Здраве

Всичко за стероидите

Illegal injections

Всичко за стероидите

Стероидите не са поредната хранителна добавка към режимът ви за отслабване. Те са част от по-сериозните тренировки на атлети и бодибилдъри, които желаят да натрупат и оформят мускулната си маса и да подобрят тонуса си.

Какво представляват стероидите?

Основните видове са анаболно-андрогенни и кортикостероиди. Различават се по това кой хормон имитират. Кортикостероидите са подобни на хормона кортизол, който се произвежда от тялото, за да спре появата на вещества, които причиняват възпаления. Анаболно-андрогенните стероид са изкуствено придобит тестостерон. Хормонът се произвежда натурално при хората, като по-ясно изразен е при мъжете. Хора с медицински проблеми като забавен пубертет, болни от спин и рак използват стероидите в полза на своето здраве. Те възстановяват мускулната маса, дават сила и бързина на мускулите, увеличават производството на червени кръвни клетки и заради тези свои свойства биват често използвани и от атлети.

Какъв е техният ефект върху човешкото тяло?

Анаболно-андрогенните спомагат за:

 • излекуване за по-малко време – те контролират производството на кортизол, когато тялото е под стрес. То успява да се излекува по-бързо, което води до повишаване на енергията;
 • увеличаване на размера на мускулите – това е най-известната черта на веществото. Тестостеронът е най-важната част от растежа на мускулите, с участието на стероидите мускулите ще продължават да растат дори без тренировки. Свойството е нужно на бодибилдъри, състезатели, трениращи за олимпийско вдигане на тежести и силов трибой. При тези спортове се вземат предвид размерът на мускулите, здравината им и мощността, която изразходват
 • подобрение на изпълнението – някои спортисти се доверяват просто на правилно хранене и добри тренировки, но други решават да вдигнат нивото и да използват така наречените препарати за подобряване на ефективността. Анаболно-андрогенни стероиди са част от тях и прекомерната им употреба, независимо дали сте нормален атлет или състезател , води до дългосрочни ефекти – здравословни и кариерни. 
 • лекуване на болести – загубата на мускулна маса при болести като СПИН, рак, хронична обструктивна белодробна болест, болести на бъбреците и черния дроб, води до смърт. Заболелите предотвратяват това чрез употребата на изкуствено придобитото вещество, тъй като имитирайки тестостерона, то предизвиква уголемяване на мускулите.

Кортикостероидите, от друга страна, правят симптомите по-леки на болести като:

 • ревматоиден артрит
 • астма
 • ХОББ
 • множествена склероза
 • лупус
 • екзема

Какви са негативните странични ефекти в краткосрочен план?

Неконтролираната употреба на стероиди може да доведе до редица неприятни негативни ефекти:

 1. Задържане на вода: Стероидите могат да причинят задържане на излишна вода в тялото, което води до подуване.
 1. Високо кръвно налягане: Употребата може да увеличи кръвното налягане, което е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.
 1. Нарушаване на съня: Някои хора съобщават за проблеми със заспиването или прекъснат сън
 1. Раздразнителност и психически ефекти: Стероидите могат да повлияят на настроението и да доведат до раздразнителност, а в някои случаи дори да предизвикат депресия или агресивност.
 1.  Акне: Повишеното ниво на веществото може да увеличи секрецията на мазнини в кожата и да предизвика акне.

Важно е да се има предвид, че някои от тези ефекти се проявяват в зависимост от типа и дозата на стероидите, както и от индивидуалната реакция на организма. Прилагането на стероиди трябва да се извършва под медицински контрол, според препоръките на лекаря.

Какви са рисковете в дългосрочен план?

Употребата им в дългосрочен план носи със себе си сериозни рискове, които засягат множество системи и органи в организма. Един от големите рискове е потенциалното увреждане на сърдечно-съдовата система, което увеличава на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Веществото може да повлияе неблагоприятно на холестеролните нива, като повиши нивата на „лошия“ LDL холестерол и намали нивата на „добрия“ HDL холестерол. Освен това, употребата може да доведе до нарушения в обмяната на глюкоза, което увеличава риска от диабет. Друг важен аспект е въздействието върху хормоналната система. Дългосрочната употреба  може да доведе до хормонални дисбаланси, с което се възпрепятства нормалната функция на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. Това може да доведе до проблеми със сексуалната функция, намалена либидо, нередовни цикли при жените и намалена продукция на тестостерон при мъжете.

Освен това, дългосрочната употреба може да причини увреждане на черния дроб, което може да се прояви като хепатит, цироза или дори рак на черния дроб. Стероидите могат да оказват и въздействие върху костите, увеличавайки риска от остеопороза и костни фрактури.

Важно е да се подчертае, че дългосрочната употреба на стероиди следва да бъде под стриктен медицински контрол и според непременно съобразяване с индивидуалните рискове и ползи. Неразбориите при дозировката и продължителността на употреба могат да имат сериозни последици за здравето.

Как да постигнем максимални физически резултати без да ги използваме?

Създайте здравословен хранителен план, включващ разнообразни храни, богати на протеини, сложни въглехидрати и здрави мазнини. Разделяйте храната на множество малки приема през деня и се уверете, че приемате достатъчно калории, за да поддържате мускулна маса и подходящ метаболизъм. Планирайте ефективни фитнес тренировки, които съчетават кардио, силови упражнения и гъвкавост. Работете върху разнообразни мускулни групи и включете интензивни интервални тренировки, които подпомагат изгарянето на мазнини. Дайте на тялото си достатъчно време за възстановяване. Сънят е от съществено значение за растежа на мускулите и общата физическа издръжливост. Пийте достатъчно вода, за да поддържате хидратацията на организма. Водата играе важна роля за ефективното функциониране на мускулите и общата физическа активност. Не прибягвайте до незаконни или вредни субстанции за увеличаване на мускулната маса. Те носят сериозни здравословни рискове. Ако работите с треньор или диетолог, те могат да ви помогнат да съставите персонализирана програма, адаптирана специално към вашите цели и индивидуални нужди. Физическите резултати и изграждането на мускули изискват време и усилия. Бъдете настойчиви, последователни и реалистични в очакванията си.

Заключение

Стероидите са изкуствено създадени вещества със значително въздействие върху човешкото тяло, особено в областта на мускулната маса и физическата производителност. Те се използват от атлети и бодибилдъри, които търсят увеличение на мускулната маса и подобрение на физическата си форма. Могат да бъдат полезни при определени медицински състояния, като спомагат за възстановяване на мускулната маса и противодействие на определени болести. В краткосрочен план, те могат да имат някои неприятни негативни ефекти, като задържане на вода, високо кръвно налягане, нарушения на съня и психически проблеми. В дългосрочен план обаче, употребата им носи сериозни рискове, включително за сърдечно-съдовата система, хормоналния баланс, черния дроб, костите и обмяната на глюкоза. Важно е употребата да се извършва под медицински контрол, съобразено с индивидуалните рискове и ползи, и да се избягва злоупотребата с тях. 

Източници

Are Steroids Bad for You? Uses, Side Effects, and Dangers

Effects of Steroid Use: Short-Term, Long-Term, Side Effects, and Treatment

What are the ‘benefits’ of anabolic steroids?

Bulk Up Your Steroid Smarts

Performance-enhancing drugs: Know the risks

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0