Практична психология

Ползите от играта при възрастни

ation (68)

Ползите от играта при възрастни

Само защото вече не сме деца не означава, че трябва да направим живота си изцяло работа. Научете как играта може да бъде от полза за Вашите взаимоотношения, работа и настроение

Значението на играта при възрастни 

В нашия забързан, съвременен живот, много от нас се фокусират толкова силно върху работата и семейните ангажименти, че сякаш никога нямаме време за чисто забавление. Някъде между детството и зрелостта спряхме да играем. Когато отделяме малко свободно време, е по-вероятно да се отдадем на зоната пред телевизора или компютъра, отколкото да се занимаваме с забавна, подмладяваща игра, както правехме като деца.  Но играта не е само съществена за децата;  тя може да бъде важен източник на релаксация и стимулация и за възрастни. Играта с Вашия романтичен партньор, приятели, колеги, домашни любимци и деца е сигурен (и забавен) начин за подхранване на въображението, креативността, способностите за решаване на проблеми и емоционалното благополучие. 

Това е време да бъдете социални по неструктуриран, творчески начин. Играенето може да представлява просто вършене на глупости с приятели, споделяне на шеги, хвърляне на фризби и изграждане на снежен човек. Освен тези действия има и класическите отборни спортове и игри, които може да играете с колеги и приятели.

Не е необходимо да има смисъл от заниманието, освен да се забавлявате и да се наслаждавате. Като си позволите да поиграете и да фокусирате ума си в това, можете да извлечете много ползи за здравето през целия си живот.

Ползите от играта 

Освен, че играта е от решаващо значение за развитието на детето, тя е полезна и за хора от всички възрасти. Играта може да добави радост към живота, да облекчи стреса, да презареди ученето и да Ви свърже с околните хора и свят. Играенето също може да направи работата Ви по-продуктивна и приятна.   Можете да играете сами или с домашен любимец, но за по-големи ползи играта трябва да включва поне още един човек.

Играта помага по няколко начина за благополучието ни: 

  • Облекчава стреса. Играта е забавна и може да предизвика освобождаването на ендорфини, естествените химикали, които влияят добре на тялото. Ендорфините насърчават цялостното чувство за благополучие и дори могат временно да облекчат болката. 
  • Подобрява мозъчната дейност. Играта на шах, попълването на пъзели или преследването на други забавни дейности, които предизвикват мозъка, могат да помогнат за подобряване на паметта и подобряване на мозъчната ефективност. Социалното взаимодействие на играта със семейството и приятелите също може да помогне за предотвратяване на стреса и депресията. 
  • Стимулира ума и креативността. Малките деца често учат най-добре, когато играят – принцип, който важи и за възрастните. Ще научите по-добре нова задача, когато е забавно и сте в спокойно и игриво настроение. Играта също може да стимулира въображението Ви, като Ви помага да се адаптирате и решавате проблеми. 
  • Подобрява отношенията и връзката си с другите. Споделянето на смях и забавление може да насърчи съпричастност, състрадание, доверие и близост с другите. Играта не трябва да включва конкретна дейност; може да бъде и състояние на духа. Развиването на игрива натура може да Ви помогне да се отпуснете в стресови ситуации, да разчупите леда с непознати, да създадете нови приятели и да създадете нови бизнес отношения. 
  • Поддържа ни да се чувстваме млади и енергични. По думите на Джордж Бърнард Шоу, „Ние не спираме да играем, защото остаряваме; остаряваме, защото спираме да играем. “ Играта може да повиши Вашата енергия и жизненост и дори да подобри Вашата устойчивост на болести, като Ви помага да функционирате най-добре. 

Играене и взаимоотношения 

Играта е един от най-ефективните инструменти за поддържане на връзките свежи и вълнуващи. Играта заедно носи радост, жизненост и устойчивост във връзките. Тя също може да лекува недоволство, разногласия и наранявания. Чрез редовна игра се научаваме да си вярваме и да се чувстваме в безопасност. 

Доверието ни дава възможност да работим заедно, да се отворим за интимност и да опитаме нови неща. Като полагате съзнателни усилия да включите повече хумор и игри в ежедневните си взаимодействия, можете да подобрите качеството на любовните си взаимоотношения, както и връзките си с колеги, членове на семейството и приятели.  Играта помага да се развият и подобрят социалните умения, като те се усвояват като част от даването и приемането на играта. По време на детската игра, децата научават за вербалната комуникация, езика на тялото, границите, сътрудничеството и работата в екип. Като възрастни продължавате да усъвършенствате тези умения чрез игра и закачлива комуникация. 

Оправяне на проблеми в отношенията с хумор и игра 

Играта и смехът играят съществена роля в изграждането на здрави  взаимоотношения, като сближават хората, създават положителна връзка и разрешават конфликти и разногласия. В новите връзки, играта и хуморът могат да бъдат ефективен инструмент не само за привличане на другия човек, но и за преодоляване на всяка неловкост или смущение, възникнали по време на процеса на запознанства и опознаване. 

Флиртът е отличен пример за това как играта и хуморът се използват при взаимодействия с възрастни. В по-дългосрочни връзки, играта може да поддържа връзката Ви вълнуваща, свежа и жизнена, като същевременно задълбочава интимността, за да преодолеете различията и малките обостряния, които могат да се натрупат с течение на времето. 

Игра на работа 

Много от големите dot-com компании отдавна са признали връзката между производителността и забавната работна среда. Някои насърчават играта и творчеството, като предлагат уроци по изкуство или йога, организират редовни партита, предлагат игри като джаги или пинг-понг и насърчават почивки между дейностите. Тези компании знаят, че повече игра на работа води до по-голяма производителност, по-висока удовлетвореност от работата и по-голям морал на работното място.

Ако имате късмета да работите за такава компания, приемете културата; ако на вашата компания липсва етиката на игра, все още можете да инжектирате собственото си чувство за игра в почивки и обедни часове. Дръжте под ръка фотоапарат или подложка за скици и правете творчески почивки, когато можете. За хората със офисна работа, поддържането на чувство за игра може да промени истински работния ден, като спомогне за облекчаване на скуката. 

Използване на игра за повишаване на производителността и иновациите 

Успехът в работата не зависи от времето, което работите; това зависи от качеството на Вашата работа. А качеството на Вашата работа силно зависи от Вашето благосъстояние. Отделянето на време за попълване чрез игра е един от най-добрите начини да помогнете на кариерата си. Когато проектът, по който работите, навлече сериозен проблем, отделете малко време за игра и се посмейте. Правенето на пауза за игра е много повече от това да отклоните ума си от проблема. Когато играете, Вие ангажирате творческата страна на мозъка си и заглушавате своя „вътрешен редактор“, онази психологическа бариера, която цензурира Вашите мисли и идеи. Това често може да Ви помогне да видите проблема в нова светлина и да измислите нови, креативни решения. 

Играта по време  на работа ни поддържа ни функционални, когато сме под стрес, освежава ума и тялото Ви, насърчава работата в екип увеличава енергията, предизвиква творчество и иновации  и Ви помага да виждате проблеми по нови начини .

Съвети за мениджъри и работодатели 

Изкушаващо е да мислите, че най-добрият начин да се справите с постоянно нарастващото натоварване, е да накарате служителите си да работят по-дълго и по-усилено. Без известно време за отдих обаче е по-вероятно работата да пострада и работниците Ви да бъдат хронично претоварени. Насърчаващата игра, от друга страна, създава по-непринудена работна атмосфера, която от своя страна подтиква служителите да поемат повече творчески рискове. 

Правете партита, поставете баскетболен обръч на паркинга, организирайте турнир по мини голф, организирайте търсене на съкровища в офиса и куп други дейности, с които да повишите настроението на работниците си, насърчавайте творческото мислене или просто облекчавайте настроението на срещите.

Игра с децата 

 Въргалянето на пода с бебето или колениченето, за да играете с малко дете, е жизненоважно – както за развитието на детето, така и за собственото Ви здраве. Играта е от съществено значение за развитието на социални, емоционални, когнитивни и физически умения у децата.  Далеч не е загуба на време или просто забавно разсейване – играта е време, когато детето Ви се учи най-много. 

Независимо дали става дума за бебе, което играе „надниквай“, прохождащо дете или по-голямо дете, играещо настолна игра, играта развива социални умения, стимулира въображението на детето и прави децата по-добре приспособени, по-умни и по-малко стресирани. Освен, че помага за развитието на детето Ви, играта може да Ви сближи и да укрепи връзката родител-дете, която ще трае цял живот.

Как да играя повече

Включването на повече забавление и игра във Вашето ежедневие може да подобри качеството на Вашите взаимоотношения, както и Вашето настроение и перспективи. Дори и в най-трудните моменти, отнемането на време от неприятностите, за да играете или да се смеете, може да допринесе много за по-доброто настроение. Вярно е това, което казват: смехът наистина е най-доброто лекарство. 

Смехът Ви кара да се чувствате добре. А положителното усещане, което идва от смеха и забавленията, остава с Вас дори след като кикотът отшуми. Играта и смехът помагат да запазите позитивна, оптимистична перспектива през трудни ситуации, разочарования и загуби.

Развийте игривата си страна

Никога не е късно да развиете игривата си, хумористична страна. Ако често откривате, че ограничавате игривостта си, възможно е да сте твърде загрижени за това как ще изглеждате и звучите на другите. 

Много млади хора често се притесняват, че ако бъдат игриви, поведението им ще бъде наречено детинско. Но какво лошо има в това? Децата са невероятно креативни, изобретателни и непрекъснато се учат. Не бихте ли искали да бъдете такива, ако това е определението? Не забравяйте, че като дете сте били естествено игриви; не сте се притеснявали от реакциите на други хора. Можете да си върнете вътрешното дете, като отделите редовно, качествено време за игра. Колкото повече играете, шегувате се и се смеете – толкова по-лесно става.

Опитайте се да изчистите графика си за следобед или вечер  и след това изключете телефона, телевизора, компютъра и други устройства. Дайте си разрешение да правите каквото искате за времето, което сте отделили. Бъдете спонтанни, оставете настрана задръжките си и опитайте нещо забавно, нещо, което не сте правили от много време.

Създаване на възможности за игра

Бъдете домакин на редовна игра с приятели или семейство. Примерни игри са: боулинг, игра на билярд, шах или пеене на караоке.

Планирайте време в парк или на плажа, за да хвърлите фризби или да хвърчите хвърчило с приятели. Опциите са безкрайни и зависят от Вас. Човек се учи докато е жив, и никога не може да научи всичко, така че отделете време за игра и не спирайте да се подобрявате.

ИЗТОЧНИЦИ

The role of object play in cognitive development

Importance of play in development

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0