Здраве

Нахут

chickpeas

Нахут

Това е една от най-известните хранителни култури по света. Тя  се нарича още леблебия или страгали и е често използвана в различни близкоизточни кухни. В тази статия ще научите малко повече за растението и ползите от него.

Какво представлява нахутът?

Той представлява храст, достигащ височина до 50 cm, който е високо издръжлив на всякакви екстремни природни условия – буря и дъжд, суша и вятър. Растението е от семейство Бобови и е една от най-рано култивираните от човека култури. Понастоящем се отглежда на много места по света с достатъчно топъл климат, най-вече в Индия, Австралия, Пакистан, Турция, Мианмар, Етиопия и Иран. За готвене се използват най-често два вида: 

  • индийски – зърната на отглеждания в Индия нахут са малки и набръчкани;
  • средиземноморски – той е по-познат и разпространен в Европа, има големи, кръгли и жълти плодове;

Каква е неговата хранителна стойност?

Ядките, подобно на повечето бобови растения, са добър източник на протеини – около 20% от сухото съдържание, необходими на организма за клетъчното възстановяване. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса. В допълнение, растението е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори. Те са също така добър източник на лецитин и фолиева киселина. Друга добра новина е, че съдържанието на мазнини е ниско в сравнение с други ядки като орехи, фъстъци и др.

Какви са ползите от консумацията?

Ядката е богата на въглехидрати и има високи нива на растителен протеин, което я прави перфектен избор за хора, които търсят други източници на протеини освен животинските продукти. 

Богат източник е и на различни видове фибри, които подпомагат чревното здраве, регулирането на кръвната захар и намаляването на нивата на лошия холестерол в тялото. Подходяща храна е за диабетици и хора, които се нуждаят от специална диета поради проблеми със сърцето. Комбинацията от протеини и фибри в бобовото растение помага за по-бързото сваляне на килограми, тъй като тези вещества влияят върху намаляването на апетита и подобряват храносмилателната система. Растението е добър източник на витамин В, който имат важна роля в поддържането на нервната система и работата на мозъка.

Магнезий, фосфор, калций и цинк са други полезни вещества, които укрепват здравето, функционирането на мозъка, възстановяването на клетките, здравето на косата, ноктите, костите, и много други. 

Съществуват ли рискове при прием?

Съдържанието на значително количество пурини и сулфити създава рискове при прием от страдащи от бъбречни проблеми. Някои от симптомите при прекомерна консумация са сърцебиене, главоболие и дезориентация, затова е от ключово значение да сте предпазливи при прием.

Рецепти с нахут

Специфичният вкус и текстура на бобовото растение го правят подходящо за комбиниране с широк спектър от храни и подправки. Именно затова може да намерим нахут в рецепти по целия свят, особено в ориенталската, индийската и мексиканската кухня. 

  • хумус – ястието възниква в Близкия изток, но бързо се разпространява, заради уникалния си вкус. Това е перфектна опция за предястие и може да се сервира с тънко нарязан хляб, чипс или арабска питка. Нахутът се пасира със сусамово семе, малко чесън, черен пипер, зехтин и лимонов сок до получаване на хомогенна смес. Хумусът не трябва да е нито много гъст, нито много течен, 
  • сладки картофи с нахут и киноа – това ястие е особено подходящо за студените месеци, когато търсим топли рецепти. Сладките картофи (3 бр) се измиват и подсушават, а кората им се надупчва с вилица. Разполовяват се и се изпичат в тава, поставени със средата надолу, в загрята до 200 градуса фурна, за 1 час и 15 минути. Киноата (150 г) се сварява в подсолена вода и се отцежда. Нахутът от консерва (200 г) се отцежда и поставя в тиган с малко зехтин (2 с.л.). Добавят се сол, черен пипер и кимион (1 ч.л.) и се запържва за 2-3 минути, докато поеме ароматите. Щом картофите поизстинат, сърцевината им се отстранява и се смесва с киноата, а отгоре разпределяме нахута.
  • зеленчуково къри – тази рецепта е подходяща за всяка къща, която търси разнообразие в домашното меню, зеленчуковото къри с нахут обикновено се сервира с бял или кафяв ориз, след което се гарнира с любимите подправки и магданоз. 

Заключение

В заключение можем да кажем, че вариантите за приготвяне са много, растението е изключително полезно, но е препоръчително да се консумира с мярка и  да е съобразено със здравословното ви състояние. Възползвайте се от ползите, но се стремете да не прекалявате, за да позволите на организма си да функционира нормално.

Източници

Нахут – Уикипедия (wikipedia.org)

Защо е полезен нахутът и какво да сготвим с него? – Bonduelle

Класическа рецепта за хумус | merudia.bg

Вкусни печени пълнени сладки картофи на фурна с нахут и киноа (1001recepti.com)

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0