Здраве

Какво трябва да знаете за кръвната захар?

Какво трябва да знаете за кръвната захар

Какво трябва да знаете за кръвната захар?

Колко често чувате за вредите, причинени от захарта? Колко е опасна тя в действителност? Знаете ли какво ще се случи, ако тя изчезне напълно от състава на организма ни? Най-вероятно сте добре запознати с отрицателните страни на този елемент, но малко хора знаят, че неговата пълна липса би довела до срив в системите на клетките.

Без глюкоза, тялото е склонно да разгради мускулната тъкан и мастните запаси само за да си набави енергия. Реално погледнато не можем да живеем без това всеизвестно сладко вещество, но прието в големи количества, то пак би унищожило организмовата флора.

Какво представлява кръвната захар и каква е ролята ѝ?

Кръвната захар, известна още под наименованието глюкоза, се асоциира с намиращата се в кръвния поток захар. Наличието ѝ в организма е обвързано с приема на хранителни вещества и процеса на тяхното разграждане, познат като глюконеогенезата.

Най-голям източник на това вещество може да се открие в групата на въглехидратите, като специално място заемат захарните изделия. Важно е да се отбележи, че по време на глюконеогенезата всяка една от хранителните групи подлежи в определена степен на разпад до монозахариди – съставни молекули на глюкозата.

В зависимост от енергийната необходимост, задстомашната жлеза освобождава хормон, познат под името инсулин, чиято главна роля е да регулира и разпределя новосъздадените монозахариди.

Благодарение наличието на глюкозни молекули, клетките имат достатъчно енергия за оптималното си представяне в биологичните процеси. 

Кои са най-честите здравословни проблеми, свързани с кръвната захар? 

Завишените или намалени стойности на кръвната захар могат да станат причина за някои здравословни проблеми. Едни от най-често срещаните са:

 • диабет тип 1 – това е едно най-разпространените хронични заболявания в света. Характеризира се с неспособност на организма да произвежда достатъчно инсулин. Свързва се с нарушения във функцията на панкреаса, като клетките в него се унищожават, което прекратява производството на регулиращия хормон. Хората с диабет тип 1 обикновено се нуждаят от прием на хормона инсулин, за да контролират кръвната си захар;
 • диабет тип 2 – получава се когато организмът произвежда инсулин, но не го използва ефективно. Особеното при него е, че хормоните в тялото са в нормални граници, но въпреки това тялото се бори, за да усвои глюкозата. Развитието на това заболяване обикновено се наблюдава в по-напреднала фаза на човешкия живот. Диабет тип 2 може да бъде причинен от много фактори, като неправилно хранене, ниска физическа активност, наднорменото тегло или генетична заложеност. До момента не е намерено лечение, но чрез комбинация от хранителни промени, упражнения или лекарства може да се наложи контрол, позволяващ нормален начин на живот;
 • хиперглицемия – това е състояние на повишена глюкоза, което се свързва с консумацията на прекомерни количества захарни изделия или с развитието на инсулинова резистентност. Други възможни причини представляват фактори като заседнал начин на живот, бедна диета, алкохолна зависимост или прием на някои видове медикаменти.

Симптоми на висока захар, индикиращи  хипергликемия, са постоянното чувство на жажда, учестеното уриниране, необичайна загуба на тегло или чувство на слабост, замаяност и умора. Важно е да се спомене, че нелекуваните високи нива водят до нарушена способност в ефективното използване на глюкозната енергия, покачване на телесното тегло и запушване на кръвоносните системи, като в по-напреднала фаза е възможно развитието на диабет;

 • хипогликемия  – представлява състояние, при което нивата на глюкоза в тялото попадат в графа под определените за нормални стойности. Това е често срещан здравословен проблем при хора, подложени на голям стрес, строги диети или дълга дехидратация. Изразява се със симптоми като засилен глад, треперене на тялото, повишена тревожност, ускорено сърцебиене и световъртеж. В по-голямата част от случаите неговата проява не води до опасност. Изключение правят диабетиците и хората, страдащи от сърдечно съдови заболявания, които трябва да подхождат с повишено внимание към проява на подобни симптоми. В краткосрочен план приема на нещо сладко, би уравновесило глюкозните показатели. За осигуряване на дългосрочно здраве е основополагащо да не забравяме и посещението при лекар, който да направи основен диагностичен преглед на сърдечните показатели. 

Нелекуваните високи нива на кръвната захар могат да навредят на нервните клетки, бъбреците и други ключови органи в тялото. Препоръчително за рисковите групи е наличието на апарат, предназначен за изследване на стойностите, както и редовно посещение при кардиолог. 

Кои са референтните стойности?

Референтните стойности за кръвната захар могат да варират в зависимост от различни фактори като възраст, начин на живот, населено място или стрес. Съществуват ориентировъчни показатели на база, които се измерва отклонението от препоръчителните кръвни съотношения. Те са:

 • за повечето здрави хора нормалните нива, са както следва: 
  • на гладно – между 4,0 до 5,4 милимола на литър кръв;
  • два часа след хранене – до 7,8 милимола на литър кръв;
  • осем часа след хранене – около 5,5 милимола на литър кръв.
 • за хората с диабет нивата на глюкоза, са както следва:
  • преди хранене – 4 до 7 милимола на литър кръв;
  • след хранене – стойности под 9 милимола на литър кръв за хора с диабет тип 1;
  • след хранене –  под 8,5 милимола на литър кръв за хора с диабет тип 2.

Разбирането на това какво представляват референтните нива е от решаващо значение за поддържане на здравето. Редовните медицински консултации и поддържането на здравословни навици биха допринесли за трайно сваляне на завишените стойности.

Какви мерки да вземете за поддържане на кръвна захар в норма?

Рисковете за глюкозните нива могат да бъдат сведени до минимум с някои ключови промени в ежедневието. Такива примери са:

 • диетични промени – начинът ни на набавяме на енергия е от ключово значение в поддържането на организмовия баланс. Забранени храни при висока кръвна захар са всякакъв вид захарни изделия, захаро съдържащи храни и някои видове подсладители. Съставянето на индивидуален, здравословен хранителен режим е важна стъпка за предварителна превенция.
  Съставената програма трябва да включва определени диапазони от време, предназначени за закуска, обяд и вечеря. По този начин тялото се намира в условия на максимален баланс, поради изчислението на нуждата от енергиен резерв. Много хора в днешно време контролират своите кръвни показатели, именно по този начин. Изисква се много отдаденост и последователност, но направената промяна доказва, че свалянето без лекарства е напълно възможно;
 • спорт – физическата активност е неизменна част от това да се чувстваме и да изглеждаме добре. Много хора пренебрегват влиянието на спорта, но той е в основата за разхода на енергия и процесите свързани с нея. Дори малките и на пръв поглед несъществени тренировки имат своя отпечатък в организма ни. Важното е да започнем да практикуваме някакъв вид активност. Тя може да бъде едни допълнителни десет минути дневно, но определено ще повлияе положително върху кръвната картина;
 • следене на стойностите – първата стъпка в превенцията е регулярното изследване на стойностите. Те могат да ни дадат ориентир дали начина ни на живот е съобразен с бъдещите цели, или трябва да преосмислим навиците си. Показателно за значението на измерването е, че хората с диабет притежават уред за непрестанен мониторинг на глюкозата. Така животът им е в безопасност, а кръвната захар в норма;
 • хидратация  – водния баланс на организма е от изключително значение за много от функциите, свързани с кръвната захар. Оптималната хидратация указва благоприятно въздействие върху съотношението на елементите в клетъчните системи. Препоръчителният дневен прием на течности е около два литра, като чая, сока и водата, намираща се в плодовете и зеленчуците, също се причисляват към това количество;
 • релакс –  контрола на стреса е важна част за предотвратяване на нежелани последици, засягащи покачването на кръвната захар. Релаксиращите техники като медитация, дихателни упражнения или четене на хубава книга са един чудесен вариант за предоставяне на необходимостта от почивка. По този начин тялото е в покой, а синтеза на хормони остава непокътнат от злокачествения кортизол;
 • лекарства – в някои случаи медикаментите могат да послужат като добро решение за справяне със симптомите на висока кръвна захар. Причините, довели до проблема, от своя страна изискват изследване на кръвните стойности и изготвяне на медицински план от специалист в областта. 

Заключение

Поддържането на глюкозните нива близо до очаквания диапазон е от жизненоважно значение за доброто здравословно състояние. Всеки човек е способен да постигне така желания баланс. Всичко започва с промени в начина на живот и преосмисляне на възприетите вредни навици. 

Източници

What Is Blood Sugar?

Everything You Need to Know About Glucose

How to Manage and Prevent Blood Sugar Spikes

0