Здраве

Пресни картофи на фурна

ation - 2024-01-22T180151.591

Пресни картофи на фурна

Има някои земеделски култури, които са предпочитани сред по-голямата част от населението, поради своята питателност, отлични вкусови характеристики и хранителни свойства, както и разнообразните начини за приготвяне. Такива са пресните картофи, които присъстват активно в менюто на повечето хора, особено през времето на сезонността им.

Още с настъпването на лятото започват да се предлагат на широкия пазар както в големи магазини за хранителни стоки, така и от частни производители.

Но как да ги включите към своето меню, защо техниката за приготвянето им на фурна е в унисон със здравословното хранене и какво трябва да знаете за тях?

В тази статия ще ви дадем подробна информация относно предимствата им, след която със сигурност ще искате да ги включите към менюто си.

Как се приготвят пресни картофи на фурна?

Приготвянето на пресни картофи на фурна е лесна задача, с която дори неуките в областта на кулинарията биха могли да се справят. Основната причина за това, е че тези продукти са удобни за термична обработка, приготвят се бързо, много лесно, а вкусът им е повече от отличен.

Съществуват различни рецепти, които може да следвате, за да приготвите пресни картофи на фурна, но едни от най-популярните, са:

  • класически – пресни картофи на фурна с подправки и масло. Много често към основния продукт се добавят розмарин, сол, пипер, босилек, копър, както и други ароматни подправки, които да допринесат за крайния резултат;
  • модерни – има някои съвременни рецепти, които включват и по-екстравагантни съставки, като моцарела, пармезан, чедър и други сирена. Те се добавят върху канапето от пресни картофи с подправки и се запичат до готовност на фурна. В резултат имате високопротеиново ястие, което да включите в своя режим.

Има няколко важни моменти при изпълнение на рецептата, които не бива да пропускате.

Подготовка

За да се увенчае мисията ви с успех, е необходимо да направите правилна подготовка на цялото количество пресни картофи, които смятате да изпечете на фурна. Това включва качествено измиване, нарязване и смесване с другите съставки.

Приготвяне

Друг важен момент е правилното време за изпичане. За да се изпекат до готовност, която се изразява в златиста коричка и добре сготвена вътрешна част, е необходимо да загреете фурната предварително на 200 градуса. В повечето случаи изпичането до готовност отнема около 30-40 минути при правилно следване на инструкциите в рецептата.

Защо да ги предпочетем пред пържените?

Двете най-популярни опции за приготвяне на пресни картофи са чрез пържене или печене на фурна. Въпреки че използвате един и същ продукт обаче, техниката на термична обработка влияе значително не само от вкусова, но и здравословна гледна точка.

Пърженият вариант често е по-привлекателен и присъства активно в бързата храна, което кара милиони хора по цял свят да направят този избор.

Печеният вариант обаче не отстъпва по вкусови качества, стига да бъде приготвен подобаващо. Освен това, този метод разполага с множество предимства, част от които са:

  • по-здравословен – при пърженето се губят полезните свойства, които тази земеделска култура притежава. Освен това, при този начин на обработка се абсорбира голямо количество мазнина, която влияе неблагоприятно върху крайната калорийна стойност на ястието и здравословното състояние при дългосрочна консумация. Печенето изисква много по-малко количество мазнина;
  • по-малко рискове за здравето – пържените пресни картофи са вкусни, но същевременно могат да увеличат риска от наднормено тегло, диабет, повишаване на стойностите на лошия холестерол и кръвното налягане. Тези на фурна обаче са много по-щадящи здравето и са подходящи дори за хора, страдащи от посочените заболявания;
  • запазване на хранителните стойности – при този алтернативен на пърженият вариант метод се наблюдава запазване на полезните хранителни вещества, сред които и голямо количество фибри. 

Каква е тяхната хранителна стойност?

Тази земеделска култура е богат източник на полезни вещества, което ги прави подходящи за вашето здравословно хранене, както и отличен източник на енергия. Основните елементи, включени в състава, както и хранителната стойност на 100 грама, са:

  • калории – в 100 грама суров продукт се откриват 77 калории, като след направата им на фурна калориите се равняват на приблизително 93;
  • въглехидрати – в суров вид те са около 17 грама, а в приготвен – 21 грама;
  • белтъчини – около 2 грама;
  • фибри – 2.5 грама в готово състояние.

В състава им се включва още голямо количество вода, фолиева киселина, спомагаща клетъчния растеж, витамин B6, който подпомага усвояването на протеините и въглехидратите.

Има още витамин C, познат със своето мощно антиоксидантно действие. Тази земеделска култура се смята и за добър източник на калий, който спомага за баланса на електролитите.

Те са източник още на желязо, натрий, калций, магнезий и други важни нутриенти.

Включете ги към менюто си, за да се възползвате от всички тези полезни елементи, подкрепени с богат вкус.

Какви съставки е най-добре да се използват при приготвянето?

Препоръчително е да избягвате слънчогледово олио и палмова мазнина и да ги заместите с алтернативни източници на полезни мазнини, като зехтин и масло в умерени количества.

Може да използвате богата гама от подправки по избор, като сол, черен, червен пипер, чили, босилек, чесън, копър, розмарин и други. Освен като подобрители на вкуса, те действат и благоприятно върху организма.

Заключение

Пресните картофи на фурна са алтернативна на познатия пържен вариант, класифициран като вредна храна. Те не отстъпват по вкус, а дори напротив – при правилно приготвяне могат да задминат очакванията ви.

Освен това, пресните картофи допринасят с важни хранителни вещества, които спомагат за регулиране на теглото, протичане на метаболитните процеси и общото здраве на организма.

Източници

How to cook a baked potato

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0