Практична психология

Перфектното е враг на доброто – как да преодолеем перфекционизма?

ation - 2024-01-06T170828.396

Перфектното е враг на доброто – как да преодолеем перфекционизма?

„Ако изчакате перфектните условия, никога няма да свършите нищо“ – Еклисиаст 11: 4

В началото на 80-те години изследовател на име Боб Голдман започва задълбочено изследване и изучаване на психологията на елитните спортисти. Като част от изследванията си той интервюира елитни спортисти и  ги пита дали биха искали да приемат лекарство, което да им гарантира златен медал – но със страничен ефект. Това хипотетично лекарство би ги убило през следващите 5 години.

 Голдман повтаря проучването си веднъж на две години с различни групи елитни спортисти. В края на изследователския си период той натрупва и анализира отзивите. Резултатите са изумителни. Голдман установява, че над 50% от спортистите биха се съгласили да приемат това лекарство, да спечелят олимпийско злато и да умрат в рамките на 5 години.

По същество те са готови да умрат в стремежа си към съвършенство. Тази човешка тенденция да се стремим към съвършенство е добре отбелязана от един от най-великите писатели на всички времена, Волтер.

Заблудата на Нирвана

В книгата си „La Begueule“ писателят от 18-ти век Волтер пише „le mieux est l’ennemi du bien“ (перфектното е врагът на доброто). Волтер разбира, че ние сме склонни да търсим перфектно решение и да отхвърляме алтернативи в сравнение с това. За съжаление, това перфектно решение не съществува.

Това невярно предположение за перфектно решение е по-официално известно като „Заблудата на Нирвана“. Търсейки идеално решение, ние може да пренебрегнем възможностите за постигане на необходимите подобрения и неуспехи, нужни за постигане на която и да е цел.

В най-лошия случай перфекционистичният начин на мислене може напълно да Ви парализира, като Ви попречи да започнете или дори да завършите проект – класически пример е известният изобретател и художник, Леонардо Да Винчи, на когото отнело цели 15 години, за да завърши картината на Мона Лиза.

 Може би сте преживели това в собствения си живот. Да приемем например, че сте решили да стартирате успешен бизнес. Правите проучване на пазара, бизнес план и разполагате с пари, за да стартирате начинанието си. Най-накрая сте готови да стартирате, но след няколко месеца сте постигнали много малък напредък.

Вместо да стартирате бизнеса си и да привличате нови клиенти, вие все още се занимавате с уебсайта, графичния дизайн и промяната на детайлите на Вашия бизнес план от 50 страници – Вашето търсене на перфектния продукт, уебсайт и бизнес Ви парализира напълно. Обсебването от детайлите води до непродуктивност и застой.

 Това е най-вредният ефект от заблудата на нирвана. Парализира и Ви пречи да опитвате нови неща, и да правите необходимите грешки за подобряване и в крайна сметка постигате успех във всяко начинание. За щастие има няколко практически стратегии, които можете да използвате, за да преодолеете този психологически феномен, да спрете да отлагате и да започнете да правите продуктивни стъпки към целите си.

И сега, преди да се усетите твърде късно, след като са минали години и е постигнат много малък напредък, нека разгледаме няколко метода да преодолеем перфекционизма.

1. Практикувайте самоосъзнаване

В скорошно проучване са изследвани междуличностните черти на 72 ръководители в публични и частни компании, за да се открие ключът към техния успех. Изследователите откриват, че най-силният предвиждащ фактор за цялостния изпълнителен успех са високите нива на самосъзнание. Като обръщате голямо внимание на мислите, които Ви минават през ума, можете да започнете да променяте действията си по-рационално. Например, ако наскоро сте се колебали по време на писане на проект, направете описание на мислите, които възникват по всяко време, когато седнете да пишете.

Веднага щом тези мисли премигнат в съзнанието Ви, вземете решение логично да ги оспорите и да предприемете незабавно нужните действия.

2. Определете краен срок

 Колкото повече време имате за изпълнение на задача, толкова по-вероятно е да започнете да задълбавате в детайлите и да търсите перфектно решение. Вместо това можете просто да намалите времето до крайния срок на дадената задача. Например, ако имате проект за писане, който трябва да завършите през следващите 3 месеца, просто скъсете срока наполовина. Това ще Ви принуди да започнете работа и да избягвате обсебването от крайния резултат.

3. Изграждайте увереност бавно (като предприемате малки действия)

Колкото повече увереност имате, толкова по-малко вероятно е да отлагате или да търсите перфектно решение. Най-добрият начин, който намерих за изграждане на увереност, е  като направите много малки, но продуктивни стъпки към крайната Ви цел. Например, ако целта ви е да започнете да тренирате и да отслабвате, можете да започнете с 10 минути трениране във вкъщи на ден. След това следващата седмица можете да надградите до 20 минути и така нататък.

Чрез изграждането на увереност с тази серия от „мини-победи“ Вашето самочувствие ще се повиши и предприемането на действия ще бъде по-лесно. Но има уловка. Колкото повече се колебаете и отлагате, толкова по-ниско е Вашето самочувствие. Това е защото  вследствие на отлагането не сте постигнали това, което сте си поставили като цел.

Колкото по-ниско е Вашето самочувствие, толкова по-малко вероятно е да предприемете действия и толкова повече ще търсите едното перфектно решение – това е разрушителна спирала надолу и спасението е просто да започнете да предприемате каквито и да било действия, независимо колко малки са. Освен това, започването е най-трудната стъпка, и след като сте добили инерция, е много по-лесно да се работи.

4. Вярване и молитва

Независимо от Вашата религиозна принадлежност или вярвания, има нещо много силно в това да прекарвате част от деня си в молитва, утвърждения или дори медитация. Дори като нерелигиозен човек намирам, че това утвърждава моето самочувствие и ми напомня, че е добре да предприемам действия, да се провалям и да съм несъвършен.

 Практикуването на ежедневни утвърждавания или позитивен разговор, за да си дадете увереност да предприемете действия по несъвършено решение може да има голяма полза за продуктивността. Всяко мотивиращо утвърждение ще свърши работа.

 Например, можете да си повтаряте, че „Редно е да се провалиш първо за да успееш“, „Неуспехът е само нова възможност“ и т.н. Просто създайте подходящ за Вас цитат и го четете ежедневно.  

5. Фокусирайте се върху приноса си към околните

От опит знам, че пренасочвайки мисленето си от личните си нужди и към това да служа на близките и да помагам на тях, успях да облекча тревожността, страховете и парализата зад перфекционизма. Можете просто да започнете, като се запитате следното: „Как мога да повлияя на живота на другите чрез това, което правя в момента?“ Като отклонявам вниманието си от себе си към това да помагам, прекарвам по-малко време в мислене за идеалното решение и повече време в мислене как мога да реша текущите проблеми.

6. Упражнявайте се

Можете да вземете лист хартия. В средата на страницата напишете за какво сте се колебали и се стремите да имате идеално решение. Разделете страницата на 4 раздела и под всяка секция напишете следното:

-Краен срок – Запишете кратък период от време, за да завършите целта

-Мини победи – Запишете най-малкото действие, което можете да предприемете в момента

-Утвърждение – Запишете обнадеждаващо твърдение, което можете да си повтаряте всеки ден

-Принос – Запишете как целта Ви ще направи някой друг по-щастлив.

 Не забравяйте, че няма идеално решение – в крайна сметка можете да опитате само най-доброто. Успеха и подобрението идва от опитите, работата и провала.

ИЗТОЧНИЦИ

Self-Affirmation Improves Relational Security and Social Behavior 

In Business Nice guys finish first

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0