Здраве

Шафран: Какво представлява

saffron-2022-11-08-07-23-26-utc

Шафран: Какво представлява

Желаете да се потопите в екзотично кулинарно пътешествие? Искате да експериментирате с богатствата и наситеността на храната? Търсите ново ниво на наслада за вкусовите си рецептори, но нямате възможност за скъп кулинарен курс или вечеря в петзвезден ресторант? Решението, способно да задоволи проблема ви, не е нито нещо ново, нито прекалено сложно. То също като нас е творение на природата и както човека може да промени средата, в която живее, така и то има способността коренно да измени храната, до която се докосне. Предстои ви да научете повече за подправката, позната на хората от хилядолетия, превърната в златото на кулинарната индустрия и определяна като храна за боговете – шафранът.

Какво представлява шафранът?

Както вече споменахме, шафранът е подправка с ключово въздействие върху вкусовите качества на храната. Сам по себе си притежава леко горчив вкус, но той е изключително ценен в кулинарните среди, поради способността си значително да усилва ароматния и вкусовия интензитет на основните компоненти във всяко ястие, към което се добави. За достигането си до крайния потребител се изисква преминаването на дълъг производствен процес, състоящ се в отглеждане, събиране и преработване на цветовете от растението шафранов минзухар. В реализацията на неговата реколта главни фактори са сезонното разнообразие и минералния състав на почвата. Важно е да се отбележи, че беритбата му се извършва изцяло на ръка в рамките на три дни от цъфтежа, което е една от предпоставките за неговата цена. Веднъж откъснат, цветът на растението се раздробява до малки червени стигми – частиците, съставящи плодника на растението. Те преминават през специализирани за целта сушилни, като след дълбокото им изсушаване, стигмите се затварят в специален херметически съд. Изпращат се до специализирана лаборатория, която трябва да провери нивото на тяхното качество и да издаде сертификат за пазарното им разпространение. Готовата подправка се характеризира с червено-жълтеникав цвят и сложен, леко пикантен мирис, в който могат да бъдат открити нотки на мед, цветен прашец и сушени плодове. 

В кои региони се отглежда?

Регионите с най-благоприятни условия за отглеждането на растението шафран са с изявени климатични особености, включващи влажна зима и горещо лято, песъчлива почва с неутрално до слабо киселинно pH, и умерени до слаби валежи. Ето някои примери, къде може да открием неговите най-значителни популации, базирани на световното регионално разпределение:

  • Азия – благодарение на своето благоприятно географско положение и културни традиции, азиатският регион е един от най-големите производители на шафран в света. Цели 90% от световния износ на „червеното злато” са съсредоточени върху страните, част от континента. С най-голям пазарен дял е Иран, следвана от Индия и Афганистан;
  • Европа – с териториалното разположение в субтропичния и умерено континенталния пояс, с богатите почвени покривки и добре регулирани сезони, европейските популации на шафрана увеличават броя си всяка година. По последни проучвания търсенето надвишава производството с над 70% и страните производителки като  Испания, Гърция, Италия и Франция разширяват влиянието си и заетостта в сферата с все по-бързи темпове. Интересен факт е, че в България има добре развити шафранови полета, като произходът на шафрана у нас се свързва с отлично качество, сертифицирано в лаборатории извън страната;
  • Африка – Африка не изостава в тенденциите, свързани с нарастващата консумация на подправката. Вековни традиции свързват континента с многобройни ястия, в чийто състав шафранът играе ролята на незаменим елемент от автентичността на вкуса. Основната държава, отличаваща се с най-голяма продукция е Мароко, следвана от Египет и Етиопия.

Каква е неговата хранителна стойност?

Хранителната стойност, която шафранът носи е изключително богата на разнообразни растителни съединения, превръщащи подправката в мощен антиоксидант, способен да защити клетките ни от свободните радикали и оксидативния стрес. От своя страна минералните съединения, заложени в състава на това растение са отличен помощник на организма в много от ежедневните дейности. За по-ясна представа данните са синхронизирани, по следния начин:

  • растителни съединения – със своите антиоксиданти свойства, предпазват тялото ни от болести, клетъчно остаряване и различни, опасни за здравето заболявания. Четирите ключови биологични съединения в състава му носят отговорност за цвета и аромата на шафрана, като същевременно с това действат и под формата на щит за тялото ни. Ето ги и тях:
    • кроцин;
    • кроцетин;
    • пикрокроцин;
    • сафранал;
  • минерални съединения и витамини – минералите, съдържащи се в шафрановия минзухар са важни за здравето на клетките, поддържането на течния баланс и някои биологични процеси. Те са:
    • калций – 111 милиграма калций, 11% от дневната препоръчителна стойност за възрастен;
    • желязо – 11,1 милиграма на 100 грама, което е 61% от дневната ви стойност;
    • калий – 1724 милиграма, което е 37% от дневната ви стойност
    • витамин В и витамин C – в малки количества;

За какво се използва?

Биологичната активност на това растение го превръща в широко разпространен и използван ресурс в много сфери от живота ни. Със своя богат състав, шафранът се използва в:

  • кулинарни рецепти – заложен е като предпочитана подправка в приготвянето на много екзотични ястия, супи и сладкиши. Незаменим елемeнт от испанската паеля, италианското ризото и индийското къри, този луксозен овкусител е навлязъл в много страни, създавайки истинска империя в готварските среди;
  • депресивни състояния и тревожност – не случайно шафранът е познат и под наименованието – слънчевата подправка. Той е доказан конкурент и често употребяван заместител на много от стандартните лекарства, предназначени за борба с депресията и тревожността. Пациенти с подобни психически оплаквания, приемащи редовно суплементи, изградени по образец на структурния му състав, споделят за намаляване на симптомите и значително по-леки отрицателни ефекти, отколкото други вещества;
  • борба с рака – с радикалните промени от последните години, нова статистика сочи, че близо 40% от хората на земята биха били диагностицирани с рак в някакъв момент от живота им. Като мощен антиоксидант, шафранът e в състояние да неутрализира вредните свободни радикали в човешкия организъм. Проучвания от 2007 установява, че неговите съединения селективно убиват раковите клетки на дебелото черво и значително потискат растежа им, оставяйки обикновените клетки невредими. В други проучвания върху животни се наблюдава подобно явление и в третирането на кожата, костния мозък, простата, белия дроб и рака на гърдата. В момента се провежда и обещаващо изследване върху кроцинът, основен антиоксидант в шафрана, който може да направи клетките в тялото по-чувствителни към лекарства за химиотерапия и в бъдеще се очертава все по-голяма информираност за противораковите му свойства;
  • загуба на килограми – доказано е, че има благоприятно въздействие върху регулацията на апетита. Консумацията му помага за намаляване на натрупаните мазнини, обиколката на талията и цялостната телесна маса. Тази способност на шафрана може да бъде свързана и с повишаването на настроението, оказващо влияние върху чувството на глад;
  • козметиката – често срещана е употребата му в различни продукти за разкрасяване – придава цвят, аромат и усилва подхранващите свойства в съставките. Може да бъде открит в различни кремове, маски и олиа, а дори и в някои висококласни парфюми, предоставяйки им уникална нотка и мирис, които трудно биват забравени;

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

В качеството си на подправка, шафранът е безопасен в готварската индустрия. Неговите стойности в храната могат да благоприятстват само ползи за организма, тъй като количествата са умерени и балансирани на база рецепти и предписания за употреба. От друга страна, когато се приема под формата на отделен суплемент възможността да се отключат странични ефекти не е изключена. Ето някои от възможните рискове, свързани с надвишаването на препоръчителната дневна дозировка, която варира в диапазон от 2 до 5 грама:

  • алергична реакция – може да предизвика алергични реакции, като обриви или затруднено дишане;
  • храносмилателни проблеми – надвишената консумация на шафран е предпоставка за стомашен дискомфорт и чревни проблеми, изразяващи се под формата на дразнене в стомаха, повръщане или диария;
  • ниско кръвно налягане – със своя хипотензивен характер може да намали кръвното налягане, предизвиквайки хипотония. Това негово свойство може да бъде полезно за хора с високо кръвно налягане, но представлява опасност за хората с по-ниски нива на кръвната захар;
  • взаимодействие с лекарства – шафранът може да въздейства с други консумативи. Консултацията с лекар е напълно задължително при хората, приемащи лекарства, свързани с настроението, кръвното налягане или свръх тромбозата;

Заключение

Шафранът неслучайно е най-скъпата подправка на земята. Със своите богати и разнообразни ползи, той достойно е заслужил титлата си “червеното злато” и неговата история, свойства и значение определено си струват да бъдат изследвани и открити за света, защото той има още много, какво да ни каже и е само въпрос на време, кога ще започне да превзема още територии и сфери от живота ни.

Източници

Saffron Exported to 65 Countries

11 Impressive Health Benefits of Saffron

Health Benefits of Saffron

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0