Шафран: Какво представлява
октомври 3, 2023 2023-10-03 10:00Шафран: Какво представлява
Шафран: Какво представлява
Желаете да се потопите в екзотично кулинарно пътешествие? Искате да експериментирате с богатствата и наситеността на храната? Търсите ново ниво на наслада за вкусовите си рецептори, но нямате възможност за скъп кулинарен курс или вечеря в петзвезден ресторант? Решението, способно да задоволи проблема ви, не е нито нещо ново, нито прекалено сложно. То също като нас е творение на природата и както човека може да промени средата, в която живее, така и то има способността коренно да измени храната, до която се докосне. Предстои ви да научете повече за подправката, позната на хората от хилядолетия, превърната в златото на кулинарната индустрия и определяна като храна за боговете – шафранът.
Какво представлява шафранът?
Както вече споменахме, шафранът е подправка с ключово въздействие върху вкусовите качества на храната. Сам по себе си притежава леко горчив вкус, но той е изключително ценен в кулинарните среди, поради способността си значително да усилва ароматния и вкусовия интензитет на основните компоненти във всяко ястие, към което се добави. За достигането си до крайния потребител се изисква преминаването на дълъг производствен процес, състоящ се в отглеждане, събиране и преработване на цветовете от растението шафранов минзухар. В реализацията на неговата реколта главни фактори са сезонното разнообразие и минералния състав на почвата. Важно е да се отбележи, че беритбата му се извършва изцяло на ръка в рамките на три дни от цъфтежа, което е една от предпоставките за неговата цена. Веднъж откъснат, цветът на растението се раздробява до малки червени стигми – частиците, съставящи плодника на растението. Те преминават през специализирани за целта сушилни, като след дълбокото им изсушаване, стигмите се затварят в специален херметически съд. Изпращат се до специализирана лаборатория, която трябва да провери нивото на тяхното качество и да издаде сертификат за пазарното им разпространение. Готовата подправка се характеризира с червено-жълтеникав цвят и сложен, леко пикантен мирис, в който могат да бъдат открити нотки на мед, цветен прашец и сушени плодове.
В кои региони се отглежда?
Регионите с най-благоприятни условия за отглеждането на растението шафран са с изявени климатични особености, включващи влажна зима и горещо лято, песъчлива почва с неутрално до слабо киселинно pH, и умерени до слаби валежи. Ето някои примери, къде може да открием неговите най-значителни популации, базирани на световното регионално разпределение:
- Азия – благодарение на своето благоприятно географско положение и културни традиции, азиатският регион е един от най-големите производители на шафран в света. Цели 90% от световния износ на „червеното злато” са съсредоточени върху страните, част от континента. С най-голям пазарен дял е Иран, следвана от Индия и Афганистан;
- Европа – с териториалното разположение в субтропичния и умерено континенталния пояс, с богатите почвени покривки и добре регулирани сезони, европейските популации на шафрана увеличават броя си всяка година. По последни проучвания търсенето надвишава производството с над 70% и страните производителки като Испания, Гърция, Италия и Франция разширяват влиянието си и заетостта в сферата с все по-бързи темпове. Интересен факт е, че в България има добре развити шафранови полета, като произходът на шафрана у нас се свързва с отлично качество, сертифицирано в лаборатории извън страната;
- Африка – Африка не изостава в тенденциите, свързани с нарастващата консумация на подправката. Вековни традиции свързват континента с многобройни ястия, в чийто състав шафранът играе ролята на незаменим елемент от автентичността на вкуса. Основната държава, отличаваща се с най-голяма продукция е Мароко, следвана от Египет и Етиопия.
Каква е неговата хранителна стойност?
Хранителната стойност, която шафранът носи е изключително богата на разнообразни растителни съединения, превръщащи подправката в мощен антиоксидант, способен да защити клетките ни от свободните радикали и оксидативния стрес. От своя страна минералните съединения, заложени в състава на това растение са отличен помощник на организма в много от ежедневните дейности. За по-ясна представа данните са синхронизирани, по следния начин:
- растителни съединения – със своите антиоксиданти свойства, предпазват тялото ни от болести, клетъчно остаряване и различни, опасни за здравето заболявания. Четирите ключови биологични съединения в състава му носят отговорност за цвета и аромата на шафрана, като същевременно с това действат и под формата на щит за тялото ни. Ето ги и тях:
- кроцин;
- кроцетин;
- пикрокроцин;
- сафранал;
- минерални съединения и витамини – минералите, съдържащи се в шафрановия минзухар са важни за здравето на клетките, поддържането на течния баланс и някои биологични процеси. Те са:
- калций – 111 милиграма калций, 11% от дневната препоръчителна стойност за възрастен;
- желязо – 11,1 милиграма на 100 грама, което е 61% от дневната ви стойност;
- калий – 1724 милиграма, което е 37% от дневната ви стойност
- витамин В и витамин C – в малки количества;
За какво се използва?
Биологичната активност на това растение го превръща в широко разпространен и използван ресурс в много сфери от живота ни. Със своя богат състав, шафранът се използва в:
- кулинарни рецепти – заложен е като предпочитана подправка в приготвянето на много екзотични ястия, супи и сладкиши. Незаменим елемeнт от испанската паеля, италианското ризото и индийското къри, този луксозен овкусител е навлязъл в много страни, създавайки истинска империя в готварските среди;
- депресивни състояния и тревожност – не случайно шафранът е познат и под наименованието – слънчевата подправка. Той е доказан конкурент и често употребяван заместител на много от стандартните лекарства, предназначени за борба с депресията и тревожността. Пациенти с подобни психически оплаквания, приемащи редовно суплементи, изградени по образец на структурния му състав, споделят за намаляване на симптомите и значително по-леки отрицателни ефекти, отколкото други вещества;
- борба с рака – с радикалните промени от последните години, нова статистика сочи, че близо 40% от хората на земята биха били диагностицирани с рак в някакъв момент от живота им. Като мощен антиоксидант, шафранът e в състояние да неутрализира вредните свободни радикали в човешкия организъм. Проучвания от 2007 установява, че неговите съединения селективно убиват раковите клетки на дебелото черво и значително потискат растежа им, оставяйки обикновените клетки невредими. В други проучвания върху животни се наблюдава подобно явление и в третирането на кожата, костния мозък, простата, белия дроб и рака на гърдата. В момента се провежда и обещаващо изследване върху кроцинът, основен антиоксидант в шафрана, който може да направи клетките в тялото по-чувствителни към лекарства за химиотерапия и в бъдеще се очертава все по-голяма информираност за противораковите му свойства;
- загуба на килограми – доказано е, че има благоприятно въздействие върху регулацията на апетита. Консумацията му помага за намаляване на натрупаните мазнини, обиколката на талията и цялостната телесна маса. Тази способност на шафрана може да бъде свързана и с повишаването на настроението, оказващо влияние върху чувството на глад;
- козметиката – често срещана е употребата му в различни продукти за разкрасяване – придава цвят, аромат и усилва подхранващите свойства в съставките. Може да бъде открит в различни кремове, маски и олиа, а дори и в някои висококласни парфюми, предоставяйки им уникална нотка и мирис, които трудно биват забравени;
Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?
В качеството си на подправка, шафранът е безопасен в готварската индустрия. Неговите стойности в храната могат да благоприятстват само ползи за организма, тъй като количествата са умерени и балансирани на база рецепти и предписания за употреба. От друга страна, когато се приема под формата на отделен суплемент възможността да се отключат странични ефекти не е изключена. Ето някои от възможните рискове, свързани с надвишаването на препоръчителната дневна дозировка, която варира в диапазон от 2 до 5 грама:
- алергична реакция – може да предизвика алергични реакции, като обриви или затруднено дишане;
- храносмилателни проблеми – надвишената консумация на шафран е предпоставка за стомашен дискомфорт и чревни проблеми, изразяващи се под формата на дразнене в стомаха, повръщане или диария;
- ниско кръвно налягане – със своя хипотензивен характер може да намали кръвното налягане, предизвиквайки хипотония. Това негово свойство може да бъде полезно за хора с високо кръвно налягане, но представлява опасност за хората с по-ниски нива на кръвната захар;
- взаимодействие с лекарства – шафранът може да въздейства с други консумативи. Консултацията с лекар е напълно задължително при хората, приемащи лекарства, свързани с настроението, кръвното налягане или свръх тромбозата;
Заключение
Шафранът неслучайно е най-скъпата подправка на земята. Със своите богати и разнообразни ползи, той достойно е заслужил титлата си “червеното злато” и неговата история, свойства и значение определено си струват да бъдат изследвани и открити за света, защото той има още много, какво да ни каже и е само въпрос на време, кога ще започне да превзема още територии и сфери от живота ни.
Източници
Saffron Exported to 65 Countries