Здраве

Високо кръвно – как да се справите с хипертонията?

Високо кръвно – как да се справите с хипертонията

Високо кръвно – как да се справите с хипертонията?

Желаете дълъг и изпълнен с щастие живот? Давате всичко от себе си за постигане на целта, спестявайки време от сън, спорт и здравословно хранене. Смятате, че целта оправдава средствата, но точно в момента, когато сте най-близо, нещо се случва със самите вас.

Здравето трябва да е на първо място. И дори представената история да е хипотетична, в днешно време повече от един милиард души могат да я припознаят като своя. Зад нея се крие един от най-често срещаните медицински проблеми в света и техните симптоми на проява.

И без значение дали сте се сблъсквали с него и кои причини са довели до това, то тази статия е за вас. Решение има и днес предстои да го научим – Как да се справите с хипертонията? 

Какво трябва да знаете за хипертонията?

Това е заболяване на сърдечно-съдовата системата, засягащо артериите. Характеризира се с постоянно натоварване на сърдечната дейност и силата, с която кръвта преминава през организма. Тази сила се увеличава и намалява с всеки удар на сърцето. Тя е по-висока, когато сърцето бие, и по-ниска, когато сърцето е в покой. Тези две стойности, наричани още систолна и диастолна, образуват две числа, на базата на които се измерва състоянието на сърцето. Те служат за индикатор, че в дадения момент протича определено състояние в организма, а тяхната измерителната единица е милиметра живак. Прието е, че при следните стойности кръвното е:

 • нормално – между 90-120 на 80 милиметра живак; 
 • повишено – между 120-129 на 80 милиметра живак; 
 • хипертония в стадий 1 – между 130-139 на 80-89 милиметра живак;
 • хипертония в стадий 2 – най-малко 140 на 90 милиметра живак. При подобни високи стойности, както и съпровождащи симптоми, се изисква незабавна медицинска помощ.

Важно е да се отбележи, че повишените стойности могат да бъдат причинени от емоционалното състояние или събитията, около конкретния ден. За реално установяване дали даден човек страда от високо артериално налягане, е необходимо системно следене на стойностите. Интересен факт е, че индивидуалните характеристики при еднакви числови стойности могат да доведат до напълно различни резултати в диагнозата.

Показателно е, че стойностите, определящи хипертонията са различни през годините и географските ширини, вследствие на промените в начина на живот. Относно измерването, то трябва да се извършва сутрин или вечер, когато тялото е в покой.

Не трябва да се забравя, че нелекуваната хипертония увеличава риска от задълбочаване на симптомите, както и инфаркт, инсулт и други сериозни здравословни проблеми. Лекарите препоръчват проверка на всеки две години, започваща от навършване на 18-годишна възраст.

Кои са съпровождащите симптоми на високото кръвно?

Ключов проблем с хипертонията е, че често не предизвиква видими симптоми. Над 30% от хората, живеещи с това състояние, дори не подозират, че е възможно да го имат. Това се дължи на липсата на ясно изявени симптоми.

В по-голяма част от случаите, превантивните прегледи са единственият начин, по който този проблем може да бъде открит. Очевидни симптоми, при които е препоръчително да потърсите медицинска помощ, са:

 • силно главоболие;
 • болка в гърдите;
 • замаяност;
 • гадене;
 • звънене в ушите;
 • недостиг на въздух;
 • кървене от носа.

Тези симптоми обаче не са специфични. Симптомите обикновено не се появяват, когато високото кръвно налягане достигне сериозно или животозастрашаващо състояние. Ако имате някой от горепосочените симптоми, посетете кардиолог.

Как да се справите със симптомите на високо кръвно?

Както вече разбрахте, симптомите на хипертония се проявяват в по-тежки случаи. Те могат да бъдат облекчени с приема на различни медикаменти, съобразени с предписанията на лекаря, установил за проблема.

Важно е да се отбележи, че това е временно решение, тъй като не е насочено към конкретната причина, довела до високото кръвно налягане в артериите. Препоръчително решение на симптомите и състоянието в дългосрочен план, е да се преустановят вредните навици и да се създаде системен режим, следящ нивата на кръвното и съпровождащите го симптоми. 

Кои са най-честите причини за високо кръвно?

Различните рискови фактори намаляват еластичността на кръвоносни съдове и повишават съпротивлението в тях, което води до хипертония. Такива фактори са: 

 • наднормено тегло – това е причина, допринасяща за практически всички форми на сърдечно-съдови заболявания. Високият индекс на телесна маса удвоява риска от развитие на резистентна хипертония, която е най-лошата форма на кръвно налягане и не подлежи на лечение. Изследване на американски учени прави връзка между излишъка от мастна тъкан в тялото и увеличените нива на хормона лептин, регулиращ налягането в кръвта;
 • възрастта – с отминаването на годините, стените на кръвоносните съдове стават все по-твърди и губят част от еластичността си. Намалената възможност да се разширяват и свиват, заедно с увеличената вероятност за натрупване на холестерол в артериалните съдове, е предпоставка за повишаване на кръвното. Това е един от малкото фактори, който не зависи изцяло от нас, но с внедряването на полезни за кръвното навици, неговото действие не е от съществено значение;
 • стрес – този фактор има значително влияние върху скоростта и силата на сърдечния пулс, благодарение на хормоните, които тялото освобождава в стресови ситуации. Ефектът му може да бъде разглеждан в краткосрочен и дългосрочен вариант, в зависимост от интензивността му на проявление в ежедневието. Хроничният стрес представлява сериозна опасност за нервната система, която засилва сърдечният ритъм и стяга кръвоносните съдове;
 • алкохол – в големи количества алкохолът може да доведе до високо кръвното налягане, поради увеличената съдова реакция и ускореният сърдечен ритъм. Ефектите му могат да варират, в зависимост от индивидуалната реакция, но редовното употребяване на алкохолосъдържащи напитки води до дългосрочни проблеми с кръвното налягане и значително увеличава риска от сърдечни заболявания;
 • пушене – този вреден навик може да доведе до широка гама проблеми за кръвоносно-съдовата система, сред които и хипертонията. Подобно на стреса, никотинът в тютюневите изделия стимулира високо освобождение на адреналин, който ускорява сърдечния ритъм и стяга кръвоносните съдове. Димът от цигарите уврежда вътрешните стени на артериите, което води до натрупване на плака, наречена атеросклероза, която влошава протичането на кръвта и увеличава кръвното налягане;
 • при бременност – високото артериално налягане засяга 5–10% от бременните. Ключов момент на всяка женска консултация е измерването на кръвното на бъдещата майка. Повишеното налягане е сериозен симптом на прееклампсия, тъй като води до усложнения в системите за доставяне на кислород при децата. В този период трябва да бъде подхождано с изключително внимание, тъй като честата поява на подобни състояние може да доведе необратими последици и усложнения при раждането.

Съвети за понижаване на кръвното налягане

Изследвания сочат, че висок процент от случаите на артериална хипертония могат да бъдат решени без допълнителен прием на лекарства. От съществено значение са някои ключови промени в ежедневието. Такива са усвояването на:

 • физическа активност – едно от основните изисквания в поддържането на оптимално сърдечно здраве, е именно физическата активност. Медиците съветват хората с хипертония да практикуват поне 30 минути аеробни упражнения с адаптирана за състоянието им интензивност;
 • балансирана диета – от векове храната е предлагала лечение за най-различни болести, като хипертонията не прави изключение. Увеличеният прием на калций, плодове и зеленчуци е в състояние да допринесе благоприятно на целият ни организъм, включително и сърцето. Намаляването на солта и храните с високо мастно съдържание е задължително при състояние на хипертония, тъй като намалява съпротивлението в артериите;
 • ограничаване на цигарите и алкохола – тези два масово разпространени вредни навика са основна причина за лошото състояние на сърцето при голяма част от населението. Тяхното редуциране и в най-добрият случай цялостно отстраняване от ежедневието би предпазило кръвното налягане, намалявайки стойностите му;
 • спокойствие и достатъчно сън – избягването на стреса и развитието на техники за успокоение е изключително важно. Комбинирано с достатъчно количество качествен сън, спокойствието може да регулира и предотврати появата на високо артериално налягане. Медитацията, дълбокото дишане или обикновената разходка сред природата са отлични примери, как да поддържаме нервната система под контрол и да премахнем симптомите.

Заключение

Съчетаването на здравословен начин на живот, редовни прегледи и спазването на препоръките на специалистите са от съществено значение за регулирането на високото кръвно налягане. Липсата на съпровождащи симптоми не е оправдание да не се погрижим за здравето си.

Източници

Hipertensión arterial: Factor de riesgo de otras enfermedades

Presión arterial alta (hipertensión)

Todo lo que necesita saber sobre la hipertensión

0