Здраве

Социални медии и психичното здраве

ation (90)

Социални медии и психичното здраве

 Докато много от нас се радват да са свързани с близките си в социалните медии, неправилната  употреба на подобни канали за информация може да подсили чувствата на тревожност, депресия и изолация, особено в младите хора.В тази статия ще изброим няколко методи и навици, които можем да използваме, за да предотвратим негативното влияние на социалните медии. 

Човешките същества са социални същества

Нуждаем се от приятелството на другите, за да процъфтяваме в живота и силата на нашите връзки оказва огромно влияние върху нашето психично здраве, успех и щастие. Да бъдеш социално свързан с другите може да облекчи стреса, тревожността и депресията, да повиши самооценката, да осигури комфорт и радост, да предотврати самотата и дори да добави години към продължителността на живота ти. 

 От друга страна, липсата на силни социални връзки може да представлява сериозен риск за Вашето психическо и емоционално здраве. В днешния свят много от нас разчитат на социални  платформи като Facebook, Snapchat, YouTube и Instagram, за да се намират и да се свързват помежду си.

 Въпреки че всяка от тях има своите предимства, важно е да запомните, че социалните медии никога не могат да бъдат заместител на човешката връзка в реалния свят. Мозъкът ни изисква личен контакт с другите, за да задейства хормоните, които облекчават стреса и Ви карат да се чувствате по-щастливи, по-здрави и по-позитивни.  По ирония на съдбата, за технология, която е предназначена да сближи хората, прекарването на твърде много време в социалните медии всъщност може да Ви накара да се почувствате по-самотни и изолирани – и да изостри проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия. 

За хората, които изпитват негативните ефекти от прекомерната употреба на социални медии, е нужно осъзнато да променят ежедневните си навици и начина на мислене в този аспект.

Положителните страни на социалните медии 

Въпреки че виртуалното взаимодействие в социалните медии няма същите психологически предимства като личния контакт, все още има много положителни начини, по които то може да Ви помогне да поддържате връзка и да поддържате благосъстоянието си. 

 Социалните медии позволяват: Общуване със семейството и приятелите по целия свят, и намиране на нови приятели, общности и мрежи с други хора, които споделят подобни интереси или амбиции. Те също така помагат за намиране на среда за развиване на креативност и научаване на нови неща.

Негативните аспекти на социалните медии 

Тъй като това е сравнително нова технология, има малко изследвания за установяване на дългосрочните последици, добри или лоши, от използването на социалните медии.  Многобройни проучвания обаче установяват силна връзка между честата употреба на социални медии и повишения риск от депресия, тревожност, самота, самонараняване и дори мисли за самоубийство. Те могат да предизвикат в хората негативни мисли като чувство за неадекватност във личния живот или външен вид. Дори да знаем, че изображенията, които гледаме в социалните медии, се манипулират, те пак могат да ни накарат да се чувстваме несигурни относно външен вид или прогрес в живота.

 По същия начин всички сме наясно, че другите хора са склонни да споделят само най-успешните моменти от живота си и рядко ниските точки, които всеки изпитва. Но въпреки това, човешккият мозък може на подсъзнателно ниво да създаде чувства на завист и недоволство, когато постоянно гледа постовете на чуждите успехи.

Страх от изпускане

Феноменът известен като „Страха от изпускане“, или FOMO, съществува много по-дълго от социалните медии, а сайтове като Facebook и Instagram изглежда изострят чувствата, че другите се забавляват или живеят по-добре от нас. Идеята, че изпускате някои неща, може да повлияе на самочувствието, да предизвика тревожност и да подхрани още по-голямо използване на социалните медии. Дори човек да се чувства щастлив и задоволен, той може да стане жертва на мисленето „тревата е по-зелена от другата страна“.

За да се избегне този често срещан капан, трябва да практикуваме благодарност за всички добри неща, които има в живота ни.

Изолация

Проучване в университета в Пенсилвания установи, че високото използване на Facebook, Snapchat и Instagram всъщност не намалява, а увеличава чувството на самота. И съответно, изследването установи, че намаляване на използването на социални медии може да има положителен ефект, и да намали самотата. Хората се нуждаят от контакт лице в лице за да са психично здрави, малко неща имат толкова позитивен ефект върху намаляне на стреса и вдигане на настроението, колкото очен контакт с близък човек. Използването на социални медии временно подлъгва мозъка с допамин, и може да намали желанието на хората да излизат и да се срещат с други.

Какво подтиква хората към импулсивно използване на социални медии? В днешно време имаме подвижен интернет и може да се влезе по всяко време и да се видят известия и постове. Според изследвания, тази хиперсвързаност и постоянни уведомления може да доведат до нарушаване на фокуса и концентрацията, нарушаване на съня и проблеми с контрол над импулсите.

Тези платформи са буквално създадени да привличат и да задържат човешкото внимание с постоянните ъпдейти и известия, защото така техните компании правят печалба. Получаването на лайк или споделяне предизвиква пускането на допамин в мозъка, същата наградна система се активира от хазарт или други потенциално зарибяващи действия. Затова е важна осъзната и бдителна употреба на тези платформи, за да може човек да е сигурен, че ги използва с истинска причина, а не поради импулс или скука.

Прекомерното използване на социални медии може да бъде симптом на проблем като депресия или стрес. Хората инстинктивно отварят телефоните си да се разсеят от неудобна ситуация или неприятно събитие. Това често е нездравословно решение, и трябва да се обърне внимание на основната причина. Понякога това създава кръг, в който хората се депресират ползване социалните медии, и се опитват да се разсеят от със тях, водейки до подхранване на проблема. Здравословен начин за справяне с такива проблеми е директният социален контакт и споделянето с близките.

Как да подобрим навиците си?

За хората, които изпитват негативните ефекти от социални медии, е добре да се извърши преустановяване на навиците. Много от промените са лесни за прилагане и могат да вдигнат качеството на живот.

Изследване през 2018 на университета на Пенсилвания открива, че ограничаването на социалните медии до 30 минути дневно води до значително понижаване в нивата на стрес, безпокойство, самота и проблеми със съня. Докато 30 минутното правило не важи за всеки, определено много хора могат да получат полза от намаляване на употребата си на социални медии.

Могат да се използват вградени приложения за следене на ползването, ако искате да си поставите цел. Друг трик е да се изключи телефона, когато е нужен фокус върху нещо друго, като работа, шофиране или социално събитие. Също така не трябва да се носи телефона или таблета до леглото през нощта, за да не пречи на съня. Светлината от екрана, в комбинация със известията, могат да попречат на мозъка да заспи.

Осъзнатото използване също е много ключов навик за намаляване на вредата от социални медии. Един пример е фокусирането. Когато  влезем в платформа като Фейсбук и сме фокусирани върху явна цел, като да проверим определена информация за събитие, новина или състояние на ближен човек, тогава ние не се разсейваме и не губим време. Когато човек отвори приложението, винаги трябва да се запита дали има причина или просто му е скучно. Активното ползване може да е ползотворно, докато пасивното ползване като скролване през постовете на деня има само негативни ефекти.

Най-важният навик от всички е да се прекарва повече време с приятелите в истинския живот. Социалния контакт лице в лице е основна нужда за човешкото здраве и има много ползи, затова не трябва да бъде заместван от социални медии.

Добри начини за постигане на това, освен срещи с приятели, са хобитата, уроците и спортните клубове. Практикуването на тези навици може да подобри здравето ни в много аспекти, като социалният е един от тях. Дори общуването със случайните непознати хора, които срещаме в кафенето, метрото или в магазина може да ни подобри настроението и щастието, и също така никога не се знае дали този човек може да се окаже сред най-доверените ни приятели в бъдеще.

Заключение

Социалните медии са много добри инструменти, ако се ползват правилно, а не по ненужни или вредни начини. Най-често тийнейджъри страдат от неправилното използване на тези платформи, но решението е лесно за прилагане.

Важното е да се практикуват добрите навици, а именно ограничена и целенасочена употреба, редовен социален контакт на живо, удовлетворяващи хобита и позитивна гледна точка към личния живот.

ИЗТОЧНИЦИ

Increase in depression and loneliness from social mediaNo More FOMO: Limiting social media use

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0