Здраве

Капсаицин

hot red fresh organic chili pepper

Капсаицин

Без значение дали сте любител на лютото или не, най-вероятно сте се питали какво е нещото, причиняващо парещото усещане в устата ви, което бива съпроводено от сълзене на очите, след похапване на пикантна храна. Краткият отговор на този въпрос е химическото съединение капсаицин, а дългия ще разберете от предстоящата статия.

Какво представлява капсаицинът?

Това е съединение, съдържащо се в лютите чушки, което им придава пикантност. Най-висока е концентрацията му в семената, което ги прави значително по-пикантни от месестата част. Когато се консумират храните, съдържащи това вещество, се стимулират рецепторите за болка в езика, като предизвикват усещането за топлина, което повечето хора изпитват. Някои хора са по-чувствителни към него от други, което обикновено е свързано с това колко често консумират пикантни храни. Езикът ви се адаптира към усещането с течение на времето. Също така да стимулира производството на ендорфини, поради което някои хора съобщават, че изпитват чувство на еуфория, когато ядат пикантни храни.

В кои храни може да бъде открит?

Съдържанието на капсаицин в храните се измерва по скалата на Сковил, като се използват топлинни единици на Сковил (SHU). Чистата му форма има 16 милиона SHU. Повечето чушки обаче са с много по-ниско съдържание по скалата, обикновено между 1 000 SHU и 1 милион SHU. Колкото по-високо е една чушка в скалата, толкова по-люта е тя и съдържа повече от съединението. Макар че чушките са растенията с най-голямо съдържание на веществото, а канелата има само малка част от него, има и други растения, които също съдържат малко капсаицин. Билките, включително риган и кориандър, също съдържат малко количество, но достатъчно малко, за да не имат пикантен вкус. Тези билки имат достатъчно малко капсаицин, за да не се регистрират по скалата на Сковил, като SHU е 0.

Какво е неговото предназначение?

Използва се за облекчаване на определен вид болка, известна като невралгия (стрелкаща или пареща болка в нервите). Може да помогне и за облекчаване на леки болки, свързани с ревматоиден артрит или мускулни навяхвания и разтягания. Невралгията е болка, която идва от нервите в близост до повърхността на кожата. Тази болка може да се появи след инфекция с херпес зостер (херпес или постхерпетична невралгия). Той ще помогне за облекчаване на болката при постхерпетична невралгия, но няма да излекува състоянието.

Третирането на кожата с капсаицин води до разширяване на кръвоносните съдове, като по този начин се увеличава притокът на кръв в кожата. Козметичната индустрия се възползва от тези негови свойства, като в докладите се твърди, че той увеличава кръвообращението, тонуса и стегнатостта.5 Освен това може да се използва в червилата за устни, където се предполага, че дразнещият му ефект води до възпаление, в резултат на което устните изглеждат по-пухкави.

Какви са ползите от приемането му като хранителна добавка?

Счита се, че ползите за здравето на капсаицина включват: 

  • сърдечно здраве – смята се, че противовъзпалителните му свойства са причина за ползите му за здравето на сърцето. Например едно тримесечно проучване установява, че той значително намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания при възрастни, които имат ниски нива на HDL холестерол (добър холестерол);
  • отслабване – някои проучвания са установили, че може леко да ускори метаболизма – скоростта, с която изразходвате енергия и изгаряте мазнини. Други показват, че той може да намали апетита, което може да ви помогне да ядете по-малко;
  • болкоуспокояващо – той е ключова съставка в различни средства за облекчаване на болката, които могат да се използват под формата на крем, лосион или лепенка. Можете да си купите варианти без рецепта, които да ви помогнат при леки ставни и мускулни болки.  Лепенките с капсаицин, отпускани по лекарско предписание, се прилагат в лекарския кабинет за лечение на състояния като постхерпетична невралгия и болки в диабетните нерви на краката.

Може ли да има странични ефекти?

Въпреки че обикновено добавя приятен вкус в храната ни, твърде много лют пипер може да доведе до гадене, повръщане, болки в корема, диария и усещане за парене при поглъщане. По време на приготвянето на храната, ако масла, съдържащи капсаицин, попаднат върху кожата, това може да доведе до болка и зачервяване с дразнене. А ако се случи соковете от чушки да попаднат по невнимание в окото, може да се стигне до силна болка, сълзене и зачервяване. При вдишването му може да предизвика астматичен пристъп или респираторен дистрес при чувствителни хора. За облекчаване на усещането за парене, причинено от консумацията на капсаицин, могат да бъдат полезни малки глътки мляко или вода. Ако е засегнато окото, първата стъпка е промиване с обилно количество топла вода в продължение на 15 минути.

Заключение 

Лютите чушки имат потенциала да бъдат страхотно допълнение към диетата ви. Освен че са богати на хранителни  вещества, съдържат и капсаицин, който е изключително полезен за тялото ви. Ако не проявявате интерес към тях обаче може да пробвате хранителните добавки, които могат да окажат същото благотворно влияние. Изпробвайте нещо ново, тъй като може да останете изненадани!

Източници 

Health Benefits of Capsaicin – WebMD

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0