BrandVoice

Омега-3 мастни киселини

Healthy food. Selection of healthy food fish, vegetables, antiox

Омега-3 мастни киселини

С храната приемаме много повече от просто калории. Те са само един елемент, който ни е необходим. Освен това обаче са ни нужни и различни хранителни вещества, сред които влизат витамините, минералите и… омега-3 мастните киселини. Да, със сигурност сте чували за тях. Те са силно обсъждан нутриент. Защо обаче? Какво точно ни дават тези омега-3 мастни киселини? Нека проверим.


Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини с ключова роля в човешкия организъм. При приемането им се постига понижаване на риска да възникне заболяване на сърдечно-съдовата система. Счита се, че те забавят процеса на образуване на атеросклеротични плаки – един от главните виновници за инфаркт. Освен това здравословното количество омега-3 мастни киселини балансира нивата на триглицериди и холестерол. Но освен за сърдечносъдовата система, те са важни и за да виждаме добре, а също и за да може мозъкът ни да функционира нормално.


За да се осъществява нормална функция на мозъка също е нужно да се приемат омега-3 мастни киселини, които участват в мембраните в централната нервна система и поддържат правилното функциониране на мозъка. Смята се също, че омега-3 мастните киселини са ценен помощник в осигуряването на добро настроение, заради факта, че подпомагат производството и функцията на допамин и серотонин – невротрансмитери, които широко са познати като хормоните на доброто настроение.


Но нека не забравяме, че омега-3 действат и за здравето на кожата. Омега-3 подхранват кожата и я хидратират, а това от своя страна я прави гладка, мека и свежа. Но не само тя ще е здрава, а и важите кости и стави. Омега-3 мастните киселини поддържат ставите здрави и подпомагат бързото им възстановяване при възпаления, поради известните си противовъзпалителни ефекти. Освен това, който иска да има повече издръжливост, докато спортува, може да пробва с достатъчен прием на омега-3 мастни киселини.


Колко омега-3 обаче са ни нужни? Е, смята се, че е нужно да се приемат около 1000 милиграма омега-3 дневно. Как можем да ги получим? Най-добрите източници са рибата и рибните продукти. Ядките, ленените семена, маслата от растителен произход и яйцата също са отличен начин да получим необходимото ни количество омега-3 мастни киселини. Чията и брюкселското зеле също са и те доста хранителни и включват омега-3.


Не забравяйте, както с всички хранителни вещества – прекаляването не е от полза. Това е валидно най-вече за тези, които искат да приемат допълнително омега-3 мастни киселини като хранителна добавка. Ако сте от тях, препоръчваме да се посъветвате с лекаря си за оптималната доза и за необходимостта от добавките, както и колко време да ги приемате.

0