Здраве

Натриев глутамат

Monosodium glutamate

Натриев глутамат

В днешно време съставките, които се използват в  хранителната индустрия често се превръщат в централна тема на научни изследвания и дебати. Пример за една такава съставка е натриевият глутамат, наричан още „умният аромат на храната“, който предизвиква огромен интерес и сблъсък на различни мнения. 

Какво представлява натриевият глутамат?

Широко известен като MSG, натриевият глутамат е натриева сол, получена от глутаминова киселина ( аминокиселина, която се среща в природата и е необходима за създаването на протеини). Около 10 до 25% от всички хранителни протеини, животински и растителни, се състоят от глутаминова киселина. Той е популярна хранителна добавка, която помага за подобряване на вкуса на храните и е често срещана в естествени храни като домати и сирене.

Къде се среща?

Натриевият глутамат (MSG) е подобрител на вкуса, често добавян към ресторантски храни, консервирани зеленчуци, супи, деликатеси и други храни. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA)  класифицира MSG като хранителна съставка, която е общопризната за безопасна. Но употребата му все още се обсъжда. Поради тази причина, когато се добавя към храната се изисква  да бъде посочено на етикета.

Въпреки че употребата на MSG в преработените храни не се рекламира обширно, тя се използва широко. Къде можете да намерите MSG в храната? Въпреки че има много, които могат да бъдат добавени към този списък, ето три често срещани места за търсене на натриев глутамат на етикетите:

 • бързо хранене

Много от нас знаят, че натриевият глутамат обикновено се свързва с азиатски храни, като всякакви видове морски дарове и риба. Въпреки че има движение от много китайски хранителни заведения за неговото премахване като съставка, други продължават да го използват, а трети, добре познати марки за бързо хранене, като Kentucky Fried Chicken, го използват в няколко от своите елементи от менюто.

 • закуски и картофен чипс 

Някои марки, които произвеждат чипсове и други закуски, търсят MSG, за да им помогнат да подобрят пикантните вкусове на продуктите си. Два фаворита на потребителите включват Doritos и Pringles .

 • подправки и супи

За да помогнат за подобряване на вкуса в подправки, и супи, производителите използват именно тази хранителна добавка. Това включва кубчета и чаши бульон, сушени смеси за супи и консервирани супи. Много продукти за бързо приготвяне на юфка, като Mr. Noodles, също включват MSG в техните пакети с подправки, за да увеличат пикантния вкус на продуктите си.

Съществуват ли ползи от приема на храни, които го съдържат?

Въпреки че някои производители на храни са избрали да премахнат MSG от списъка си със съставки, голяма част са твърдо застанали зад него и продължават да го използват в храната си. Една от най-големите причини марките да продължават да използват MSG е вкусът, който придава. Широко известен като подобрител на вкусовите качества, MSG засилва вкуса умами в техните хранителни продукти – този солен, пикантен, месен вкус, който кара устата ни да се сълзи – и е основен енергиен източник. Той обаче не добавя никакъв собствен вкус и не подобрява плодовия или сладкия такъв. Другa полза от употребата му е, че е с по-ниско съдържание на натрий от солта и по този начин помага да се намали прекомерния и прием и съответно да се намали шанса от сърдечно-съдови заболявания. Много производители на преработени храни, които искат да намалят съдържанието на сол, но не и вкуса, добавят MSG, за да продължат потребителите да се наслаждават на продуктите, които са опознали и обикнали.

Какви са потенциалните рискове – безвреден ли е натриевият глутамат?

Натриевият глутамат се използва като хранителна добавка от много години. През това време FDA получи много доклади за тревожни реакции, които хората приписват на храни, които съдържат MSG . Тези реакции – наречени MSG симптомен комплекс – включват:

 • главоболие
 • зачервяване
 • изпотяване
 • лицев натиск или стягане
 • липса на усещане (изтръпване), изтръпване или парене в лицето, шията и други области
 • бързи, трептящи сърдечни удари
 • болка в гърдите
 • повръщане (гадене)
 • слабост

Но изследователите не са открили ясно доказателство за връзка между овкусителя и тези симптоми. Въпреки това те признават, че малък брой хора може да изпитат краткотрайни негативни ефекти от него. Симптомите често са леки и не се нуждаят от лечение. Единственият начин да предотвратите  подобна реакция е да не ядете храни, които съдържат MSG.

Заключение

С растящия интерес към здравословното хранене и приема на хранителните добавки, регулациите и научните изследвания продължават да играят важна роля. В крайна сметка, важно е потребителите да имат пълна яснота, да взимат информирани решения относно консумацията на храни, съдържащи натриев глутамат, и да се консултират със здравни специалисти при възникване на странични ефекти. 

Източници

What is MSG? Is it bad for you?

THE PROS AND CONS OF MSG USE IN FOOD

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0