Здраве

Малтодекстрин: Всичко, което трябва да знаем

man-eating-protein-bar-on-a-gray-background-close-2022-11-15-13-58-45-utc

Малтодекстрин: Всичко, което трябва да знаем

Желаете балансирана диета, реализирани фитнес цели и по-здравословен начин на живот? Влагате време, финанси и усилия в търсене на по-качествена храна? Избирате продукти, чиято маркировка е от вида: без захар, високо енергиен източник или предназначено за спортисти, но очакваният фитнес напредък, така и не идва? Ако отговорът на поне един от тези въпроси е ,,Да”, то вие сте на правилното място, защото предстои да засегнем една от темите, която често бива пропускана или съзнателно подминавана в хранително-вкусовата индустрия, но чието разбиране би довело до значителни промени в целия ви хранителен режим. Ще се съсредоточим върху онова, което се крие зад етикетите, един от главните заместители на захарта, съставен елемент на много ежедневни храни и фактор, способен да окаже сериозно влияние върху организма ни. Със своето сложно име и широко разпространение можем да го открием навсякъде около нас, като единственото нужно е един бърз поглед върху етикета на някоя от пакетираните храни. Време е да разберем всичко, което трябва да знаем за добавката под номер E1400 –  малтодекстрин.

Какво представлява малтодекстринът?

В същността си малтодекстринът е изключително лесен и бърз за абсорбиране от организма полизахарид. Той не може да бъде самостоятелно възпроизведен в тялото ни, за това неговият основен доставчик са храните, обект на индустриалната промишленост. Получаването му е възможно чрез хидролиза на въглехидрати, като най-често срещани примери са нишестета с царевична или картофена основа. Крайният продукт е водоразтворим бял прах с леко сладък или почти никакъв вкус. Интересен факт е, че малтодекстринът също като захарта се характеризира с 4 калории на 1 грам продукт, но за разлика от нея гликемичният му индекс (GI), измерващ способността на хранителните вещества да повишават нивата на кръвната захар, е двойно по-висок. Нивата на GI при бялата захар са изчислени в стойност 60, докато при малтодекстринът те достигат впечатляващия индекс от 130.

Къде можем да го открием?

Малтодекстринът е широко застъпен в много сфери от нашия живот. Неговият евтин и сравнително лесен производствен процес го е превърнал в едно от най-използваните вещества днес. Добавеното определение – безопасна хранителна добавка, потвърдено от Агенцията за храните и лекарствата в САЩ (FDA) и Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) правят вкуса на много от любимите ни продукти невъзможен, без състава му. Ето и някои от сферите, където може да го срещнем:

  • спортните храни
    • енергийни барчета – малтодекстринът е често използван в енергийните барчета, консумирани по време на физически усилия. Той осигурява бързи въглехидрати и достатъчно енергия за издръжливост по време на тренировка;
    • протеин на прах – този вид добавка може да бъде използвана, за по-добра текстура, вкус и разтворимост при протеина на прах. Добавянето му обикновено е свързано с предоставяне на допълнителни въглехидрати и енергия в продукта, но наличието му не е задължително и би трябвало да бъде посочено на етикета;
    • енергийни напитки – може да бъде добавен в енергийни напитки, предназначени за прием преди, след и по време на физическа активност, за подобряване на енергийния баланс.
    • самостоятелна добавка –  спортисти, търсещи бързо и лесно покачване на калорийния прием използват добавката самостоятелно, за мускулен растеж;
  • ежедневните храни – поради разнообразната роля на малтодекстринът ежедневните храни, в които можем да го открием са изключително много. В състава на някои от тях той е сгъстител, стабилизатор, подсладител и дори консервант. Ето няколко примера:
    • сладкарски и хлебни изделия –  благоприятства вида и вкусовите им качества;
    • сладоледи – подобрява консистенцията им;
    • колбаси и различни подправки – увеличава тяхната трайност;
    • млечни продукти, пудинги и желатини – усилва вкуса и концентрацията им;
    • сосове и салатни дресинги – стабилизира състава им, увеличава срока им на годност и подсилва вкуса им;
  • фармацевтика – малтодекстринът има роля и във фармацията, тъй като е лесно усвоим за организма. Той може значително да подобри стабилността и разтворимостта на активните съставки в някои лекарства, което помага за тяхното по-добро абсорбиране и ефективност. 

Какви са ползите от приема?

Както повечето добавки, така и малтодекстринът има своето положително отражение върху организма. Приет в балансирани количества, той влияе благоприятно на тялото ни, в следните аспекти:

  • физически тренировки – в качеството си на бързо усвоим въглехидрат, малтодекстринът е широко разпространен сред спортистите, желаещи да покачат мускулната си маса. Той е чудесен калориен източник с високи нива на усвояемост, изискващи минимални количества вода. С бързата си абсорбция в храносмилателната система и кръвта, не само предпазва тялото от дехидратация, но придружен с протеини помага във възстановяването на мускулите от тежкия тренировъчен режим. Той е добре познат в сферата на бодибилдинга и вдигането на щанги, именно поради увеличаването на мускулния размер. Също така помага и на много от професионалните колоездачи и лекоатлети в енергийния баланс, изискващ се от тяхното често и високо интензивно натоварване;
  • уравновесяване на нивата на кръвната захар – хората с ниски нива на кръвна захар приемат малтодекстрин, като част от регулярния си хранителен режим. Със свойството си да покачва нивата на кръвната захар, тази добавка може да бъде изключително ценна за хора, страдащи от нестабилни нива на  захарта в организма си. От друга страна е важно да се отбележи, че при влизането си в кръвта, E1400 провокира панкреаса да произведе собствен инсулин, чието отсъствие би довело до захарен диабет;
  • храносмилателна система – проучване от 2016 година установи, че малтодекстринът оказва положителен ефект върху цялостното ни храносмилане. Доказано е, че умереният му прием подобрява чревните функции и улеснява работата на черния дроб, както и  усвояването на много различни храни, като спомага за елиминирането на солите от тежките метали и различни токсини, попаднали в организма; 

Какви са потенциалните рискове?

Малтодекстринът е определян като безопасна хранителна добавка, но от голямо значение за приема му представлява начина на живот и това до колко активен е даден човек в ежедневието си. Ниските нива на енергиен разход, съпътствани с висок енергиен прием могат да доведат до отрицателни и нежелани последствия. Те включват:

  • наднормено тегло – малтодекстринът е прост въглехидрат, което означава, че има ускорен ефект върху кръвната захар. За хората с по-лек тренировъчен режим предпочитан вариант са сложните въглехидрати, които подсигуряват нормално телесно тегло със своя състав, наситен с нутриенти и фибри;
  • инсулинова резистентност – докато умерената консумация на това биологично активно вещество е в състояние да ни предпази от развитие на захарен диабет, то неговият излишък в кръвта носи точно обратният ефект. Колкото по-често включвате малтодекстринът в храната си, толкова повече инсулин произвежда тялото ви. Прекомерни нива на инсулина в кръвта водят до състояние, наречено инсулинова резистентност, което се изразява в промяна на клетъчните реакции и води до диабет тип 2;
  • сърдечно съдови заболявания – високите нива на инсулин в кръвта допринасят за развитието на атеросклероза – основен фактор за сърдечно-съдови заболявания, характеризиращ се с натрупването на мазнини в кръвоносните съдове. Запушването на сърдечните съдове често е съпроводено и с развитие на инсулинова резистентност, от където водят началото си и други сърдечно съдови проблеми, като повишено кръвно налягане и повишен риск от хипертония;
  • задържана не вода – разтворимостта на малтодекстрина е толкова висока, че за нея почти не се изисква вода, което предизвиква нейното задържане в тялото. Подобно състояние в действителност предотвратява дехидратацията, но също така може да причини стомашен дискомфорт, чувство на тежест и отпадналост;
  • алергични реакции – в производствения процес на малтодекстрин участват различни вещества, някои от които могат да предизвикат алергични реакции. Най-често те преминават само с леки кожни раздразнения, но за хора с глутенова непоносимост или глутенова ентеропатия приемът му е изключително рискован;
  • уврежда чревната флора – със своя висок гликемичен индекс, може да подпомогне растежа на нездравословни бактерии, които увреждат червата и увеличават възпалителните заболявания. Разрушаването на баланса между полезни и вредни бактерии потиска растежа на пробиотиците, нарушавайки здравословното храносмилане;

Заключение

Още преди повече от 2500 години древногръцкият лекар Хипократ е казал, че храната трябва да бъде нашето главно и най – важно лекарство. Въпреки че в момента това твърдение е по-вярно от всякога, човечеството сякаш е забравило тази основна сентенция. Да приемаме храната си с яснота, какво точно предоставяме на организма е сила, която може да преструктурира напълно бъдещето ни и да създаде балансът, нужен за достойно представяне на тялото, ума и психиката всеки ден от живота ни.

Източници

What Is Maltodextrin?

What to Know About Maltodextrin

¿Qué es la maltodextrina y para qué sirve? 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0