BrandVoice

5 научно доказани ползи от приема на омега-3

sources of omega-3 acids

5 научно доказани ползи от приема на омега-3

Омега-3 представляват група полиненаситени мастни киселини, които играят важна роля
за цялостното здраве на организма. Тези киселини принадлежат към семейството на
незаменимите микронутриенти, което означава, че те не могат да бъдат произведени в
тялото, а трябва да бъдат набавяни на всекидневна база отвън. Сред най-добрите
източници на омега-3 мастни киселини се нареждат мазната риба (сьомга, сардини,
херинга) и натуралните хранителни добавки. 


Трите основни и най-важни за човешкото здраве киселини, които попадат в групата на
омега-3, са ейкозапентаеновата (EPA), докозахексаеновата (DHA) и алфа-линоленова
(ALA) киселини. Техният редовен прием е свързан с подсилена мозъчна дейност, здрави
кости, оптимална сърдечна функция, еластична кожа, подобрен имунен отговор на тялото,
както и с намален риск от развитие на рак, деменция, диабет тип 2, инфаркт, инсулт и
затлъстяване. 


Нека сега разгледаме 5 научно доказани ползи от редовния прием на омега-3.

Омега-3 представляват група полиненаситени мастни киселини, които играят важна роля за цялостното здраве на организма. Тези киселини принадлежат към семейството на незаменимите микронутриенти, което означава, че те не могат да бъдат произведени в тялото, а трябва да бъдат набавяни на всекидневна база отвън. Сред най-добрите източници на омега-3 мастни киселини се нареждат мазната риба (сьомга, сардини, херинга) и натуралните хранителни добавки.

Трите основни и най-важни за човешкото здраве киселини, които попадат в групата на омега-3, са ейкозапентаеновата (EPA), докозахексаеновата (DHA) и алфа-линоленова (ALA) киселини. Техният редовен прием е свързан с подсилена мозъчна дейност, здрави кости, оптимална сърдечна функция, еластична кожа, подобрен имунен отговор на тялото, както и с намален риск от развитие на рак, деменция, диабет тип 2, инфаркт, инсулт и затлъстяване. 

Нека сега разгледаме 5 научно доказани ползи от редовния прием на омега-3. 

  1. Омега-3 понижават риска от сърдечни болести

Омега-3 мастните киселини са свързани с множество ползи за здравето на сърдечния мускул. Редовният прием на омега-3, под формата на хранителна добавка или хранителни източници, води до значително понижаване на триглицеридите в кръвта, лошия “LDL” холестерол, възпалението и високото кръвно налягане. 

В допълнение, научните изследвания са установили, че омега-3 мастните киселини допринасят за покачване на добрия “HDL” холестерол и блокират образуването на плаки и кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. В резултат на това се наблюдава понижен риск от развитие на инфаркт и инсулт. 

  1. Омега-3 подобряват мозъчната функция

Понижена мисловна дейност, липса на концентрация, трудност при вземане на решения, обърканост, депресивни мисли и повишен риск от развитие на болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер, са само някои от симптомите, свързани с недостиг на омега-3 в тялото.

За да се радвате на оптимална мозъчна функция и пълноценен живот, стремете се да си набавяте достатъчно количество омега-3 мастни киселини през деня, което обикновено е от порядъка на 1000 мг. Включвайте мазна риба в менюто си поне 1 – 2 пъти седмично и консумирайте повече ядки. В допълнение, експертите препоръчват приема на омега-3 хранителна добавка, като част от балансираното хранене и здравословния начин на живот. 

  1. Омега-3 предпазват от ракови болести

Раковите заболявания са сред водещите причини за смърт у нас. Всяка година, ракът на белите дробове, дебелото черво, гърдата и простатата, отнема живота на стотици хиляди хора в света и по всичко личи, че това ще продължи и за напред. И все пак, рискът от подобно заболяване може да бъде значително намален, благодарение на противораковото действие на омега-3 мастните киселини.

Раковите заболявания са сред водещите причини за смърт у нас. Всяка година, ракът на белите дробове, дебелото черво, гърдата и простатата, отнема живота на стотици хиляди хора в света и по всичко личи, че това ще продължи и за напред. И все пак, рискът от подобно заболяване може да бъде значително намален, благодарение на противораковото действие на омега-3 мастните киселини.

Научните изследвания индикират, че хората, които приемат адекватни количества омега-3, имат с до 55% по-нисък риск от развитие на рак, в това число рак на дебелото черво, простатата и гърдата.

  1. Омега-3 подсилват костната система

Рахитът при децата и остеопорозата, остеомалацията и артритът при възрастните, са сред най-често срещаните патологични състояния на опорно-двигателния апарат на тялото. Клиничните проучвания са установили, че редовният и оптимален прием на омега-3 води до подсилена костна система и понижен риск от фрактури.

Изследванията доказват, че омега-3 повишава количеството калций в костите и стимулира по-добрата абсорбция на останалите елементи, важни за оптималното скелетно здраве, включително фосфор и магнезий.

  1. Омега-3 промотират очното здраве

Докозахексаеновата киселина (DHA) е един от основните градивни елементи на окото. Тази мастна киселина се намира най-вече в ретината. Ето защо липсата на адекватни количества омега-3 в тялото може значително да влоши зрителното ви здраве.

Клиничните проучвания са установили, че хората, които си набавят достатъчно омега-3, страдат по-рядко от очни заболявания, като дегенерация на макулата, катаракта, глаукома, синдром на “сухото око” и отлепване на ретината.

0