Здраве

Как да разпознаете, че прегаряте на работа 

ation - 2024-01-09T190901.588

Как да разпознаете, че прегаряте на работа 

Притеснявате ли се, че може да страдате от прегаряне на работното си място? Когато търсите признаци на професионално претоварване, естествено е веднага да вземете предвид енергията и настроението си по време на работния процес или как се отнасяте към професията си като цяло. Недоволството, нетърпението за приключване  на работния ден и ескалиращото разочарование в процеса са често срещани индикатори, че дейността Ви стресира извън нормите, които можете да контролирате.

В тази статия ще научите повече за различните признаци на прегаряне и ще разберете дали страдате от такива. Добрата новина е, че с по-дълбоко осъзнаване и няколко прости промени ще можете да се чувствате по-концентрирани и доволни в работата и живота си.

Физическата, умствената и емоционалната Ви енергия са взаимно свързани.  В случай на изтощение, понякога причината допълнителният сън да не носи облекчение е, че основните причини за психично-емоционална умора не са взети под внимание.

Първия признак е , че  умората не изчезва от допълнителна почивка

Физическото изтощение обикновено е първият симптом, който забелязваме. Усещането за умора през цялото време може да ни доведе до низходяща спирала на допълнителен стрес и да предизвика много от другите симптоми, за които ще прочетете след малко.

Ако смятате, че проблемът е чисто физически, потърсете медицинско ръководство, тъй като това може да е признак на депресия, нарушения на съня, недостиг на хранителни вещества или други проблеми, изискващи професионално лечение. Безсънието, предизвикано от стрес, също може да е част от проблема. Важно е да забележите някои от основните препятствия, които могат да Ви задържат в цикъл на психично и емоционално изтощение.

Първото е сравнението. Това, което може да е стресиращо  за един човек, може да се окаже пълно спокойствие за друг, така че се опитайте да не се сравнявате с останалите и как те реагират на това, което им се случва. Също както някой е добър в спринтовете, а друг предпочита дългите бягания. Всеки е различен и реагира по особен начин на определен тип натоварване.

Второто е очакването. Независимо дали Ви предстои нещо хубаво като събиране на випуска или стресиращо като турнир  по карате, очакването винаги е свързано с напрежение. Големите житейски събития или катастрофи не са единствените условия, свързани с прегарянето на работното място. Продължаващите стресови фактори – дори тези, които на пръв поглед изглеждат незначителни или комбинация от няколко вида – могат да Ви изморят с течение на времето и в крайна сметка да създадат мощен стълб от умора, предизвикана от стрес.

Тези препятствия могат да причинят ефект на снежна топка от изтощение, защото вие се борите с вътрешната си преценка, вместо да използвате тази енергия, за да намерите решение на проблема.

Друг признак е това, че отлагате основните си нужд,  за да се трудите повече, независимо дали е умишлено или не

Един от най-лесно разпознаваемите признаци на претоварване на работното място е това, че заетостта Ви няма край. За съжаление е модерно хората да носят заетостта си като почетен знак и да се хвалят с нея.

Понякога това изглежда като гордо заявление, че сте били твърде заети със задачката си, за да си вземете почивка за обяд. Друг път може да жертвате часове сън, като отлагате лягането си, за да работите по проект или да се опитате да наваксате с незавършени задания.

Независимо дали е умишлено или не, начинът на мислене „заетостта е най-доброто нещо“ води до самопренебрегване – основен фактор за прегарянето на работа и основен компонент на едноличния баланс между професионалния и личния живот.

Имате лошо настроение и сте раздразнителни

Често срещана е стресиращата работна среда, която предизвиква безпокойство и Ви кара да реагирате импулсивно и агресивно в ситуации, когато това е абсолютно излишно. За съжаление е много вероятно Вие изобщо да не усещате, че използвате груб тон. В този случай от помощ могат да Ви бъдат медитиращи упражнения като дълбоко дишане, за да се успокоите.

Имате липса на фокус или концентрация

Тези признаци на психическа умора могат да бъдат причинени от физическо или емоционално претоварване, както и от факта, че пренебрегвате нуждите си. Това означава, че ако се борите с умората и кафето и добрият сън не помагат, то най-вероятно трябва да намалите стреса около себе си.

Ако изпитвате трудност да се фокусирате върху най-леките задачи и постоянно се разсейвате, може да сте сигурни, че правите нещо не както трябва.. Усещането, че нямате достатъчно време или енергия, за да направите това, което се изисква от Вас , е сигурен сигнал за претоварване 

Имате малки и необясними физически заболявания

Що се отнася до прегарянето, напрежението е винаги в списъка на основните виновници. Обичайно е стресът да се проявява като физически дискомфорт, който не може да се отдаде на някакво медицинско състояние. Това може да бъде разочароващо, особено когато страдаме  от симптоми, но не е ясно какви са връзките между тях и нашето психическо натоварване.

Някои от основните физически симптоми включват главоболие, болки във врата и раменете, стягане, както и храносмилателни проблеми  от типа на киселини, болки в стомаха и нередности на червата. Честите произволни болки, схващане на челюстта и необясними вариации на теглото също могат да бъдат симптоми. 

Хората в тази ситуация често прескачат от лекар на лекар, търсейки обяснение без решение. За съжаление, това е поне отчасти, защото прегарянето не е диагностицирано медицинско състояние. То обаче беше окончателно добавено към Международната класификация на болестите (ICD-11) с твърдо определение като професионален феномен през 2019 г., след десетилетия на дебати. 

Имате склонност и желание да прекалявате със субстанции

Когато животът ни поднася стрес, една често срещана реакция е да се опитаме да го намалим и да избягаме от него с помощта на външни средства. Вместо да се справим с проблемите си челно, ние търсим лесно отклоняване, за да избегнем дискомфорта.

Храната, алкохолът и наркотиците, независимо дали са под формата на лекарско предписание или не, освобождават в мозъка химикали, които ни карат да се чувстваме добре. Този ефект засилва у нас желанието за още и винаги, когато се чувстваме стресирани или нещастни в дадена ситуация, нашето подсъзнание автоматично ни сигнализира да посегнем към това бързо решение, което да ни помогне да се почувстваме по-добре.

Други примери за зависимост и бягство от реалността са  пристрастяване към видеоигрите и други безсмислени дейности като прекалено тълкуване на телевизионни предавания или безкрайно ровене из социалните медии. До известна степен това поведение обикновено се счита за нормално в нашето общество. Ако обаче установите, че се занимавате с тях, за да избегнете определени задачи, ситуации или емоции, това може да е знак, че нещо не е подредено в живота Ви и имате нужда от промяна.

Изпитвате липса на удовлетворение от дейности или задачи, на които сте се радвали преди

Този симптом също често се свързва с депресията. Има няколко компонента на депресивните състояния и прегарянето, които се припокриват, но това не означава, че двете се взаимоизключват. Можете да имате и двете едновременно, или едното без другото.

В случай на прегаряне, вие сте склонни да се чувствате прекалено изтощени, стресирани или загрижени за притеснения, за да присъствате в реалността тук и сега. Трудно е да се насладите на нещо, когато умът и сърцето Ви са твърде разсеяни, за да бъдат напълно ангажирани.

Друг аспект на това е всъщност да не знаете какви дейности обичате. Когато основният Ви фокус е работата или грижите за тези около Вас през по-голямата част от живота ви,  е лесно  да изпуснете от поглед простите неща, които Ви носят удоволствие.

Заключение

Колкото и  клиширано да звучи, първо трябва да се погрижите за себе си. Когато си обърнете внимание, започвате да изграждате инерция към това да се чувствате добре. Едва тогава ще имате повече енергия и ще се чувствате по-жизнени и живи в работата си – по-свързани както във Вашите професионални, така и в лични отношения.

Не можете да сте пълноценни на работата си, ако тя е всичко, което правите. Когато започнете да забелязвате признаци на прегаряне, не забравяйте, че да разпуснете и да се отърсите от стреса е изключително важно. Намерете си хоби. Попитайте кое е любимото ви занимание и му се отдайте, докато не започнете да се чувствате отново жизнени.

Източници: 7 Common Signs of Work Burnout And How To Deal With Them

Burnout Symptoms and Treatment

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0