Успех

Защо не е достатъчно само да преследвате мечтите си?

ation - 2024-01-08T220306.219

Защо не е достатъчно само да преследвате мечтите си?

Знаете ли, че Винсент Ван Гог не е бил признат за велик художник, докато е бил жив? Въпреки невероятната си страст към рисуването и създаването на над 900 картини за 10 години, той е продал само една за 400 франка, 7 месеца преди смъртта си през 1890 г. Ако направим един скок във времето 100 години напред ,  картината му ,,Портрет на доктор Гаше” е продадена за 148,6 милиона долара!

И така, достатъчно ли е да следвате страстта си, за да успеете? 

Ако направите анализ и установите, че не постигате желания успех, смятате ли, че визията Ви за „мечта“ трябва да се промени? Ставате ли в понеделник сутрин, чувствайки се по-малко от 100% положително настроени за седмицата?

Според глобално проучване направено върху един милиард работници на пълен работен ден в света само 15% са щастливи да са на работното си място. Това означава, че 85% са недоволни от обстановката, където прекарват по-голямата част от времето си и имат липса на страст към текущата си работа. 

Тъжно, нали?

В тази статия ще научите за нещата, които можете да направите, за да осигурите своя успех във всичко, което искате да правите независимо за коя област от живота ви става въпрос.

Достатъчно ли е да следвате страстта си?

Известен цитат от вече споменатия Ван Гог гласи, „голям огън гори в мен, но никой не спира да се стопли от него, а минувачите виждат само струйка дим“.

Всички ние сме виждали собственици на бизнеси, озадачени защо тяхната страст не е приравняване на печалбите, шефове, които не могат да разберат защо служителите им нямат техните мечти и не изпитват същата страст към бизнеса макър да работят в същата компания. Хората са разочаровани, че най-добрите им начинания не водят до успех, когато те са толкова страстни и нетърпеливи за резултати.

Какво е общото между всички тях?

Изкривеното възприемане на страст и мечти.

Нека си представим, че даден човек е разочарован, че не може да получи това, което иска, въпреки страстта си към него. Ако някога сте чели „Тайната“ или други подобни книги, които казват че ще получите това което искате само ако мислите за него и го жадувате. На всеки би му станало гадно, че нещата не се получават по този магичен начин.

Няма нищо лошо в това да мечтаете и да си представяте, но след това трябва да да предприемете действия в реалния живот. 

Има няколко дребни неща които могат да ви поведат в правилната посока.

Следвате ли хора, които са казали: „Уау, бих искал да знам повече?“ И не, съжалявам, че ви разочаровам, но използването на имейл или месинджър не е мощен начин за следване. Това е амбицията на живота ви, затова вдигнете телефона и им се обадете! Питайте!

Слушате ли тялото си, когато то казва: „Прекалено ми е горещо“, „жаден съм“ или „боря се“ когато имате температура например? Всичко това са признаци, че имате нужда от нещо. Ако искате да постигнете мечтите си, това да работите без почивки не означава, че ще го постигнете. Много по-важно е да работите умно, отколкото неуморно. В противен случай може да изпитате прегаряне и да се откажете.

Имате ли писмен план за действие? Всички сме чували, че записаната цел е по-осезаема и е по-вероятно да бъде постигната. Проучване, проведено за поставяне на цели с близо 270 участници, показва, че 42% е по-вероятно да постигнат целите си, ако ги запишат.

Стремеж към цели обвързани със страст

Ако нещо винаги Ви пречи да стигате до мечтаната дестинация, къде мислите, че е проблемът?

За да стане реалност, мечтата Ви има нужда от фокус и план. Когато осъзнаете това,вече сте започнали да градите основите на нещо стабилно. След това трябва да се уверите, че вървите стъпка по стъпка и не спирате. Няма значение колко бавно се движите, а да не спирате самото движение.

Сега ще прочетете няколко въпроса, които ще са Ви от помощ по пътя и ще Ви накарат да сте по-наясно със себе си и целта си.

  • Какво ще направи целта за Вас?
  • Как ще промени живота Ви?
  • Какви действия бихте могли да предприемете? 
  • Защо искате точно това?
  • Готови ли сте да платите цената?
  • Готови ли сте да работите безплатно?

Колкото повече мисъл влагате върху страстта си и достигането й, толкова по-добри ще бъдат резултатите Ви.

Това да сте фокусирани и да следвате начертания път няма винаги да Ви спасява. Случва се на всеки човек да се отклони и обърка, но помнете, че това е само временно и винаги можете да се върнете на правилния за Вас път.

Какви действия ще предприемете? 

Концентрирайте се върху първите три до пет действия, които трябва да предприемете. Не правете това, което е лесно, а наблегнете  на същественото и не се разсейвайте, докато резултатите, които желаете, не са налице. 

Понякога процесът изобщо няма да е приятен и ще търпите много разочарования, но ако държите на това, което искате, то рано или късно ще започнете да прогресирате. Представете си един олимпийски шампион. Представете си колко пъти се е провалял, контузвал и се е чувствал ужасно. Но никога не е спирал да извършва действия, които да го движат стъпка по стъпка към титлата. И когато тя вече е около врата му, той не съжалява, а напротив благодарен е за всяка пролята капка пот и дори кръв. Вие готови ли сте на същото?

Кога да игнорирате и кога да следвате вашата страст

Звучи противно на всяка формула за успех, нали? Някои работи обаче не са забавни. Може да обичате своята кариера, бизнес, тяло, дом, партньор, приятели или амбиция, но това не означава, че ще обичате всеки аспект от това. Понякога е по-добре да не следвате сляпо страстта си. 

Сега идва моментът да осъзнаете една истина, която далеч няма да Ви хареса, но е нещо необходимо  и в никакъв случай не търпи отлагане. Страстта няма да Ви отведе там, където искате да отидете.

Не ми вярвате? Задайте си въпроса: „Искам ли хирург изпълнен със страст да ме оперира или такъв с умения?“

Ако гледате само крайната дестинация, но не искате да извървите пътя, то вие сте обречени на неуспех. Трябва да сте готови да платите цената за успеха, иначе той ще остане само в мислите и въображението Ви, а провалът ще е Вашият най-добър приятел. 

Например, ако искате да сте силни като Дуейн Джонсън, но единствената цена, която плащате, е на вкусните пици срещу Вашето жилище, то няма да успеете дори да се доближите до тази Ваша мечта.

„Моята вина, моят провал, не е в страстите, които имам, а в липсата на контрол над тях.“ –– Джак Керуак

Предизвикайте и се запитайте дали страстта Ви пречи да инвестирате в нови умения или навици. Например, ако мечтата Ви е да сте успешен бизнесмен, но от многото работа водите заседнал начин на живот, то ще Ви е от полза да включите някакъв тип раздвижване в графика си. Да, ще си кажете, че това ще Ви дърпа назад, защото работите по-малко, но ако се замислите, включването на фитнес или йога във Вашия начин на живот ще го подобри и ще можете по-дълго време да се радвате на Вашата страст. Също така едно такова здравословно хоби би прочистило мислите Ви и ще бъдете по-свежи когато работите. Има смисъл, нали?

Помислете и лесно ще откриете къде страстта може и трябва да бъде пренебрегната. 

Заключение 

След като прочетохте всичко по темата, знаете много повече за това как да подходите към мечтите и страстите си и за кои неща да внимавате по пътя на успеха. Не забравяйте, че себепознанието е сила, която не бива да подценявате и че да сте обективни много често е по-важно от всичко останало. Бъдете смели и не се пречупвайте от неуспеха, а го използвайте като още едно стъпало нагоре към славата и удовлетворението, за които се борите.

Източници: Why Following Your Passion Is Not Enough to Become Successful

Why Following Your Passion Isn’t Always Enough

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0