Здраве

Ефедрин: Забраненото вещество

white pills

Ефедрин: Забраненото вещество

В сферата на естествените стимуланти съществува едно ботаническо чудо, което от векове привлича вниманието на учени, спортисти и привърженици на здравословния начин на живот. Името му е ефедрин – съединение, получено от растението ефедра, отличаващо се със способностите си да енергизира тялото и да подобрява умствения фокус. Подобно на скрит ключ за жизнеността, това вещество има дълга история, преплетена с древните цивилизации, традиционната медицина и съвременната наука. От древните лекарства до най-съвременните средства за подобряване на физическата продуктивност, ефедринът е оставил незаличима следа в света на човешките постижения и благосъстояние.

Какво представлява веществото ефедрин и какви са неговите свойства?

Ефедринът е стимулант на централната нервна система, често използван за предотвратяване на ниско кръвно налягане по време на анестезия. Намира приложение в лечението на нарушен циркаден ритъм, астма, затлъстяване, както и при настинки, грип, главоболие и хрипове. Той възбужда и стимулира активността на дихателната система и оказва тонизиращ ефект върху човешкото тяло, като подобрява сърдечната дейност и отпуска мускулите. Отскоро се използва като съставна част в хранителните добавки за загуба на телесна маса, повишаване на енергията и издръжливост и продуктивност в спортните активности, като освобождава мастни киселини от мастните депа, складиращи енергия, и повишава окислението на мазнини в цялото тяло. Поради отчетените ползи приемът на веществото се среща както при спортисти, така и при хора, непрактикуващи спортни дейности. 

Възможно ли е подобряване на физическата производителност с ефедрин?

По поръчка на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ в Американския университет по кардиология е проведен анализ за оценка на ефикасността и безопасността на веществото. В резултат от търсенето се откриват 19 проучвания за намаляване на теглото, 8 за подобрена физическа продуктивност и 50 за безопасност и нежелани събития.

Ефедринът, със или без кофеин, е довел до допълнителна загуба на тегло от поне 600 грама месечно, като трябва да се вземе под внимание, че прогресът на участниците не е проследен за повече от 6 месеца. Изводите за ефекта му за подобряване на спортните постижения са твърде разнородни, за да бъдат обединени под общ знаменател, но 6 проучвания (проведени от един и същ изследователски екип) сочат към някои съществени ползи от комбинацията му с кофеин, включително увеличаване на времето до уморено състояние, скоростта на бягане, мускулната издръжливост и анаеробната сила, съдържаща интензивното физическо натоварване. Оказва се също, че след 4 месеца ефедринът води до средно 11% загуба на тегло. Според проведените изследвания може да заключим, че сред пациентите той спомага за скромна краткосрочна загуба на тегло, но не е ясно дали тя се запазва в дългосрочен план.

В няколко случая е докладвано, че комбинираният му прием с кофеин носи по-голяма полза, отколкото двете вещества сами по себе си. Въпреки че данните са ограничени и разнообразни по своя характер, за да позволят постигането на консенсус, повишаването на производителността е по-скоро еднозначна констатация, тъй като е наблюдавано по време на аеробни и анаеробни тренировки, бягане на къси и дълги разстояния, както и вдигане на тежести. Кофеинът и ефедринът повишават концентрациите на глюкоза в кръвта по време на физическо натоварване, докато сходните ефекти върху липидните горива (свободни мастни киселини и глицерол) са по-слабо изразени.

Как ефедринът може да помогне при отслабване?

Според източници на Американската библиотека по медицина приемът на това вещество увеличава скоростта на метаболизма в състояние на покой, а броят на калориите, изгарян от мускулите, е значително по-висок, защото ефедринът стимулира процеса на изгаряне на мазнини в човешкото тяло. Установено е, че броят на изгорените калории за 24 часа е с 3,6 % по-голям, когато здрави възрастни приемат веществото. В друго проучване се наблюдава, че когато хора с наднормено тегло се подложат на много нискокалорична диета, скоростта на метаболизма им спада, което обаче може да бъде частично предотвратено чрез прием на хормона.

Много изследвания, задълбочаващи се в неговия ефект върху загубата на тегло, комбинират тази съставка с кофеин. При здрави възрастни със затлъстяване например, комбинацията от 70 mg кофеин и 24 mg ефедра увеличава скоростта на метаболизма с 8 % за 2 часа. Установено е също, че в продължение на 12 седмици приемът на комбинация от ефедра и кофеин 3 пъти дневно води до намаляване на телесните мазнини със 7,9%.

Друго 6-месечно проучване при 167 души с наднормено тегло и затлъстяване сравнява добавка, съдържаща ефедрин и кофеин, с плацебо по време на програма за отслабване. Изненадващото е, че групата, приемаща ефедрин, губи 4,3 кг мазнини в сравнение с групата, приемаща плацебо, която губи само 2,7 кг мазнини. Резултатите показват, че елементът е спомогнал за намаляването на телесното тегло и LDL („лошия“ холестерол) на хората, приемащи го през изминалите 6 месеца. За разлика от тях крайният резултат при приемащите плацебо не е толкова значителен.

Като заключение наличните данни показват, че съдържащите ефедрин продукти – особено в комбинация с кофеин – могат да увеличат теглото и загубата на мазнини.

Нежелани ефекти и рискове от употреба на ефедрин

Наред с предназначените си полезни ефекти, ефедринът, както всяко едно вещество, приемано от човешкото тяло, крие в себе си рискове и може да предизвика неблагоприятни странични ефекти и лоши последици. Въпреки че не всички от тези нежелани реакции могат да се появят, ако все пак са налице, е желателно да се потърси медицинска помощ.

Важно е да се отбележи, че дневните дози варират, като приемът на по-малко от 20 mg дневно се счита за нисък, 40-90 mg дневно – за умерен, а дози от 100-150 mg на ден – за висок.

Част от докладваните от медицински проучвания странични ефекти са:

  • замъглено зрение;
  • болка или дискомфорт в зоната около гърдите;
  • замайване;
  • бързо или неравномерно сърцебиене;
  • главоболие;
  • необичайна умора;
  • затруднено дишане;
  • шум в ушите;

В проучвания рядко се откриват нежелани събития като смърт или инфаркт след прием на ефедра, но според източници на Националната библиотека по медицина е установено, че това вещество е свързано с два до три пъти по-висок риск от гадене, повръщане, сърцебиене и психични разстройства.

Въпреки изложените по-горе рискове, е важно да запомним, че някои нежелани реакции са съвсем нормални и могат да изчезнат по време на лечението с това вещество, тъй като организмът се адаптира към лекарството. Но понеже няма как да бъдем сигурни дали страничните ефекти, които изпитваме, застрашават нашето здраве, препоръчително е да се консултираме с медицински специалист, който да ни сподели своето професионално мнение и да ни посочи правилните начини за справяне с появилите се нежелани ефекти.

Законови ограничения и регулации за ефедрин

Ефедринът е основен елемент в производството на метамфетамини – наркотични вещества със стимулиращо действие, водещи до тежка зависимост . С цел да се ограничи и предотврати неговото отклоняване от законната търговия към незаконното производство на наркотици, е създадена специална регулаторна рамка (както в ЕС, така и в световен мащаб) за установяване на „подозрителни“ сделки. Не е такъв обаче случаят с лекарствените продукти, съдържащи елемента. Тъй като той може лесно да се извлече от лекарствените продукти, именно те са специална цел за трафикантите на наркотични вещества като средство за незаконно производство на метамфетамин. Фактът, че лекарствените продукти, използвани в хуманната медицина и съдържащи ефедрин, са изключени от разпоредбите на регламент, който се отнася до търговията между ЕС и трети страни, води до това, че тези продукти не могат да бъдат спрени или конфискувани от компетентните органи на държавите членки при износ на продуктите през митническата територия на Съюза. Това означава, че митническите и полицейските органи имат правото да конфискуват ефедрин, но не могат да спират и конфискуват лекарствени продукти, съдържащи веществото.

От друга страна, регулациите в САЩ са индивидуални и различаващи се по характер във всеки щат. В Северна Каролина например, е установено ограничение за поръчка до 3.6 g дневно и до не повече от 9 g месечно. Преди да завърши продажбата на продукт, търговецът е длъжен да предаде информацията относно закупените дози по електронен път в системата за събиране на данни, предоставена от NADDI (Националната асоциация на разследващите за отклоняване на наркотици). Системата събира тези данни в реално време и генерира сигнал за спиране на продажбата, ако тя би довела до нарушение или федерално ограничение на количеството.

Източници

Ползи и вреди от ефедрина

Efficacy and Safety of Ephedra and Ephedrine for Weight Loss and Athletic Performance

Ephedra (Ma Huang): Weight Loss, Dangers, and Legal Status:

Ephedrine (Intravenous Route) 

РАБОТЕН ДОКУМЕНТ НА СЛУЖБИТЕ НА КОМИСИЯТА ОБОБЩЕНА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО придружаваща документа Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 111/2005 на Съвета за определяне на правила за мониторинг на търговията между Общността и трети страни в областта на прекурсорите 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0