Здраве

 Смехът е най-доброто лекарство

ation (65)

 Смехът е най-доброто лекарство

 Забавно е да споделите добър смях с колегите, но знаехте ли, че всъщност смеха може да подобри здравето ви? В тази статия ще научите как да се възползвате от мощните ползи от смеха и хумора. 

 Ползите от смеха 

Вярно е: смехът е силно лекарство. Той събира хората по начини, които предизвикват здравословни, физически и емоционални промени в тялото. Смехът укрепва имунната Ви система, повишава настроението, намалява болките и Ви предпазва от вредните ефекти на стреса. 

Нищо не работи по-бързо или по-надеждно, за да върне ума и тялото Ви в равновесие от добър смях. Хуморът олекотява тежестта и Ви държи закотвени, фокусирани и бдителни, а също така помага  и за освобождаване на гнева. 

След като има толкова много сила да лекува и подновява, способността да се смеете лесно е често и огромен ресурс за преодоляване на проблеми, подобряване на Вашите взаимоотношения и подкрепа както на физическото, така и на емоционалното здраве. Най-хубавото от всичко е, че това безценно лекарство е забавно, безплатно и лесно за използване. Като деца сме се смеели стотици пъти на ден, но като възрастни животът е по-сериозен, а смехът – по-рядък. 

Ползите от смеха за физическото здраве 

Ето няколко доказани ползи от смеха.

Смехът отпуска цялото тяло. Добрият, сърдечен смях облекчава физическото напрежение и стреса, оставяйки мускулите Ви отпуснати до 45 минути след това. 

Смехът засилва имунната система. Смехът намалява хормоните на стреса и увеличава имунните клетки и антителата за борба с инфекциите, като по този начин подобрява Вашата устойчивост към болести.

 Смехът предизвиква отделянето на ендорфини в тялото – естествените химикали, които ни карат да се чувстваме добре. Ендорфините насърчават цялостното чувство за благополучие и дори могат временно да облекчат болката.  Смехът защитава сърцето. Той подобрява функцията на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв, което може да Ви помогне да се предпазите от инфаркт и други сърдечно-съдови проблеми.  Той  изгаря и калории. Това не е заместител на посещението на фитнес, но едно проучване установява , че от 10 до 15 минути смях на ден може да изгори приблизително 40 калории – което може да е достатъчно, за да отслабнете с три или четири килограма в продължение на една година. 

Смехът може дори да Ви помогне да живеете по-дълго. Проучване в Норвегия установява, че хората със силно чувство за хумор са надживели тези, които не се смеят толкова много. 

Ползите от смеха за психично здраве 

Смехът Ви кара да се чувствате добре. И това положително чувство остава с Вас дори след като смехът отшуми. Хуморът ви помага да поддържате позитивна, оптимистична перспектива през трудни ситуации, разочарования и загуби. Той е не просто почивка от тъга и болка, смехът Ви дава смелост и сила да намерите нови източници на смисъл и надежда. Дори в най-трудните времена смехът – или дори просто усмивката – може да допринесе много за това да се почувствате по-добре. 

Ето някои от ползите, които се смята че получаваме от него:

  • Смехът спира смущаващите емоции. Не можете да се чувствате тревожни, ядосани или тъжни, когато се смеете. 
  • Намалява стреса и увеличава енергията през деня, което Ви позволява да останете фокусирани и да постигнете повече. 
  • Смехът измества перспективата, позволявайки Ви да видите ситуациите в по-реалистична, по-малко заплашителна светлина. Хумористичната перспектива създава психологическа дистанция, която може да Ви помогне да избегнете усещането за претоварване и конфликт.
  • Смехът Ви сближава с другите, което може да окаже дълбоко въздействие върху всички аспекти на Вашето психическо и емоционално здраве. 

Как смеха събира хората и укрепва отношенията?

 Има добра причина телевизионните комедии да използват записан смях: смехът е заразен. Мозъка ни е по-склонен да се постави в леко настроение, когато чуем други да се смеят. 

Много пъти по-вероятно е да се смеете, когато сте с други хора, отколкото когато сте сами. И колкото повече смях внесете в собствения си живот, толкова по-щастливи ще се чувствате и Вие, ​​и околните. Споделянето на хумор е само част от това – всъщност повечето смях не идва от това да слушаме шеги, а по-скоро просто от прекарване на време с приятели и семейство.

 И именно този социален аспект играе толкова важна роля за ползите за здравето от смеха. Не можете да се насладите на смях с други хора, освен ако не отделите време, за да се ангажирате наистина с тях. 

Когато държите на някого достатъчно, за да изключите телефона си и наистина да се свържете лице в лице, вие участвате в процес, който балансира нервната система и спира активирането на стресовите защитни реакции от типа „бийте се или бягайте“. 

 Споделеният смях също така е един от най-ефективните инструменти за поддържане на връзките свежи и вълнуващи.

 Всички емоционални споделяния изграждат силни и трайни връзки, но споделянето на смях също добавя радост, жизненост и устойчивост. А хуморът е мощен и ефективен начин за излекуване на негодувания, разногласия и наранявания. Смехът обединява хората по време на трудни моменти. 

Хуморът и игривата комуникация укрепват нашите взаимоотношения, като предизвикват положителни чувства и насърчават емоционалната връзка. Когато се смеем един с друг, се създава положителна връзка. Тази връзка действа като силен буфер срещу стрес, разногласия и разочарование. 

Как да внесем повече смях в живота си?

Смехът е в нашата природа, той е естествена част от живота и е вродено умение. Кърмачетата започват да се усмихват през първите седмици от живота и да се смеят на глас в рамките на месеци след раждането. Дори и да не сте израснали в домакинство, където смехът е често срещан звук, можете да се научите да се смеете на всеки етап от живота. Може да започнете като отделите специално време в изграждане на хумор. В крайна сметка ще искате да включите хумора и смеха в много аспекти на живота си, за да го практикувате всеки ден. 

Ето няколко начина да започнете: 

Усмихнете се. Усмивката е началото на смеха и подобно на него, е заразна. Когато погледнете някого или видите нещо дори леко приятно, практикувайте да се усмихнете. Вместо да гледате надолу към телефона си, погледнете нагоре и се усмихнете на хората, край които минавате на улицата, на човека, който Ви сервира сутрешно кафе, или на колегите, с които споделяте асансьор. Забележете ефекта върху другите. 

Когато чуете смях, отидете към него.По-често хората са много щастливи да споделят нещо с другите, защото това им дава възможност отново да се смеят. Когато чуете смях, потърсете го и попитайте: „Какво е смешното?“  Прекарвайте време със забавни, игриви хора. Това са хора, които се смеят лесно – както на себе си, така и над абсурдите на живота – и които рутинно намират хумора в ежедневните събития. Игривата им гледна точка и смехът са заразни. Дори и да не се смятате за лекодушен, хумористичен човек, пак можете да търсите хора, които обичат да се смеят и да разсмиват другите. Всеки комик оценява публика. 

Внасяйте хумор в разговорите. Попитайте хората: „Кое е най-забавното нещо, което Ви се случи днес? Тази седмица? В целия живот?“ 

Симулиран смях

 И така, ако наистина не можете да намерите нещо смешно във всекидневния живот, то има една добра новина. Вярвате или не, възможно е да се смеете, без да изживеете забавно събитие – и симулираният смях може да бъде също толкова полезен, колкото истинският. Дори може да направи упражненията по-забавни и продуктивни. 

Проучване на държавния университет в Джорджия установи, че включването на пристъпи на симулиран смях в програма за упражнения спомага за подобряване на психичното здраве на възрастните хора, както и на тяхната аеробна издръжливост. Освен това, чуването на чуждия смях, дори без видима причина, често може да предизвика истински смях. 

За да добавите симулиран смях в собствения си живот, можете да започнете просто като се смеете на шегите на други хора, дори ако не ви се струват смешни. И Вие, и другият човек ще се чувствате добре, това ще ви сближи и кой знае, може дори да доведе до спонтанен смях.

 Съществена съставка за развиване на чувството ви за хумор е да се научите да не се приемате прекалено сериозно и да се смеете на собствените си грешки и недостатъци. Колкото и да ни се иска да вярваме в противното, от време на време всички правим глупави неща. 

Вместо да се чувствате смутени или да влизате в защитен режим, прегърнете несъвършенствата си. Докато някои събития в живота са очевидно тъжни и не са повод за смях, повечето са неутрални. Те попадат в сивата зона на обикновения живот – давайки ни избор да се смеем или не. Така че изберете да се смеете, когато можете. 

Как да развиете чувството си за хумор 

Ето няколко насоки и съвети

– Смейте се на себе си. Споделете Вашите смущаващи моменти. Най-добрият начин да се вземете по-малко насериозно е да говорите за моменти, когато сте се приемали твърде сериозно. Опитвайте се да се смеете на ситуации, вместо да се стресирате от тях. 

Търсете хумора в лоша ситуация и разкрийте иронията и абсурда на живота. Когато се случи нещо негативно, измислете някой хумористичен анекдот, който да разсмее другите. Ако се случи нещо забавно или чуете шега или забавна история, която наистина харесвате, запишете я или я кажете на някой, който да Ви помогне да я запомните. 

Не се спирайте на негативното – опитайте се да избягвате негативни хора и не се спирайте на новини, забавления или разговори, които Ви правят стресирани или нещастни. Много неща в живота са извън Вашия контрол – особено поведението на други хора.

 Намерете вътрешното си дете. Обърнете внимание на децата и се опитайте да им подражавате – в края на краищата те са експертите в играта, възприемането на живота с лека ръка и това да се смеят на обикновените неща. 

Справете се със стреса. Стресът може да бъде основна пречка за хумора и смеха, така че е важно да поддържате нивата на стрес под контрол. Една чудесна техника за облекчаване на стреса е да извлечете любим спомен, който винаги Ви кара да се усмихвате – нещо, което децата Ви са правили например или нещо забавно, което Ви е казал приятел. 

Не прекарвайте ден, без да се смеете. Мислете за това като за упражнение по време на закуска и полагайте съзнателни усилия, за да намерите всеки ден нещо, което да Ви разсмее. Отделете 10 до 15 минути и направете нещо, което Ви забавлява. Колкото повече свикнете да се смеете всеки ден, толкова по-малко усилия ще трябва да положите. 

Способността да се смеете, да играете и да се забавлявате не само прави живота по-приятен, но и Ви помага да решавате проблеми, да се свързвате с другите и да мислите по-креативно. Хората, които включват хумора и играта в ежедневието си, откриват, че той подобрява и тях, и всичките им взаимоотношения. 

ИЗТОЧНИЦИ

Stress relief from laughter

Laughter prescription

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0