Витамини и Минерали Здраве

Хром Пиколинат

Woman with nutritional supplements at home

Хром Пиколинат

Какво представлява хром пиколинат?

Хромовият пиколинат е форма на минерала носещ същото име, който може да се намери в хранителните добавки.

За него се твърди, че подобрява метаболизма на хранителните вещества и води до загуба на тегло, но също така хората често се чудят за безопасността и ефективността при неговия прием.

Този минерал съществува в няколко форми и наистина когато е обект на промишлено замърсяване той е опасен. За сметка на това друг негов вид се среща естествено в много храни и е напълно безопасен.

Нарича се тривалентен вид и въпреки че има съмнения дали е наистина необходим, той изпълнява няколко важни функции в организма.

Например, той е част от молекула, наречена хромодулин, която помага на хормона инсулин да извършва своите действия в тялото. Самият инсулин е молекула, отделяна от панкреаса и е много важна за преработката на въглехидрати, мазнини и протеини.

Интересното е, че абсорбцията на хром в червата е много ниска, по-малко от 2,5% от погълнатото количество.

Пиколинатът обаче е алтернативна форма на хром, която се абсорбира по -добре. Поради тази причина този тип често се среща в хранителни добавки.

Какви са ползите от приема на хром пиколинат?

  • Той може да подобри кръвната захар

 При здрави хора хормонът инсулин играе важна роля в сигнализирането на организма да внесе кръвната захар в клетките на тялото.

При хора с диабет възникват проблеми с нормалната реакция на организма към самия инсулин.

Няколко проучвания показват, че приемането на добавки с този минерал може да има положителен ефект върху кръвната захар на хора страдащи от въпросното заболяване.

Съществува проучване според което 16 седмици от 200 μg на ден може да понижи кръвната захар и инсулина, като същевременно подобри реакцията на организма.

Други изследвания показват, че тези с по -висока кръвна захар и по -ниска инсулинова чувствителност може да реагират по -добре на добавки съдържащи този минерал.

Освен това, в голямо проучване на над 62 000 възрастни, вероятността от диабет е с 27% по -ниска при тези, които са приемали хранителни добавки, съдържащи хром в себе си.

  • Може да намали глада и апетита

Повечето хора, които са се опитали да отслабнат и да поддържат ниско тегло са запознати с чувството на глад и силното желание за прием на храна.

В резултат на това мнозина се интересуват от добавки или лекарства, които биха могли да помогнат в борбата с тези желания които ги отдалечават от целта.

Няколко проучвания са изследвали дали хромовият пиколинат може да бъде полезен в това си качество.

В 8-седмично проучване, 1000 μg/ден от него намалява приема на храна, глада и апетита при здрави жени с наднормено тегло.

Изследователите съобщават, че ефектите на минерала върху мозъка може да са довели до тези ефекти.

Други изследвания са се концентрирали върху хората с разстройство на преяждане или депресия, тъй като тези групи потенциално биха могли да се възползват най-много от потискането на апетита или глада.

8-седмично проучване определя 113 души с депресия да приемат или 600 μg на ден под формата на добавка или плацебо.Изследователите установяват, че апетитът е намален повече при добавките отколкото с плацебо.

  • Помага ли ви да отслабнете?

Поради ролята си в метаболизма на хранителните вещества и възможните ефекти върху хранителното поведение, няколко проучвания са изследвали дали това е ефективна добавка за отслабване.

Един голям анализ разглежда 9 различни проучвания, включително 622 чавека с наднормено тегло или затлъстяване, за да получи пълна представа дали този минерал е ефективен за сваляне на излишни килограми.

В тези проучвания са използвани дози до 1000 μg на ден.

В крайна сметка се устанановява, че той води до много малки загуби на нежелани килограми (2,4 паунда или 1,1 кг) след 12 до 16 седмици при възрастни с наднормено тегло или със затлъстяване.

Изводът е, че въздействието на това количество за загуба на тегло е съмнително и че ефективността на добавката все още е неясна.

Храни богати на хром пиколинат

Въпреки че най-често се приема чрез хранителните добавки, много храни съдържат хром пиколинат.

Важно е обаче да се отбележи, че селскостопанските и производствените процеси влияят върху количеството му в храната.

Поради това действителното съдържание на минерала може да варира и няма надеждна база данни за съдържанието което приемате по време на хранене. Освен това, въпреки съдържанието му в много различни ястия, повечето имат в себе си много малки количества (1-2 μg на порция).

В Съединените щати препоръчителният хранителен референтен прием (DRI) е 35 μg на ден за възрастни мъже и 25 μg на ден за възрастни жени .

След 50 -годишна възраст препоръчителният прием намалява леко до 30 μg дневно за мъже и 20 μg за жени.

Месото, пълнозърнестите продукти и някои плодове и зеленчуци се считат за добри източници.

Има твърдения, че броколите са с високо съдържание на хром, с приблизително 11 μg на 1/2 чаша, докато портокалите и ябълките могат да съдържат приблизително 6 μg на порция.

Като цяло, консумирането на балансирана диета, съдържаща разнообразни минимално преработени храни, може да ви помогне да задоволите нуждите на организма си.

Хром пиколинат противопоказания

Спрете да използвате хромов пиколинат и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате:

  • проблеми с мисленето и концентрацията;
  • проблеми с баланса или координацията; 
  • чернодробни проблеми-гадене, болка в горната част на стомаха, сърбеж, чувство на умора, загуба на апетит, тъмна урина, изпражнения с цвят на глина, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите).

Честите нежелани реакции могат да включват:

  • главоболие;
  • проблеми със съня (безсъние); или
  • промени в настроението, чувство на раздразнение.

Хром пиколинат може да ви бъде от полза, но не забравяйте да го приемате с мярка и да сте внимателни. Вече знаете кои храни да консумирате за да си набавите хром и ако имате нужда от повече, можете да приемете хранителни добавки.

Източници

Chromium picolinate

Chromium Picolinate: What Are the Benefits?

What is chromium picolinate?

0