукти, които консумираме – независимо от това дали става въпрос за пребиотици или не. 

Източници

Gut bacteria: the inside story – Curious.

Prebiotic vs. probiotic: Differences, benefits, and foods

What are prebiotics?

Probiotics

Benefits of prebiotics 

Health benefits and side effects of probiotics

Synbiotics

0