Описание
Какво представлява?
Фъстъчено масло (на английски език – Peanut butter) е хранителен продукт, получен от изпечени и смлени на паста фъстъци, към които е добавено растителна мазнина.
Подходяща храна е за всякакви възрасти, тъй като е богато на мононенаситени мазнини, ресвератрол, протеини, витамини B3 и E, магнезий, фолиева киселина, диетични влакна, антиоксиданти.
Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества: белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско.
Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия.
Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестерол понижаващо действие.
Какви витамини и минерали съдържа?
В състава му присъстват повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк.
В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми.
За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий.
Интересни факти
Има научни доказателства, че моно- и полиненаситените мазнини подобряват чувствителността на клетките към инсулин и улесняват действието му за намаляване и регулиране на кръвната захар.
Хранителните продукти, които едновременно имат ниско съдържание на прости захари и високо съдържание на ненаситени мазнини и могат да се използват успешно като десерт, са много малко и фъстъченото масло е точно от тях.
В дългосрочен аспект редовната му консумация може да подсигури защитата то развитие на диабет.
Наред с богатото разнообразие от микроелементи и витамини, някои от които – мощни антиоксиданти, фъстъченото масло съдържа и е добре познатият полифенол ресвератрол, който допълва защитата от свободните радикали и подсилва активността на имунната система, осигурявайки и известно противораково действие.
4. Източници
https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781