Здраве

Черен кимион

Black cumin oil

Черен кимион

Черният кимион е растение, използвано от човечеството през хилядолетията с много и различни цели. То продължава да присъства и днес в кухнята като подправка, в хранителни добавки, както и в някои лекарства. Какво го прави толкова специално и какъв е широкият му спектър на потребление ще разберем в следната статия.

Какво представлява черният кимион?

Черният кимион, научно известен като Nigella sativa, е растение, произхождащо от Югозападна Азия, Близкия изток и някои части на Европа. То принадлежи към семейство Ranunculaceae. Семената са най-често използваната част от растението. Те са малки и черни. Имат специфичен вкус и аромат, който е леко пиперлив, с нотки на ядки. Векове наред са използвани заради лечебните и кулинарни свойства, които притежават.

В традиционната медицина се смята, че семената имат широк спектър от потенциални ползи за здравето, включително противовъзпалителни, антиоксидантни и укрепващи имунната система свойства. Те са били широко използвани за лечението на храносмилателни и дихателни проблеми, кожни заболявания и др. Някои от ползите на растението се дължат на наличието на тимохинон. Това съединение е от интерес на различни научни изследвания, които продължават и днес, за да се разберат напълно механизмите му на действие и потенциалните ползи за здравето.

Каква е разликата с обикновен кимион?

Черният кимион (Nigella sativa) и обикновеният кимион (Cuminum cyminum) са две различни растения. Ето основните разлики между тях:

Черната разновидност произвежда малки, тънки, извити семена, които са черни на цвят и имат леко издължена форма. Обикновеният кимион, често наричан просто „кимион“, е растение, произхождащо от Средиземноморския регион и части от Азия. То дава малки семена с овална форма, които са кафяви на цвят. Семената на обикновения кимион имат топъл, земен и леко цитрусов аромат. Те са често срещана подправка в различни кухни по света.Семената традиционно се използват в билковата медицина заради потенциалните им ползи за здравето. Смята се, че те имат антиоксидантни, противовъзпалителни и укрепващи имунната система свойства. Макар че обикновеният кимион се използва предимно като кулинарна подправка, той има някои потенциални ползи за здравето. Той се използва в традиционната медицина заради своите храносмилателни и карминативни свойства.

Каква е неговата употреба?

Черните семена на тази подправка се смятат за растение с универсални лечебни свойства. Цитат от пророка на Мохамед казва: „Този черен кимион лекува всички болести с изключение на смъртта.“ Семената се използват като подправка в някои храни на Близкия изток, Индия и Северна Африка. Често се използват за овкусяване на хляб, сладкиши, къри и зеленчукови ястия. Маслото и добавките от него се предлагат като хранителни добавки, често под формата на софтгели или капсули. Ако решите да използвате хранителни добавки с негово съдържание е важно да избирате реномирани марки и да спазвате препоръчителната дозировка. Използването на прекомерни количества може да доведе до нежелани ефекти върху здравето.

Какви са ползите от него?

Ето някои от потенциалните ползи, които се свързват с черните семена на тази подправка:

 • антиоксидантни свойства – семената съдържат антиоксиданти, които помагат за предпазване на клетките от оксидативен стрес и увреждане от свободни радикали. Антиоксидантите играят роля за укрепване на цялостното здраве и за намаляване на риска от хронични заболявания.;
 • противовъзпалителни ефекти – съединения като тимохинон, открити в него, са показали противовъзпалителни ефекти в някои проучвания. Това предполага, че той може потенциално да помогне за справяне с възпалителни състояния.;
 • подкрепа на имунната система – смята се, че той има имуностимулиращи свойства, които потенциално засилват защитните механизми на организма срещу инфекции и заболявания.;
 • респираторно здраве – някои изследвания сочат, че той може да има бронходилататорно и противовъзпалително действие, което би могло да бъде от полза за овладяване на респираторни заболявания като астма и бронхит.;
 • здраве на храносмилателната система  – той традиционно се използва за подпомагане на храносмилането, облекчаване на подуването на корема и подобряване на цялостния стомашно-чревен комфорт.;
 • потенциални противоракови свойства – някои проучвания са изследвали потенциалните противоракови ефекти на активните съединения на подправката, като тимохинон. При лабораторни изследвания тези съединения са показали инхибиращ ефект върху някои ракови клетъчни линии. Необходими са обаче клинични изследвания, за да се определи ефективността им при хора.;
 • регулиране на кръвната захар – някои изследвания показват, че той може да има положително въздействие върху нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност, което може да е от полза за хората с диабет. Необходими са допълнителни изследвания за потвърждаване на тези ефекти.;
 • сърдечно-съдово здраве – той може да окаже положително въздействие върху здравето на сърцето, като спомага за регулирането на нивата на холестерола, кръвното налягане и цялостната функция на сърдечносъдовата система.;
 • здраве на кожата – маслото от него понякога се използва локално за лечение на кожни заболявания като екзема и псориазис поради потенциалните му противовъзпалителни и овлажняващи свойства.;
 • здраве на косата – счита се, че маслото подпомага и за здравето на косата и може да се използва в маски за коса или да се добавя към продукти за грижа за косата.;

Съществуват ли рискове?

Въпреки че черният кимион обикновено се смята за безопасен за повечето хора, когато се използва в умерени количества в кулинарията, приема се като хранителна добавка или се използва локално, има няколко потенциални рискове и съображения, които трябва да се имат предвид:

 • алергични реакции – някои хора могат да бъдат алергични към него или неговите компоненти. Алергичните реакции могат да варират от леко дразнене на кожата до по-тежки реакции като копривна треска, сърбеж или затруднено дишане. Ако изпитате някакви нежелани реакции след консумация или употреба му, прекратете употребата и при необходимост потърсете лекарска помощ.
 • бременност и кърмене – бременните и кърмачките трябва да внимават при употребата му в концентрирани форми, като хранителни добавки или етерични масла. Налице са ограничени изследвания за безопасността му по време на бременност и кърмене, затова е препоръчително да се консултирате с медицински специалист преди употребата му.
 • взаимодействия с лекарства – той може да взаимодейства с някои лекарства. Например, той може да окаже влияние върху нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Ако приемате лекарства за диабет, кръвно налягане или други здравословни състояния, консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате хранителни добавки с него.
 • хипотензивни ефекти – той може да има лек хипотензивен (понижаващ кръвното налягане) ефект. Ако имате ниско кръвно налягане или приемате лекарства, които понижават кръвното налягане, употребата на хранителни добавки в комбинация с тези лекарства може да доведе до прекомерно ниско кръвно налягане.
 • стомашно-чревни смущения – в някои случаи консумацията на семена или масло в прекомерни количества може да причини стомашно-чревен дискомфорт, включително болки в стомаха, подуване на корема или лошо смилане на храната.
 • кръвосъсирване  –  определени проучвания представят хипотезата, че той може да има лек антикоагулантен (разреждащ кръвта) ефект. Ако имате нарушение на кръвосъсирването или приемате антикоагулантни лекарства, консултирайте се с вашия лекар на здравни услуги, преди да използвате добавки с него.
 • чувствителност на кожата – при локална употреба на масло някои хора могат да изпитат кожно дразнене или чувствителност. Добра идея е да се направи тест с петна, преди маслото да се приложи на по-голяма площ от кожата.

Заключение

Важно е да се отбележи, че въпреки че черният кимион има дълга история на традиционна употреба и някои научни изследвания в подкрепа на потенциалните му ползи, той не е заместител на професионален медицински съвет или лечение. Ако обмисляте да използвате черен кимион или негови производни за медицински цели, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист, особено ако имате някакви здравословни заболявания или приемате други лекарства.

Източници

black cumin

Black Seed – Uses, Side Effects, and More

What is the difference between cumin, caraway, black cumin and nigella?

Black Cumin: Which Is Which?

What Is Nigella Sativa? Forms, Nutrients, and Health Effects

9 Impressive Health Benefits of Kalonji (Nigella Seeds)

A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0