Здраве

Телешки протеин: Какво трябва да знаем 

Container of protein powder

Телешки протеин: Какво трябва да знаем 

Протеините се състоят от химически „градивни елементи“, наречени аминокиселини. Тялото ви използва аминокиселините за изграждане и възстановяване на мускулите и костите, както и за производството на хормони и ензими. Днес ще разгледаме един популярен източник на белтъци, а именно – телешкият протеин, който би могъл да замести суроватъчния от вашата диета.

Какво представлява телешкият протеин?

Ако сте се интересували от хранителния състав на храната си, сигурно сте забелязали, че говеждото месо е един от най-богатите на белтъчини източници.  Откакто праисторическият човек е ловувал диви волове (зубри) за храна, телешкото месо е станало важна част от нашата диета. Домашните говеда са потомци на тези огромни животни с дълги извити рога, които някога са бродили из европейските гори. В днешно време то е навсякъде около нас като например в бургерите и сосовете за паста. Въпреки високото си съдържание на белтъчини говеждото не е от предпочитаните меса за ежедневна употреба сред спортуващите хора, тъй като всекидневното консумиране води до болки и дискомфорт в стомаха. Тук идва ролята на на хидролизиран телешки протеин. Обикновено съдържа 90-95% протеин от теглото и почти не съдържа въглехидрати и мазнини. Произвежда се, като първо се отстраняват всички мазнини и съединителна тъкан от месото, след което се отделят отделните мускулни влакна. След това тези влакна се стриват на фин прах. Той е чудесна алтернатива за хората, избягващи лактозата. Ниското му съдържание на мазнини го прави подходящ за тези, които следят приема си на калории и целят да увеличат мусклуната си маса.

С какво е по-различен от останалите?

Той е отличен източник на белтъчини за спортисти и бодибилдъри, които искат да подобрят представянето си, но може и да бъде полезен за хора, които се опитват да отслабнат, тъй като подпомага засищането и може да предотврати загубата на мускулна маса по време на отслабване. 

Оказва се, че около 75% от населението на света губи способността си да усвоява лактозата, когато достигне зряла възраст. В това число не влизат дори родените с непоносимост към лактоза. Избягването на проблеми с храносмилането е само една от причините, поради които е разумно да изберете телешкия пред суроватъчния. Ето още няколко неща, които го отличават:

  • алергични реакции – както споменахме непоносимостта към лактозата е проблем пред, който голяма част от населението е изправено. Тя се изразява в: стомашен дискомфорт, диария, обриви и други потенциални странични ефекти. Ако се забележите подуване след прием на суроватъчен изолат не препоръчително да го смените;
  • вкус – освен ако не е маскиран с подсладители и захар, има много специфичен вкус, който може да се опише само като не най-приятния. Освен това не се смесва толкова добре колкото суроватъчния.

Какви са ползите от приема на телешки протеин?

Протеиновите добавки от говеждо месо се произвеждат чрез варене на месото в големи съдове. По този начин се получава течност, която съдържа белтъчини и аминокиселини. След това тази течност се обезмаслява, за да се отстранят всички допълнителни мазнини или въглехидрати, като се оставя висока концентрация на протеини. След това тази течност се изсушава, като крайният продукт е телешки протеинов изолат на прах. Ето някои от неговите ползи:

1. Високо качество

Той съдържа богат аминокиселинен профил, включително незаменими аминокиселини като левцин, изолевцин и валин. Консумирайки го, можете да гарантирате, че тялото ви получава необходимите хранителни вещества за изграждане и възстановяване на мускулите.

2. Засилен мускулен растеж и възстановяване

Благодарение на високото си съдържание на аминокиселини телешкият протеин е изключително ефективен за насърчаване на мускулния растеж и възстановяване. Те помагат за стимулиране на синтеза на мускулни белтъчини, което води до увеличаване на мускулната маса и подобряване на възстановяването след интензивни тренировки.

3. Повишаване на силата и представянето

В допълнение към подпомагането на мускулния растеж и възстановяването, той може да повиши силата и да подобри представянето. Аминокиселините играят жизненоважна роля в производството на енергия и свиването на мускулите, което ви позволява да се напрягате повече по време на тренировките и да постигате по-добри резултати.

4. Подобрена смилаемост

Телешкият протеин се усвоява лесно от организма, което гарантира, че получавате максимална полза от всяка порция. Това го прави отличен избор за хора с чувствителност на храносмилателната система или за тези, които търсят източник на белтъци, щадящ стомаха.

5. Богат на хранителни вещества

Той е не само чудесен източник на белтъчини, но и съдържа важни хранителни вещества като желязо, цинк и витамини от група В. Те са жизненоважни за цялостното здраве и благополучие, като подпомагат функции като функцията на имунната система, производството на енергия и когнитивното здраве.

Каква е препоръчителната доза за прием?

Препоръчителната доза телешки протеин зависи най-вече, от целите, които сте си поставили, и дневното количество белтъчини, което тялото ви изисква. То се изчислява в зависимост от вашия: пол, тегло, възраст и ниво на активност. Може да се консумира от 1 до 3 пъти дневно, като е най-подходящо да се приема: след тренировка, сутрин или преди лягане. Обикновено мерителната лъжичка е между 30 и 35 грама. Една порция се състои от една лъжица, която се разтваря в 200 ml течност. Може да използвате вода или мляко.

Какви са потенциалните рискове?

Всички храни, които се консумират в прекалено големи количества , могат да доведат до определен вид здравословни проблеми. Например хората, които се хранят с много високо съдържание на белтъчини, са изложени на по-висок риск от камъни в бъбреците. Също така високо протеинова диета, която съдържа много червено, в частност телешко месо, и по-големи количества наситени мазнини, може да доведе до по-висок риск от сърдечни заболявания и рак на дебелото черво, докато друга високопротеинова диета, богата на растителни протеини, може да не носи подобни рискове. Прекалената консумация може да причини:

  • лош дъх;
  • запек;
  • дехидратация;
  • загуба на калций;
  • проблеми с бъбреците и сърцето.

Заключение

В днешно време има толкова много видове протеини, че единствения проблем, пред който сме изправени е кой от всички да изберем. Телешкият е подходящ вариант за хората, които не могат да консумират лактоза и внимават с приема си на мазнини. Той има богат хранителен състав и предлага редица предимства. Фитнес целите са нещо изключително персонално, за това се информирайте предварително, кой хранителна добавка би била най-подходяща за вас, за да избегнете възможните негативни ефекти. Най-добрият съвет е първо да видите как ще се справите с него, тъй като вкусът и текстурата може да са малко по-различни от тези, с които сте свикнали. Ако от известно време използвате суроватка, опитайте и телешкия протеин

Източници:

Is Beef Protein Isolate Good? And is it for You? | Blog

The Benefits of Beef Protein – Nao Medical

Are There Risks Associated with Eating Too Much Protein?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0