Психология и психично здраве

Как да се справим с депресията: симптоми, видове и лечение на депресия

Depressed young man suffering from insomnia sitting in bed

Как да се справим с депресията: симптоми, видове и лечение на депресия

Какво представлява депресията?

В наши дни, все повече хора страдат от депресия. Постепенно започва да се среща все по-често и несъзнателно започваме да я приемаме като нещо нормално. Проучвания сочат, че в периода 2013-2016, 8.1% от населението на Америка, което има навършени 20 години, страда или е страдало от това състояние. Но какво всъщност представлява тя? 

Когато човек страда от това състояние, той се намира в състояние на меланхолия и загуба на мотивация, придружавани от постоянно чувство на тъга, които заедно могат да доведат до изключително голямо количество стрес и тревожност.

Наричана също “Депресивно разстройство” или “Клинична депресия”, това състояние въздейства на чувствата, емоциите и поведението на хората, като може да доведе до различни проблеми на емоционално или физиологично ниво. 

Хората, които страдат от това състояние често имат проблеми с извършването на ежедневните си задължения и дори понякога губят стимул за развитие и желание за живот.

Winter depression concept. Sad young woman with seasonal affective disorder or depression sitting

Какви видове депресия има?

Съществуват 9 главни вида. Част от тях не са толкова тежки като останалите и не могат да навредят толкова много на личността ви. 

Всеки вид има собствени особености. Сега ще споделим техните характеристики, за да ви помогнем да ги разграничите по – лесно. 

Основна депресия (Major depression)

Още наричана и Клинична депресия, тя е известна с това, че е най-често срещаната. Според специалисти, 17.3 милиона американци, които имат навършени 18 години, поне веднъж са преживявали основен депресивен епизод.

Специфичното на този тип е, че хората могат да страдат от нея, дори и да имат любящо семейство, което да ги подкрепя, много приятели или доходоносна работа.

И въпреки, че няма определена причина за появата й, това не означава, че тя не съществува.

Може да ви донесе симптоми от порядъка на унилост, скръб, необясними болки в главата или по тялото, загуба на апетит или пък точно обратното – изключително завишен такъв. 

Често срещани са също по-голяма трудност при концентрация, проблеми с паметта, неспособност за вземане на решения, мисли за самонараняване, самоубийство и постоянна тревожност.

Тези симптоми имат различно времетраене – при някои до няколко седмици, при други до няколко месеца.

И докато едни могат да имат само един кратък подобен епизод, то други ще трябва да се справят с нея през целия си живот.

Depressed pensive teen girl introvert pink hair lying on bed looking away.

Психотична депресия (Depressive psychosis) 

Тя е характерна с моментна, но честа загуба на връзка с реалността, което води до появата на халюцинации. Често хората виждат, чуват или подушват неща, които не са наистина там.

Наблюдават се разговори с въображаеми хора, които за страничните наблюдатели изглеждат изключително странно, но за страдащите от психотична депресия това е съвсем нормално. Срещат се също загуба на трудоспособност и нарушение в социалните функции на човека.

Атипична депресия (Atypical depression)

Хората, които са диагностицирани с този тип, често нито изглеждат депресирани за другите хора, нито се чувстват такива. За разлика от другите видове, в които се наблюдават намаляване на апетита, загуба на тегло и безсъние, тук това липсва – даже напротив. Характерни са силен апетит, прекомерно покачване на килограми и е възможна появата на  инсомния (безсъние).

Този тип не е за подценяване. Може да изчезне, въз основа на щастлив момент, който сте преживели, но това е моментно и след определен период от време ще се възвърне.

Постпартална депресия (Perinatal depression)

Нарича се още и следродилна депресия. Най-често се появява по време на бременност или до четири седмици след раждане. Придружена е от тъга, тревожност, ярост, нарушения в хранителните навици, както и в съня. Освен жените, постпарталната депресия може да засегне и мъжете, като се наблюдават тъга, умора, раздразнителност и притеснение.

Депресия в рамките на биполярно разстройство (Manic depression or Bipolar disorder)

При страдащите от този тип се наблюдават манийни епизоди. Маниен епизод е емоционално състояние, което се характеризира с период, траещ поне седмица, в който съществува повишено, експанзивно или необичайно раздразнително настроение.

В тях се редуват както вълни на силно щастие, така и на силна тъга и стрес. Част от симптомите са високи нива на енергия, загуба на сън, силна раздразнителност, нетипично поведение, повишено самочувствие. В някои случаи епизодите могат да включват и халюцинации.

depressed teen girl sitting on couch with books and holding head

Предменструално дисфорично разстройство (ПДР), (Premenstrual dysphoric disorder)

Този тип представлява нарушение на цялостното настроение на жената, изцяло заради хормонални промени. Симптомите могат да бъдат както поведенчески, така и физически. Например – болки в корема, чувствителност на гърдите, подуване на корема, главоболие, болки в мускулите, тъга, гняв, силна смяна на настроенията, паник атаки, проблеми с концентрацията и заспиването, и други. 

При повечето жени се появяват около седмица преди менструацията, намаляват в първите дни на периода и изчезват напълно до следващата предменструална фаза.

Някои жени понасят този период много по – тежко от други, което е съвсем нормално, тъй като всичко се дължи изцяло на хормоналните промени в тялото.

Депресия с тревожност (Persistent Depression)

Характерна при това разстройство е трайна тревожност. Не винаги е толкова тежка, колкото някои от другите типове, но без съмнение може да затрудни и да навреди на дневните ви навици и задължения. Обикновено трае около две или повече години. 

Някои от симптомите включват: 

 • дълбока тъга, безнадеждност;
 • загуба на интерес към нещата, които някога сте обичали;
 • рязка промяна в апетита;
 • недостиг на енергия;
 • загуба на памет; 
 • затруднение при изпитването на радост и щастие;
 • затруднено функциониране на работа или в училище. 
Depressed man looks at laptop with lost internet connection

Хората, страдащи от това разстройство, често имат ниска самооценка, избягат социални контакти и публични изяви и злоупотребяват с алкохол или наркотични вещества.  

Някои от симптомите могат да се засилват или да имат спад, като дори се среща хора да получават епизод на основна депресия, докато страдат от депресия с тревожност. Това се нарича двойна такава. 

Тъй като е продължителна, страдащите от нея могат да започнат да свикват със симптомите, да ги чувстват като нещо нормално и да ги възприемат като част от ежедневието си.

Сезонно афективно разстройство (Seasonal depression)

Този тип е свързан със смяната на сезоните. За повечето хора се случва най-често през зимата. Симптомите започват да се проявяват със скъсяването на деня и продължават през цялата зима. Включват повишена нужда за сън, прекомерно покачване на тегло и чувства на тъга, безнадеждност и слаба самооценка. Сезонното афективно разстройство може да доведе до мисли за самоубийство.

Ситуационна депресия (Situational depression)

Наричана също реактивна депресия, тя се проявява от специфична случка или ситуация, като например загуба на близък човек, поява на сериозно или животозастрашаващо заболяване, развод или загуба на дете, сериозни финансови проблеми и др.

Тъй като е нормално човек да се чувства тъжен когато преминава през подобен тип преживявания, за начало на ситуационната депресия се смята моментът, в който симптомите се повишат и започнат да пречат на нормалното протичане на вашето ежедневие.

Симптомите могат да бъдат – постоянно плачене, тъга и безнадеждност, смяна на апетита, тревога, затруднения при заспиването, трудност при концентрация и повишено главоболие.

Какви са симптомите на депресията?

Това състояние може да се прояви по различни начини при всеки човек, както и може да засегне различни части на неговото мислене и действия. Възможно е да имате и  симптоми, които не са част от този списък. Това е нормално, тъй като както вече казахме, това състояние може да се изяви напълно различно при всеки. Също така е абсолютно  нормално понякога да изпитвате  някой от дадените по-долу симптоми, но това в никакъв случай не означава, че страдате от някой от видовете на това състояние. 

Някои от общите симптоми са: 

 • тъга;
 • тъмни мисли;
 • безнадеждност; 
 • загуба на хъс и желание за живот; 
 • промени в апетита (започва да се приема прекомерно голямо количество храна или започва да не се приема почти никаква храна); 
 • промени в съня (намаляване или увеличаване на броя часове); 
 • липса на енергия;
 • загуба на способност за концентрация;
 • нежелание да вършите нещата, които някога сте обичали да правите; 
 • отдалечаване от семейството и приятелите ви; 
 • отключване на мисли за самонараняване или посягане към собствения си живот; 

И въпреки че депресивното състояние е изключително сериозно и се среща често, някои групи хора имат по – голяма склонност да го развият. 

Depressed businessman

Мъже и жени

В световен мащаб, разпространението на това състояние при жените е засегнало 5,5%, докато при мъжете – едва 3,2%. 

Това означава, че жените са 1,7 пъти по – склонни да развият това състояние от мъжете. Това е така, защото главните причинители, които играят голяма роля при отключването на такова състояние, са хормоналните промени. 

При жените, те могат да са причинени от навлизане в пубертет, забременяване или навлизане в менопауза. Хормоналните промени също могат да обяснят защо момчетата са по – склонни да отключат клинична депресия преди пубертета от момичетата. 

И въпреки това, във всички случаи тя се стабилизира, докато при момичетата само може да бъде влошена.

Как да се справим с депресията?

Нормално е понякога да се чувствате тъжни, да нямате енергия, апетит или просто да не ви се прави нищо в даден момент. 

Ако обаче тези случаи се завишат, до такава степен, че да започнат да пречат на цялостното ви развитие и на извършването на обичайните за вас рутини, то това означава, че трябва да се вземете в ръце и да потърсите ефикасни методи за решение на проблема. 

За всеки фазите на излизане от това състояние биха били различни. И ако някое от нещата не действа при вас, това съвсем не означава, че веднага трябва да се откажете. 

Дори напротив. Борете се и опитвайте други методи докато не успеете и не видите резултат. 

Методи с които можете да помогнете: 

Физически Упражнения 

 • намалява стреса
 • подобрява настроението 
 • вдига самооценката
 • отвлича внимание 
 • помага за по – добър сън

Медитация 

Медитацията всъщност е много добро упражнение за ума и психиката, както спането или дълбокото дишане. Много от нашумелите практики, които имат за цел да се преборят със стреса, се фокусират върху успокоението и релаксацията.  

Медитацията може да намали тревожността, която понякога може да е основният причинител на депресивно състояние. А ако то вече е навредило на вашият сън и навици, то техниките за дълбоко дишане могат да ви помогнат да се успокоите, пречистите ума си и да си спите по – добре. 

Depressed young lady having eating disorder, comforting herself with sweets on sofa at home

Правилно хранене 

Здравословното и правилно хранене е чудесно, както за тялото ви, така и за настроението и психиката ви.  

Най-лесният начин да подобрите храненето си е да изключите изцяло от диетата си вредните и бързи храни. 

Избягвайте също храни, богати на захар и наситени мазнини. Включете в менюто си здравословни алтернативи, които да включват:

Мастни киселини

Омега-3 и Омега-6 са двата вида здравословни мастни киселини. Храни, в които могат да бъдат открити са:

 • риба
 • ядки
 • пресни плодове и зеленчуци
 • зехтин

Аминокиселини 

Невротрансмитерите, които отговарят за съобщенията до мозъка, са направени от аминокиселини. Те играят огромна роля в психичното здраве, затова в диетата ви трябва да бъдат включени храни, богати на аминокиселини, като: 

 • месо
 • млечни продукти
 • плодове и зеленчуци

Сложни въглехидрати

Сложните въглехидрати могат да стимулират произвеждането на серотонин. Въглехидратите също помагат на тялото да абсорбира по-ефективно аминокиселините, което пък помага за синтезирането на протеините

Глюкозата е “горивото” на мозъка и може да се набави с прием на въглехидрати. Сложните въглехидрати могат да бъдат открити в:

 • бобови растения
 • зеленчуци (спанак и броколи)
 • плодове (портокали и круши)
Depressed woman drinking alone

Как депресията възпрепятства нормалният начин на живот?

Наличието на подобно състояние може да попречи както на нормалното развитие и работа на вашата психика, така и на извършването на обичайната ви рутина и действия.  

Това неприятно състояние може да повлияе на чувствата и мислите ви до такава степен, че несъзнателно да развалите отношенията си с приятели или семейство. Може дори да ги загубите като хора, фигуриращи във вашия живот и да ги превърнете в такива, на чиято опора вече няма да можете да разчитате.

Депресията ще се превърне в спънка към постигането на целите ви, сбъдването на вашите желания, назначаването на мечтаната работа например,  или изграждането на стабилно семейство. 

Depressed businessman

А ако вече сте имали всичко това, при нейно наличие, никога няма да бъдете сигурни, че ще го имате още дълго. Тя може да бъде пречка към изпълнението на ежедневните ви навици на максимално добро ниво, а и дори понякога няма да ви позволи изобщо да живеете живота, който някога сте имали. Радостта от живота ви ще изчезне, светът ще се превърне в сив прозорец, през който ще виждате само тъга, гняв и страдание. Нещата, които някога са ви доставяли удоволствие, вече ще са се превърнали в просто далечно минало, което би било трудно възстановимо. 

Състоянието може да бъде изключително опасно, защото би могло да ви подтикне към най – лошото, а именно да посегнете на собствения си живот. 

Поради тази причина никога не трябва да бъде подценявана и в мига, в който започнете да забелязвате по – честа повторяемост дори на най – леките симптоми, би било добре да приложите методи, с които да работите върху отстраняването й. Ако не успеете да го направите сами, най-добре потърсете помощ от специалист.

Източници

Depression: Symptoms, Causes, Treatment, and More

Depression (major depressive disorder) – Symptoms and causes

Types of Depression: 9 Forms of Depression and Their Symptoms

NIMH » Major Depression

How Many People Suffer From Depression Worldwide?

0