Витамини и Минерали Здраве

Селен

Natural food containing selenium, minerals and dietary fiber, healthy nutrition concept

Селен

 Какво представлява Селенът?

Селенът е минерал, който работи заедно с витамин Е за да предпази клетките от свободните радикали. Също така, в щитовидната жлеза, заедно с йода играе важна роля за регулиране на процесите на тялото и метаболизма. Селенът е антиоксидант и съставка на глутатиона – основен детоксикиращ агент в организма. Той също така участва в още много ензими и процеси на тялото.

 Какви са ползите от използването на естествен Селен?

10 ползи от селена за нашето здраве: 

1. Действа като антиоксидант и защитава от оксидативен стрес – Селенът е мощен антиоксидант, който се бори с оксидативния стрес и помага в защитата на тялото от хронични заболявания, като сърдечни заболявания и рак.

2. Помага за защита срещу рак – По-високите нива на селен в кръвта могат да предпазват от някои видове рак, а допълнителният прием на селен може да спомогне за подобряване на качеството на живот при хора, подложени на лъчетерапия.

3. Повишава имунитета – Селенът е от решаващо значение за здравето и правилното функциониране на имунната система. По-високите нива на селен помагат за подобряване на имунната система при пациенти с ХИВ, грип, туберкулоза и хепатит С.

4. Подобрява кръвообращението и намалява риска от сърдечно заболяване – Селенът може да допринесе за здравето на сърцето ви, защото поддържа оксидативния стрес под контрол и намалява риска от коронарна артериална болест.

5. Регулира функцията на щитовидната жлеза – Селенът предпазва щитовидната жлеза от оксидативен стрес и е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Има данни, че той може да бъде полезен за хора, страдащи от болестта на Хашимото и други типове заболявания на щитовидната жлеза, но са необходими повече изследвания.

6. Увеличава дълголетието – С напредване на възрастта, рискът от много заболявания се увеличава, а тъй като приемът на селен оказва цялостно благотворно влияние върху организма, се счита че може да повлияе на продължителността на живота.

7. Успокоява симптомите на астма – Селенът може да бъде полезен за хора с астма поради способността му да намалява възпалението в организма. Необходими са обаче повече изследвания в тази област.

8. Помага за предотвратяването на деменция и загубата на памет – Спазването на диета, богата на селен, може да помогне за предотвратяване на деменция и подобряване на загубата на памет при хора с болестта на Алцхаймер.

9. Увеличава плодовитостта – Проведените изследвания показват, че редовният прием на селен би могъл да подобри плодовитостта както при мъжете, така и при жените.

10. Подобрява състоянието на косата и кожата – Благодарение на своето антиоксидантно и детоксикиращо действие, селенът помага на косата и кожата да изглеждат здрави и красиви.

Healthy product sources of selenium. Food rich in Se

Кога трябва да консумирате Селен ?

Селенът не се произвежда естествено в тялото. Препоръчителната му доза е 55 микрограма, a максималната дневна доза за възрастни е 400 микрограма. И макар нужната дневна доза да не е голяма, дефицитът на този микроелемент се проявява с доста отчетливи и неприятни симптоми. Някои от тях са мускулна слабост, болки в мускулите и ставите, хипер/хипофункция на щитовидната жлеза, покачване на тегло, косопад, хронична умора и много други.

Смята се, че голям процент от хората по света страдат от дефицит на микроелемента селен или не приемат по-малко количество от препоръчителната дневна доза, което води и до по-голяма податливост към различни заболявания. Интересен и специфичен симптом на селенов дефицит при мъже са репродуктивните нарушения, тъй като този микроелемент е важен за подвижността на сперматозоидите.

Също така за приема му не е нужно лекарско предписание, стига консумацията му да бъде в умерени количества.

 Кои храни са богати на Селен?

Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Той е мощен антиоксидант и е ключово хранително вещество за здрава имунна система, младежки вид и остър ум.

Важно е да се консумират редовно храни богати на селен. Това не е толкова лесно, защото в съвременния, забързан начин на живот не винаги имаме време да се храним балансирано. Ето малък списък с храни, които можем да си набавим със високо съдържание на селен:

1. Бразилски орех/бразилска ядка – всеизвестно е, че това е храната с най-високо съдържание на селен. Тук обаче има някои вариации в това къде са отглеждани растенията. Ако са в район, с почва бедна на селен, то те няма да имат толкова колкото тези в богати на селен райони. При нормално съдържание на селен в ядките 6 до 8 ядки на ден са напълно достатъчни за нуждите на възрастен човек.

2. Риба тон – не е много популярна храна у нас, но има добро количество селен. Трябва да се внимава за произхода, защото може да идва от замърсени райони. Някои консерви с риба тон имат завишено количество живак, което може да е проблем за повечето хора.

3. Сардини – вкусна морска риба с високо съдържание на селен. Също трябва да се внимава за произхода и обработката на рибата.

4. Телешко месо, телешки черен дроб, пуешко, пилешко – Месо от животни, които са пасли свободно е най-добрия източник на минерали и мастно разтворими витамини. За съжаление не винаги можем да се снабдим с такова от близкия магазин и не всеки от нас има баба или дядо на село. Все пак у нас все още доста от животните се отглеждат пасищно, което е само плюс за здравето на хората.

5. Яйца – отново важи правилото, за качествени яйца от птици хранени правилно и имащи достъп до външния свят. Яйца от кокошки отглеждани в клетка и изхранвани само и единствено с един и същи фураж не са най-добрия източник на витамини и минерали. Ако имате възможност да си набавите домашни яйца от кокошки отглеждани на село, тогава можете да разчитате на съдържанието им на селен и други минерали.

Има много други храни, в които може да се намери селен. Реално той може да се намери в малки количества в почти всички храни, но съвременните методи на земеделие правят тези количества все по малки. За да има дадена храна достатъчно селен, тя трябва да е отглеждана в район с достатъчно минерали в почвата. 

Селен, Цинк и Витамин Д – какво трябва да знаете

Цинкът, селенът и витамин D са все по-препоръчвани добавки, но знаете ли достатъчно за тях? Знаете ли как да си ги набавите?

Цинк

Цинкът е метал, който спада към групата на „основните микроелементи“. Малки количества цинк са необходими за човешкото здраве. Цинкът е необходим за правилното израстване и поддържане на човешкото тяло. Той се среща в няколко системи и биологични реакции, играе жизненоважна роля в протеиновия синтез и помага да се регулирането клетъчната генерация в имунната система на човешкото тяло.

Цинкът се среща най-вече в най-силните мускули на тялото и се намира в особено високи концентрации в белите и червените кръвни клетки, ретината, кожата, черния дроб, бъбреците, костите и панкреаса. Повече от 300 различни ензими в тялото се нуждаят от цинк, за да функционират нормално.

Цинкът допринася за нормалната функция на имунната система и защитава клетките от оксидативен стрес.

Как да си го набавите?

Тъй като тялото не съдържа цинк, трябва да се набавя ежедневно чрез храната. Препоръчва се мъжете да приемат 11 mg цинк на ден, а жените – 8 mg. Смята се също така, че бременните трябва да приемат 11 mg дневно, а кърмещите – 12 mg.

Храните с най-високо съдържание на цинк са: месо, бобови растения, семена и ядки (тиква, сусам, кашу, бадеми), млечни продукти.

Селен

Селенът е рядък минерал, който се намира в почвата. Смята се, че 1 милиард души на земята не консумират достатъчно селен. Селенът играе ключова роля в човешкия организъм, въпреки че хората се нуждаят от много малко количество от него. Той допринася за здравословната имунна функция, синтеза на ДНК, репродуктивното здраве и синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Селенът е необходим за поддържане на добро здраве.

Селенът играе важна роля в поддържането на имунната система и спомага за добрия метаболизъм. Смята се, че ако лечебния минерал се комбинира с определени витамини, като А, Е и Ц, благоприятното му действие се увеличава и той би имал още по-добро влияние върху процесите във всеки организъм. С функцията си на имуностимулатор селенът е изключително полезен и при защитата от грип и вируси.

Как да си го набавите?

Смята се, че при здрав организъм необходимата дневна доза е 50-55 mcg за жените и 70 mcg за мъжете.

При недостиг на селен в организма се наблюдават негативни последици, засягащи имунната система.

Храните с най-високо съдържание на селен са: жито, царевица, ориз, морски продукти (сьомга, херинга, риба тон, миди, калмари), яйца, месо (говеждо, ангешко, свинско, пилешко, пуешко).

Витамин D

Витамин D е незаменим, защото изпълнява многобройни физиологични функции. Основните количества се осигуряват на организма от въздействието на слънчевата светлина (UV- лъчи) под формата на холестерол, намиращ се в кожата. Храненето има по-малък принос, тъй като храните, богати на витамин D са малко.

Около 90 на сто от полезния витамин си го доставяме от излагане на слънчева светлина, дори индиректно. Когато това не е възможно, напр. през зимните месеци или при хора, които живеят много високо в планината редовния прием на витамин D от хранителни източници е много препоръчително за постигане на същия ефект. Известно е, че бременни, кърмачки, възрастни и деца под 2 годинки, болни от стомашно-чревни заболявания, пациенти на диализа, серопозитивни и вегетарианци, а също и хора с пигментирана кожа страдат от хроничния му дефицит.

Как да си го набавите?

В такива случаи са необходими мерки като излагане на слънце, прием на витамин D под формата на препарати и оптимизиране на хранителния режим. Смята се, че излагането на слънце от 15 мин. до 30 мин. дневно за един месец увеличава нивото на витамин D от 3 до 4 пъти.

Според нови изследвания, хората трябва да консумират 1000 международни единици (UI) витамин D дневно. Доскоро се смяташе, че са ни потребни между 200 -600 UI.

Храните с най-високо съдържание на витамин D са: тлъстите риби (сьомга, тон, сардини, скумрия и др.), както и мазнините, получавани от тях (напр. прочутото рибено масло от черния дроб на треска).

Селенът определено е важен и полезен микроелемент, който непременно трябва да си набавяме с храната, за да осигурим на тялото си оптималните дози от него, за да функционира пълноценно.

 

Източници

Selenium: What it does and how much you need

SELENIUM

Selenium

0