Здраве

Всичко за сърдечния ритъм

SONY DSC

Всичко за сърдечния ритъм

Както знаете, всички ние имаме сърдечен ритъм, който се влияе от нашата възраст, здравословно състояние и лекарства, които приемаме. Но знаете ли какво означава пулсът и какво се счита за нормален ритъм?

Какво представлява сърдечният ритъм?

Вашият сърдечен ритъм е броят на ударите на сърцето ви всяка минута, което обикновено е между 60 и 100 пъти за възрастни. Tялото ви автоматично го контролира, за да отговаря на това, което правите или какво се случва около вас и именно заради това той се ускорява, когато сте активни, развълнувани или уплашени, и намалява, когато си почивате и сте спокойни. Вашият пулс също е важен показател за цялостното ви здраве. Например, когато извършвате физическа активност той ви помага да наблюдавате дали тренирате на правилното ниво, за да получите най-много ползи,а ако е твърде бърз или твърде бавен, това може да е признак на здравословни проблеми. Способността да усещате пулса си в цялото тяло също е потенциален начин за лекарите да диагностицират медицински състояния.

Какви са здравословните граници при отчитане?

Вашето цялостно здраве и възраст са изключително важни фактори които определят пулса ви в покой и затова, колкото по-млади сте, толкова по-висок е той.

Очакваните диапазони са:

 • новородени (от раждане до 4 седмици): 100 – 205 удара в минута*;
 • бебе (4 седмици до 1 година): 100 – 180 bpm*;
 • малко дете (1 до 3 години): 98 – 140 bpm*;
 • предучилищна възраст (3 до 5 години): 80 – 120 bpm;
 • училищна възраст (5 до 12 години): 75 – 118 bpm;
 • юноши (13 до 18 години): 60 – 100 bpm;
 • за възрастни (на възраст 18+): 60 – 100 удара в минута;

Как се измерва сърдечна честота в покой?

Когато правите базовите измервания в покой, не правете никакви напрегнати тренировки и се уверете, че сте напълно възстановени от каквато и да е дейност. Най-добре е да измервате пулса сутрин, веднага след като се събудите, като можете да го направите по старомодния начин с таймер и пръст върху пулсираща вена или артерия и затова ви предлагаме няколко съвета как точно да го направите:

 • при китката натиснете леко показалеца и средния пръст на едната ръка върху противоположната китка, точно под основата на палеца;
 • на врата, леко натиснете страната на шията, точно под челюстната кост;
 • пребройте броя на ударите за 15 секунди и умножете по четири. Това е вашият пулс;

За да получите най-точното отчитане, можете да поискате да повторите няколко пъти и да използвате средната стойност от опитите, като е изключително важно да следвате следните стъпки:

 • не измервайте в рамките на един до два часа след тренировка или стресово събитие. Вашият пулс може да остане повишен след напрегнати дейности;
 • изчакайте един час след консумацията на кофеин;
 • не правете показанията, след като сте били седнали или изправени за дълъг период от време;

Можете също да използвате различни видове пулсомери, за да проверите сърдечната си честота, но имайте предвид, че повечето не са преминали независими тестове за точност. Единият вариант е дигитален фитнес тракер като най-надеждните използват безжичен сензор на каишка, която увивате около гърдите си. Сензорът отчита вашия пулс по електронен път и изпраща данните до приемник в стил ръчен часовник, който показва резултатите ви, като се предлагат и такива със сензори на гърба на самия часовник. Предлагат се и различни приложения за смартфон, където поставяте пръста си върху обектива на камерата на телефона, който след това открива промени в цвета на пръста ви всеки път, когато пулсира кръвоносен съд.

Бягащи пътеки, елиптични машини и други уреди за упражнения, намиращи се във фитнес центровете и някои стаи за домашни упражнения често разполагат с монитори за сърдечен ритъм. Те разчитат на следи от пот от дланите ви и метала на дръжките, за да открият електрическия сигнал на сърдечния ви ритъм, но експертите не ги препоръчват ,тъй като те са известни с неточност.

Нисък сърдечен ритъм при възрастни

Сърдечен ритъм под 60 удара в минута, когато сте в покой, се счита за бавен или така наречената брадикардия. По-бавният ритъм може да бъде нормален за някои хора, включително спортисти, здрави млади хора или такива, които приемат лекарства като  бета-блокери . Напълно нормално е някой, който тренира много, да има пулс в покой под 60 удара в минута. Въпреки това, ако това не е нормален за вас, особено ако не се чувствате добре с него, то може да означава проблем със сърцето ви. Ако забележите по-бавна честота от обикновената и се чувствате отпаднали, уморени или замаяни, трябва да говорите с личния си лекар.

Висок сърдечен ритъм при възрастни

Ако пулсът ви е над 100 удара в минута, когато сте в покой, то тогава той се счита за ускорен. Учестеният ритъм, известен още като тахикардия, може да бъде свързан с много различни здравословни състояния. Нормално е пулсът ви да се ускорява, когато тренирате или ако тялото ви се бори с инфекция. Ако сте забелязали внезапно учестяване на сърдечната честота и освен това се чувствате замаяни, припаднали или имате сърцебиене  (усещате ритъма си, като може да бъде и неравномерен), трябва да говорите с личния си лекар.

Заключение

Сърцето играе значително важна роля в поддържането на отлично здраве на човешкия организъм и качеството му на живот, и поради тази причина е от значителна необходимост да  разбираме потенциалните проблеми със сърдечната дейност, както и отчитането на най-новите научни открития в областта на кардиологията.

Източници

Pulse and Hearth Rate  

HEART MATTERS 

Want to check your heart rate? Here’s how

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0