Практична психология

Защо системи като GPS и Siri използват женски гласове?

ation (85)

Защо системи като GPS и Siri използват женски гласове?

Когато iPhone 4 се пуска в продажба, Siri се превръща в най-новата технологична иновация на пазара. Тя действа като асистент на потребителите на iPhone. Тя може да говори, да прави резервации, да планира срещи и още много други неща.

Преди Siri да бъде закупена от Apple, тя  говорела с „неутрален по пол“ глас. Apple обаче променили тази настройка. Но замисляли ли сте се защо продукти като Алекса на Амазон и системи като GPS и Siri говорят с женски гласове?

  1. Защо женските гласове се предпочитат пред мъжките?

Един отговор за това каква е причината повечето системни гласове да бъдат женски може да се крие в биологията. Научните изследвания показват, че хората обикновено намират женските гласове за по-приятни от мъжките.

„Много по-лесно е да се намери женски глас, който всеки харесва, отколкото мъжки глас”, казва професорът от Станфордския университет Клифорд Нас, автор на книгата „Човекът, който излъга своя лаптоп”. „Известно явление е, че човешкият мозък е създаден така, че да харесва женските гласове” – допълва той. Изследванията показват, че това предпочитание донякъде започва още в утробата. Установено е при проучване, че плода реагира на звука на гласа на майка си, но не и на други женски гласове или дори на този на баща си. 

Стереотипите играят известна роля в този въпрос. В Америка често жените са изпълнявали ролята на радио оператори и именно те са давали указания на пилотите през Втората световна война. По подобен начин, жените обикновено поемат ролята на секретари и комуникатори.  В резултат на това GPS системите и системите като Siri приемат женски глас за роли, които традиционно са били женски. Освен това, във филми жената обикновено влиза в ролята на „добра вещица“ или друг положителен герой, докато злите герои често имат по-дълбок и по-мъжествен глас. Когато обаче културата е различна, както стереотипите се променят, така и полът на гласа също може да се промени.

Друг пример в подкрепа на женските гласове бил момента, когато автомобилните производители за първи път инсталирали автоматизирани гласови подкани в колите, от сорта на “вратата Ви е открехната”. Техните потребителски проучвания установили, че хората в по-голяма степен предпочитат женските гласове пред мъжките.

Това може да обясни защо в почти всички GPS навигационни системи на пазара гласът по подразбиране е женски. Едно забележително изключение е Германия, където BMW били принудени да сменят навигационната си система с женски глас на своите автомобили от серия 5 в края на 90-те години, след като са били наводнени от обаждания от германски мъже, които отказвали да приемат указания от жена.

Повечето компании, които произвеждат автоматизирани гласове, провеждат прослушвания за гласови актьори и събират записи, в които те говорят. След това те канят фокус групи да слушат записите и да оценяват гласовете за това колко добре предават определени характеристики като топлина, дружелюбност и компетентност. Точно като всеки друг кастинг. 

  1. Автоматизираните гласове

Примери за автоматизирани гласове или гласове на даден изкуствен интелект могат да се намерят в изобилие в научно-фантастични филми и телевизионни предавания. Гласовете на властта или заплахата обикновено са мъжки: убийственият компютър HAL 9000 от филма „2001: Космическа одисея“, компютърната програма в „WarGames“, функцията за автопилот на космическия кораб в „Wall-E“, както и гласът компютърът в “Универсален Войник” са точно такива примери. Говорещи машини, които са на страната на доброто, обикновено притежават женски гласове. Пример за това е бордовият компютър от телевизионния сериал „Звездни пътеки“.

Една теория, която се е подхвърляла на много места, е че много технологични компании са странили далеч от мъжкия глас заради въпросният глас на компютъра HAL. Съществуват и много изключения, но генерално това е тенденцията. Когато става въпрос за потребителски приложения с компютъризирани гласове, полът на гласа обикновено се определя от това, коя услуга или продукт го използва. Например, транзитните системи като BART в района на Сан Франциско често използват по-високи гласове, защото те са по-лесни за чуване при тропота на вагоните на влаковете.

Nuance, базираната в Масачузетс компания, която разработва речеви технологии за системата SYNC на автомобилите на Ford, електронните четци на Amazon и други клиенти, създават системи както с мъжки, така и женски глас. След това е ред на клиента да избере кой глас най-добре отговаря на определения продукт. Тъй като тези продукти стават част от нашето ежедневие, има огромна възможност за персонализация.

Siri, гласът на iPhone 4S, започва като петгодишен изследователски проект, финансиран от военна агенция DARPA и ръководен от SRI International, което е изследователски институт в Bay Area. Проектът поражда компания, наречена също Siri, която пуска приложение за iPhone през февруари 2010 г. и е придобита от Apple два месеца по-късно.

Оригиналното приложение превръщащо реч в текст, Siri – задвижвано отчасти от технологията на Nuance – също работи като хората изговаряли команди в телефоните си, въпреки че Siri не отговаряла. Тогава приложението нямало пол, така да се каже. Всъщност приложението първоначално е замислено да говори с неутрален по пол глас. Това е потвърдено от Норман Уинърски, вицепрезидент на SRI и съосновател на Siri.

Това, което прави Apple, е било наистина брилянтно. Apple взимат Сири и й придават повече личност. Може да се каже, че речта е най-естественият от всички човешки интерфейси. Това е първият истински изкуствен интелект, работещ в ръцете на милиони хора. 

Говорителка на Apple отказа да коментира защо компанията е дала на Siri женски глас в САЩ, нито казва защо Siri говори като мъж във Великобритания, където собствениците на iPhone 4S са се писали в множество онлайн форуми, че искат женски глас. Доста хора коментирали надеждите си за това Великобритания скоро да получи женски глас.

Много GPS устройства и компютърни програми за преобразуване на текст в реч вече предлагат множество опции за глас. Различни видове мъжки и женски, както и неутрални гласове. Някои хора се питат дали компютъризираните жени „асистентки“ са проява на сексизъм? ,,Не е задължително”, казва Ребека Зорах, директор на проекта за социални медии в Центъра за изследване на пола и сексуалността в Чикагския университет.

„Мисля, че те трябва да се разбират в по-широк контекст, в който  са едно малко парче“, написа тя в имейл до CNN. „Гласовете, предназначени да предадат авторитет (като например разказване във филми), обикновено са мъжки. Така че да, възможно е тези съвместими гласове на женски роботи да засилват стереотипите на пола. Но използването на женски глас не е просто защото приложението е създадено да обслужва потребителя, а защото самата технология е свързана с комуникацията и взаимоотношения – области, в които жените се считат за добри.

“Не бих искала автоматично да потвърдя какъвто и да било сексизъм при избора на отделни компании. Повечето такива решения вероятно са резултат от пазарни проучвания, както и научни такива, така че е нормално да отразяват стереотипи за пола, които вече съществуват в широката общественост.” – допълва тя.

Зорах слушала онлайн звукови клипове на Siri, след което отново изпраща имейл, който гласи:

„Интересното за мен е как те умишлено правят нейната реч да звучи изкуствено – те биха могли да направят нейната реч по-безпроблемна и човешка, но вместо това избират да подчертаят технологията“, каза тя. „Това Ви кара да сте наясно с това колко високотехнологична е Вашата джаджа всъщност.“

В крайна сметка можем да заключим, че причините, поради които различните системи като GPS, и всякакви видове изкуствен интелект масово притежават женски гласове, се крие в както в биологията, така и в най-различни социални стереотипи и традиции. Те са взаимосвързани.

Източници:

Ever wondered why your GPS speaks in a female voice? 

Why computer voices are mostly female

Opinion: German drivers refuse directions for female voice GPS

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0