Здраве

Годжи бери

Goji berries in glass jar, dark wooden table, selective focus

Годжи бери

Супер храните и техните благоприятни свойства стават все по-известни в последните години в следствие на увеличаващия се брой хора, които се стремят към по здравословен начин на живот. Сред любимите храни, богати на хранителни вещества са  имено така наречените – годжи бери. Високото съдържание на антиоксиданти е само едно от нещата, с които тези малки плодчета могат да се похвалят.

Какво представлява годжи бери?

Представлява многогодишен храст, който произвежда малки оранжево-червени плодчета. Консумират се по целия свят поради техните биоактивни съединения, които могат да окажат положително влияние на здравето и организма. Те имат изключително богат хранителен състав като част от него включва:

 • диетични фибри;
 • витамини;
 • минерали;
 • фитохимикали;
 • фенолни съединения;
 • каротеноиди.

Плодовете могат да се консумират по различни начини като най-често те биват употребявани пресни, сушени или замразени, или пък се стриват на прах, който може да бъде прибавен към различни хранителни продукти или добавки.

Годжи бери съдържа големи количества витамини А и С, подобно на други горски плодове, включително боровинки и малини. Витамините А и С са от жизненоважно значение за изграждането на имунитет и предотвратяването на заболявания, вариращи от обикновена настинка до рак. 

За да може да наберат популярност сред масовата аудитория в последните години рекламните агенции започват да ги рекламират като ,,супер храни”, като тази маркетингова стратегия се оказва изключително печеливша. Сред екзотичните плодове годжи бери придобива все по-голямо значение в различни страни, както от медицинска и фармацевтична гледна точка, така и за по-нататъшното им приложение в хранителната промишленост.

В кои региони се среща?

Годжи бери се среща най-вече от северозападните райони на Азия. Те са важна съставка в традиционната: китайска, японска и корейска медицина от поне 2000 години. Освен това още от древни времена тези плодове са били високо ценени и използвани в суров, изсушен или преработен вид, например като чай, сок, вино или ликьор. След популяризирането им в началото на 21 век много страни от Запада започват да култивират растението. Към днешна дата годжи бери се отглежда из цяла Европа като някои от страните включват:

 • източна Европа – България, Румъния. Гърция, Сърбия, Северна Македония;
 • западна Европа – Италия, Швейцария;

Какви са ползите от консумацията му?

Годжи Бери са абсолютно здравословни! Те са пълни с важни хранителни вещества, включително витамини А и С, фибри, желязо и антиоксиданти. Тези мощни съединения работят заедно, за да поддържат цялостното здраве и благополучие, което прави годжи бери хранително допълнение към всяка диета. Ето част от потенциалните ползи, които годжи бери предлага и са научно доказани:

 • подпомага зрението – защитните свойства на екстрактите от годжи бери върху клетките на ретината са доказани в ранния стадий на дегенерация на ретината както при изследвания върху хора, така и върху животни . Доказано е, че консумацията на хранителни продукти, съдържащи един от сортовете е ретинопротективна;
 • антиейджинг – съдържат бетаин, който доказано  намалява фото уврежданията, причинени от UVB облъчване. Бетаинът може да се използва за потискане на образуването на бръчки и увреждания на колагена, предизвикани от UVB лъчите;
 • защитава имунната система – съдържат полезни антиоксиданти. Антиоксидантите са известни със своите имуноукрепващи свойства и способността си да се борят с вредните свободни радикали и възпаленията;
 • предпазва от рак – високите нива на антиоксиданти, включително витамин С, зеаксантин и каротеноиди, са отговорни за борбата с раковите клетки. Антиоксидантите забавят растежа на туморите, намаляват възпаленията и помагат за извеждането на вредните вещества от организма;
 • подобрява кожата – съдържа бета-каротин, който е основен растителен фитохимикал. Бета-каротинът е известен със способността си да поддържа здрава кожа.

При какви условия може да се отглежда?

Годжи бери могат да растат в широк диапазон от климатични условия и са устойчиви на засушаване, след като се установят, тъй като пускат дълбок кочан, за който е необходимо време, за да се разрасне достатъчно дълбоко в почвата. Те са самооплождащи се, така че е необходимо само едно растение. То се нуждае от следните неща, за да расте благополучно:

 • почва – предпочита влажни, но добре дренирани, неутрални до алкални почви (с рН от 6,8 до 8,1) и богати на органични вещества. Те ще растат добре в умерено плодородни почви и ще понасят глинести почви;
 • садене – могат да се засаждат в края на зимата, докато са в покой, или в началото на пролетта, за да се даде достатъчно време на растенията да се установят, преди да се сблъскат с горещото лятно време;
 • светлина – предпочитат пълно слънце, около 6-8 часа пряка слънчева светлина. Понасят и частична сянка, но при намалена светлина плодовете са по-малко;
 • поливане – поддържайте почвата добре напоена и влажна през първата година, докато растението се установява и пуска коленните си корени надолу в почвата.

Има ли рискове от прекаляване?

Повечето хора в добро здраве могат да се наслаждават на годжи бери в умерени количества като част от балансирана диета. В редки случаи обаче тези плодове могат да предизвикат алергична реакция, особено при хора, които са алергични към други плодове. Освен това може да взаимодейства с някои лекарства, включително лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за диабет или високо кръвно налягане. Нещо повече, трябва да сте внимателни, ако сте бременна, тъй като те съдържат бетаин – съединение, което може да навреди на здравето на плода, но са  необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали годжи бери са безопасни по време на бременност. Ако приемате лекарства или имате основни заболявания, може да искате да се консултирате с лекар.

Заключение

Годжи бери са на пръв поглед мънички плодове, приличащи на шипка, които обаче имат изключителен състав. Една малка шепа съдържа по-голямо количество витамин С от огромна част от другите плодове. Може да ги прибавите в най-различни храни като: смути, салати и супи или пък просто да си ги хапвате сами по себе си. Няма да сгрешите, ако ги направите част от своята диетата, тъй като те предлагат редица благотворни ефекти. Част са от групата на ,,супер храните”, за които можете да прочете повече в тази статия.

Източници

Health Benefits and Applications of Goji Berries in Functional Food Products Development: A Review – PMC

Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action – PMC

How to Grow, Prune and Propagate Goji Berry Plants

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0