ᐉ Фъстъчено масло • калории | BAV.BG

Фъстъчено масло

Фъстъчено масло

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 588 kcal

Протеин

Протеин = 25 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 20 гр

Мазнини

Мазнини = 50 гр

Фибри

Фибри = 6 гр

Захари

Захари = 9 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

брой

Категория
Описание
Какво представлява?

Фъстъчено масло (на английски език – Peanut butter) е хранителен продукт, получен от изпечени и смлени на паста фъстъци, към които е добавено растителна мазнина. 

Подходяща храна е за всякакви възрасти, тъй като е богато на мононенаситени мазнини, ресвератрол, протеини, витамини B3 и E, магнезий, фолиева киселина, диетични влакна, антиоксиданти.

Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества: белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско. 
 
Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. 
 
Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестерол понижаващо действие.
 
Какви витамини и минерали съдържа?

В състава му присъстват повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк.
 
В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми. 
 
За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий.
 
Интересни факти
 
Има научни доказателства, че моно- и полиненаситените мазнини подобряват чувствителността на клетките към инсулин и улесняват действието му за намаляване и регулиране на кръвната захар. 
 
Хранителните продукти, които едновременно имат ниско съдържание на прости захари и високо съдържание на ненаситени мазнини и могат да се използват успешно като десерт, са много малко и фъстъченото масло е точно от тях. 
 
В дългосрочен аспект редовната му консумация може да подсигури защитата то развитие на диабет.
 
Наред с богатото разнообразие от микроелементи и витамини, някои от които – мощни антиоксиданти, фъстъченото масло съдържа и е добре познатият полифенол ресвератрол, който допълва защитата от свободните радикали и подсилва активността на имунната система, осигурявайки и известно противораково действие.
 
4. Източници
https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 588 kcal;
  • Протеин = 25 гр;
  • Въглехидрат = 20 гр;
  • Фибри = 6 гр;
  • Захари = 9 гр;
  • Мазнини = 50 гр.
Други продукти от категория:
ЯДКИ