Здраве

Индийско орехче

Ground nutmeg in a jar and whole nuts on an old wooden backgroun

Индийско орехче

За някои от нас, индийското орехче може да звучи като една доста екстравагантна и интересна подправка, но тя е част от националната кухня на доста държави по света и се използва постоянно, както като добавка в ястия, така и като билка в народната медицина.

Какво представлява индийското орехче?

Индийското орехче или още казано – мускатово орехче – принадлежи към растителното семейство Мускатови. То се отличава със своя леко сладникав вкус, който придава нежност и изтънченост, ако е правилно съобразена употребата му. Още може да се похвали и с многобройните си хранителни ползи, за които ще поговорим по-надолу.

В кои региони се отглежда?

Индийското орехче е вече достатъчно глобализирана съставка (среща се в повечето населени места по света), като се изнася от държави като тези в Югоизточна Азия, Нова Гвинея, Австралия, Нова Зеландия и няколко острова в Тихия океан.

За какво се използва?

В Европа го използват главно като подправка, докато на изток го използват и с лечебна цел.

В кухнята се съчетава благоприятно с повечето подправки, но се прибавя най-вече към:

  • различните печива и сладкарски изделия;
  • пюрета и други храни, с преобладаваща съставка картоф;
  • месни (най-вече с кайма) и вегетариански ястия;
  • пастети;
  • колбаси;
  • сососве и др.

За тяхното приготвяне се използва или кората, или вътрешната част на индийския орех, според зависи това, какъв вкус желаем да придадем.

Вкусовете на вътрешността и кората са сходни, но ако искаме той да е по-лек и сладникав, то ще е добре да изберем вътрешността му.

Съвет – добавяйте подправката по-късно към ястието, тъй като е силно вероятно тя да загори и вкусът да стане горчив.

Какви са ползите от консумацията?

Споменахме, че индийското орехче играе и важна роля в народната медицина на някои държави. Дали под формата на етерично масло, или не, ето и някои от ползите, които получаваме от приема му:

  • богато е на фибри, витамини (А, С и някои от В групата) и минерали (манган, мед – важни за здравето на скелетната ни система; магнезий, цинк, желязо, калий и др.);
  • влияе благоприятно на нервната система – може да ни успокои или в някой случаи – да покачи нивата ни на серотонин;
  • бори се с някои болести на бъбреците, черния дроб и сърцето;
  • намалява шансовете за съсирване на кръвта;
  • стимулира производството на половите хормони;
  • етеричното му масло може да намали мускулни или ставни болки;
  • страхотен антиокидант е;
  • стимулира храносмилането;
  • регулира кръвната захар и много други;

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

Приемът на каквото и да е в твърде големи количества не е препоръчител3н и е възможно да предизвика странични ефекти, а индийското орехче е чудесен пример за това как едно нещо може да е както много полезно в умерени количества, така и доста опасно – в прекомерени. 

Бързаме да кажем, че това е подправка, която не е препоръчително да се приема от бременни или кърмещи жени, както и много стриктно трябва да се следи за предоставеното количество на деца и юноши, заради повишеният риск от това да бъде предизвикана алергия, чувствителност или в най-лошия случай – предозиране.

Някои биха си казали, че една чаена лъжичка не е кой знае какво, но дори една такава би била предостатъчна за една голяма порция бисквитки.

А какво може да ни се случи, ако прекалим?

Границата се води премината, ако сме погълнали над 10 грама индийско орехче. Ако организмът ни не го приеме добре – какво става? Реакцията на тялото започва след около 12 часа, като най-често, при регистрираните случаи, се появяват симптоми като:

  • главоболие;
  • болки в стомаха;
  • гадене;
  • повръщане;
  • ускорен пулс (сърцебиене);
  • високо кръвно налягане;
  • усещане за изсъхване на устата или дехидратация изобщо;
  • зачервяване на очите;
  • халюцинации – това се дължи на факта, че тази ядка съдържа в себе си вещества, предизвикващи нещо подобно на наркотичен ефект;
  • може да се стигне и до фатален край – смърт;

Ето защо, в случаи, че усетите нещо, необичайно за вас, което ви кара да усещате дискомфорт – при първа възможност потърсете медицинска помощ.

Заключение

Индийското орехче е поредният пример за “чудо на природата”, имайки предвид високата му хранителна стойност и всички ползи, които можем да извлечем от него, стига да го приемаме в умерени количества, които да не бъдат застрашаващи здравето ни.

Дайте му шанс, може лекият му вкус да ви допадне и то да се превърне в една от новите ви любими съставки, с които да подправяте храната си и същевремнно да бъдете съпричастни към оптималното здраве на вашето тяло.

Източници

Индийско Орехче

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0