Бизнес

Кевин Файги и холивудската бизнес революция 

ation - 2024-01-20T180357.174

Кевин Файги и холивудската бизнес революция 

В днешно време всеки от нас е чувал за Марвъл. От малката фирма за комикси на прага на фалит до компанията с най-успешен филмов франчайз, Марвъл прави бизнес революция в Холивуд и променя облика на кино индустрията в световен мащаб. Тази постижения обаче не биха били възможни без продуцента Кевин Файги, който след невероятния успех на последния филм за Отмъстителите е назначен за главен творчески директор, което означава, че има пълната свобода върху всичко, свързано с Марвъл продукциите. В тази аудио статия ще Ви разкажем вдъхновяващата история на как Кевин Файги се превръща от работник в автомивка без висше образование в една от най-влиятелните личности в Холивуд.

Кевин Файги е роден през 1973-та година и отрасва в Бруклин. Още от малък е невероятен фен на киното и ходи на прожекции всеки петък, като си носи тефтер в кино салона, в който да си води записки за онова, което е видял. Като дете също така е и невероятен почитател на супергероите. Твърди, че е обичал да си съчинява истории с героите на филмите и дори да пренаписва сценариите на продукциите, които не са се представили добре на боксофиса. 

Кевин Файги осъзнава, че винаги е искал да създава филми, и решава да кандидатства в Калифорнийския университет за филмово изкуство, в който са учили някои от любимите му режисьори. Само че не го приемат. На Файги му се налага да работи в автомивка, за да се издържа и за да финансира процеса по повторното си кандидатстване. Проблемът е, че не му е отнело два или три опита, за да влезе в колежа, а цели шест. Файги казва, че през годините, когато са му отказвали прием в университета, нито веднъж не е загубил вяра в мечтата си и дори не си е помислял да кандидатства на друго място. 

Когато най-накрая го приемат и той започва да учи как да прави филмово изкуство, го вземат на стаж при двама от най-известните режисьори по това време в холивуд – съпрузите Лоурън и Рич Донър. След приключване на периода на стажа, двамата режисьори били толкова впечатлени от Файги, че му предлагат сам да си избере за кого от двамата иска да работи като асистент. Въпреки че Рич Донър е можел да се похвали с по-голяма популярност по това време, Кевин Файги избира да работи за съпругата му, защото си дава сметка, че всъщност тя е била по-отдадена на професията си и е вършила повече работа. Благодарение на нея Файги попада на снимачната площадка на първия филм за Х-мен. По това време филмовите права за този франчайз са били в ръцете на Фокс студиос и Марвъл са имали съвсем малка роля в целия процес. Въпреки че Кевин Файги е само асистент по време на снимките на Х-мен, той открито си противоречи със стилистите, с актьорите и дори с режисьора на филма относно как трябва да изглеждат и да се държат героите. Разказва се как Файги дори сам е оправял косата на Хю Джакмън, играещ върколака, за да постигне образ, възможно най-близък до този от комиксите. Това привлича вниманието на главния изпълнителен директор на Марвъл по това време и двамата стават добри приятели.

По това време Марвъл се намира в изключително затруднено финансово положение. Хората вече почти не четат комикси, а за да се измъкнат от банкрута, компанията продава филмовите права за най-известните си герои на Фокс и на Сони. От първите два филма за Спайдърмен, Сони изкарва три милиарда долара, като от тях само 67 милиона остават за Марвъл. А от филма “Блейд“ фирмата за комикси получава едва двадесет и пет хиляди долара. В началото на века Марвъл освобождава почти всичките си служители и е на път да продаде филмовите права за още няколко супергерои. В последния момент обаче Файги и генералния директор на Марвъл, които вече са приятели, решават да основат собствено филмово студио. Само че нямали пари. За да решат този проблем, вземат огромен заем от 520 милиона от известна фирма за инвестиции. Така през 2008-ма година на екран се появява първият филм за Железния човек, който се радва на огромен успех. Гениалността на Файги прозира още в тази първа за Марвъл студиос продукция, когато по време на самия филм, а и в сцената след надписите, прави намеци на зрителя, че Железният човек е част от една много по-голяма вселена от супергерои. От фирма на прага на банкрут в началото на 2008-ма година до компания, оценена на 4 милиарда долара през 2009-та, Марвъл бива купена от Дисни и на Файги вече му се налага не да отговаря пред приятели, а пред корпоративни наместници на новите собственици. За изпълнителен директор на Марвъл е назначен милиардерът Айк Пърлмътър, който е доста консервативен във вижданията си за филмовата индустрия. С Кевин Файги постоянно са се карали, защото Файги иска да прави революционни филми, но шефът му е смятал, че никой няма да иска да гледа супергерои, изиграни от цветнокожи, от жени или такива, репрезентиращи ЛГБТ общността. Файги е изливал цялата си душа във филмите, стараел се е да участва във всяка една част от продукцията им и е обръщал внимание на всеки един детайл. Феновете на Марвъл знаят, че в техните филми няма нищо случайно – от плаките на заден фон до номерата на колите, всичко има скрито значение. Ето защо Файги се е нуждаел от повече креативна свобода и след грандиозния успех на първия филм от 2012-та година за Отмъстителите, продуцентът отива директно при изпълнителния директор на Дисни и заявява, че или ще го повишат, за да има повече контрол над Марвъл от Айк Пърлмътър, или ще напусне. За негово щастие Дисни осъзнават, че Кевин Файги е неотменна част от създаването на Марвъл филмите и го повишават.

Само за десет години Кевин Файги превръща Марвъл в най-успешният франчайз в историята на киното, задминавайки класики като Стар Уорс. Постига невъзможното като сключва сделка със Сони студиос, за да си споделят правата над Спайдърмен. Твърди се, че също така той играе голяма роля в решението на Дисни да купят Фокс студиос, за да може Марвъл да има достъп до Х-мен. След като филмът “Отмъстителите: Краят“ става най-печелившият филм на всички времена, постигайки печалби от почти три милиарда долара, Дисни назначават Файги за генерален креативен директор. След това повишение Файги веднага планира бъдещето на Марвъл студиос поне петнадесет години напред и обявява няколко нови сериала, които да бъдат част от опозиращата на Нетфликс стрийминг платформа Дисни плюс. През февруари 2021-ва година излиза първият такъв сериал “Уандавижън“, който има толкова голяма гледаемост, че сайтът на Дисни плюс буквално се срива.

Марвъл прави бизнес революция в Холивуд, позволявайки сливането на компании, разширявайки филмовия мърчандайз пазар и създавайки прецедент в киното, като поставят по една сцена след двата вида надписи накрая на всеки филм. Изведнъж бюджетите на другите филмови студиа се отправят към развиването на специалните ефекти, костюмите и опити да се възпроизведе успеха на Марвъл. Кевин Файги доказва, че с вдъхновение, вяра и усилена работа всеки може да стигне до върха.

Това беше мотивиращата история на Кевин Файги за успеха. Нека повторим някои неща отново. Той отрасва в Бруклин и още от малък има силен афинитет към киното. Решава да кандидатства в университет за филмово изкуство, но го приемат едва на шестия опит. Става асистент на успешната режисьорка Лорън Донър, с чиято помощ започва работа на снимачната площадка на първия филм за Х-мен. Със всеотдайността си към продукцията привлича вниманието на изпълнителния директор на Марвъл, с когото няколко години по-късно основават Марвъл студиос. След първоначалния успех на новото студио то бива купено от Дисни. Кевин Файги се бори с новия си шеф относно бъдещите продукции на Марвъл и решава да постави ултиматум на Дисни, за да си спечели повече креативна свобода. Дисни застават на негова свобода и Файги превръща Марвъл империя за милиарди долари, променяйки облика на модерното кино. Ако се нуждаете от мотивация и смелост, за да последвате мечтите си, то ние Ви препоръчваме да си извадите изводи от историята на Кевин Файги, който не се е обезкуражавал от провала, а стремглаво е продължавал към успеха, в който е бил напълно сигурен.

Източници:

The Crazy Career of Marvel’s Kevin Feige: Architect of the MCU

Mark Ruffalo Says Kevin Feige Was Ready to Leave Marvel If Disney Refused MCU Diversity

KEVIN FEIGE: The First Twenty Years

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0