Тренировки

Топ 7 ползи от тренировките по бокс

Concentrated young woman boxing with personal coach in gym

Топ 7 ползи от тренировките по бокс

Боксът е един от най-популярните бойни спортове в световен мащаб. Той е бил активно практикуван още през Античността. Основната цел на спорта е проста – изисква се да нанесете максимално много ефикасни удари, използвайки само ръцете си, като същевременно избегнете ударите на опонента. Спортът се основава върху  уменията за удари, работа с крака и движение на главата и обхваща основните принципи на самозащита.

Типичната тренировка включва упражнения за движение и работа с крака за избягване на удари, както и упражнения за удари върху оборудване като тежки чували и чували за скорост, като се използват специални ръкавици за предпазване. Боксът може да се тренира дори виртуално чрез системи за игри, които имат сензори за движение. Каквато и форма на тренировка да си изберете, резултатите от практикуването на този боен спорт едва ли ще ви разочароват. В тази статия ще ви представим и няколко от основните ползи от тренировките по бокс.

Подобряват сърдечното здраве

Боксьорите трябва да имат способността да извършват чести натоварвания  с висока интензивност по време на тренировка или боксов мач. Спортът е форма на високоинтензивна интервална физическа активност (ВИИТ) и може да накара тялото ви да свикне с много на брой динамични интервални действия. Това има пряко влияние върху вашето сърдечно здраве, което със сигурност ще ви е от голяма полза, особено на по-късен етап от живота.

Помагат при отслабване

Доказано е, че тренировките по бокс с висок интензитет намаляват телесните мазнини и подобряват цялостния състав на тялото повече от други дейности като бързо ходене или планинско изкачване. Например, човек с тегло около 70 килограма може да изгори 390–558 калории или повече, ако са включени кондиционни упражнения, за 60-минутна тренировка. Броят на изгорените калории ще варира в зависимост от нивото на интензитет, както и от фактори като това дали удряте круша или правите спаринг. Дори упражненията, които включват симулация на бокс, изпълнявана с помощта на система за игри, ефективно изгарят доста високо количество калории. 

Caucasian bodybuilder man shirtless athlete wear boxing gloves, doing boxing workout exercise

Изграждат цялостен баланс

Боксът е занимание с интензивно движение. Включва координирана работа с крака, разработване на реактивни стратегии за движение към променящите се условия и мускулната сила, спомената по-горе. Цялостната комбинация от всички тези качества ще ви помогне да изградите много по-добър баланс при всякакви видове динамични движения, за извършването на които е необходимо високо ниво на повратливост. Боксът изгражда най-голямо равновесие в горната част на тялото, тъй като избягването на ударите е ключово за успеха, но това не означава, че ще развиете непропорционален телесен баланс.

Изграждат сила 

Въпреки че е широко разпространен митът, че силата на удара идва само от рамото, актът на нанасяне на попадение в този боен спорт включва цялото тяло.

Добрият удар включва натискане на долните крайници към земята и координацията на останалата част от тялото за предаване на сила чрез удара. Следователно, долните крайници, както и основните мускули, са значителна част от ударното движение. Това означава, че без ефективна кондиция на изброените мускулни групи, самото движение няма как да бъде качествено и успешно. 

Boxing training and punching bag

Редуцират стреса и напрежението

Вероятно намаляването на стреса е валидно при почти всички спортове, които изискват движение на тялото. Въпреки това, интензитета на този конкретен боен спорт го поставя в категорията на тези дисциплини, които ще ви помогнат да се справите с напрежението кардинално. Освен това, той притежава релаксиращ ефект, който идва от освобождаването на стреса ви по здравословен начин, като например чрез удари по круша или друг вид цел. Тренировките по бокс могат да варират по интензивност по време на тренировка, въпреки че повечето  тренировъчни и кондиционни програми са склонни да следват принципите на ВИИТ, който със сигурност може да помогне за облекчаване на стреса.

Понижават кръвното налягане

Боксът и HIIT тренировките понижават както систоличното, така и диастолното кръвно налягане, което помага за намаляване на стреса върху кръвоносните съдове. Повишеното кръвно налягане пък е предвестник на по-сериозни събития като инфаркти и инсулти, така че подобен тип високо динамични упражнения имат пряко влияние върху вашия здравословен начин на живот.

Young woman boxing in gym

Изграждат добра  култура на самозащита

Едва ли е тайна за някого, че придобиването на базови умения по самозащита е не само полезно, но понякога и необходимо. Наличието им не само помага при неблагоприятни ситуации, но може дори и да окаже благоприятно въздействие за  предотвратяването на подобни случаи. Боксът предоставя необходимите качества за ефективна самоотбрана и е особено ефикасен при уличните боеве поради честата липса на координация при нападателите. Повечето хора не биха желали да им се налага да прибягват до подобни умения, но това не означава, че те не трябва да бъдат усвоени.

Заключение

Тренировките по бокс притежават много ползи, към които спада не само ефективната самоотбрана, но и изграждането на качествена физическа култура, както и намаляването на стреса и понижаването на кръвното налягане. Практикуването им ще ви помогне да водите здравословен начин на живот и да се разтоварвате достатъчно редовно, за да се радвате и на добро психично здраве.

Източници

Boxing Benefits: 6 Reasons to Try Throwing a Punch

0